Chinese rechtbank kent bezoekrecht toe aan lesbische moeder

In China heeft een rechtbank bezoekrecht toegekend aan een lesbische moeder die haar dochter reeds vier jaar niet gezien had. De rechtszaak zou de eerste zijn voor een Chinese rechtbank over het bezoekrecht bij een voormalig koppel van hetzelfde geslacht.

Volgens de Britse krant The Guardian werd de rechtszaak in gespannen door een lesbische moeder Didi uit Shanghai die in 2016 met haar vrouw trouwde in de Verenigde Staten. Nog dat jaar onderging het koppel een IVF-procedure waar er embryo’s werden gecreëerd in met donorsperma bevruchte eicellen. De cellen werden daarna bij de beide vrouwen ingeplant. Didi beviel vervolgens van een dochter en haar partner van een zoon. Omdat de kinderen genetisch afstamden van haar partner, vertrok zij met de beide kinderen naar Beijing, toen ze, in 2019 uit elkaar gingen. De voormalige partner verbrak ook alle contact. In 2020 stapte Didi naar de rechter om haar bezoekrecht op te eisen voor de beide kinderen.

In mei oordeelde een rechtbank in Beijing dat Didi her recht heeft om haar dochter maandelijks te zien. Het was de eerste keer dat een Chinese rechtbank erkende dat een kind twee moeders kan hebben. Vooral dit wordt als een mijlpaal gezien door de Chinese LGBTQ-beweging.

Na vier jaar apart kon Didi vorige maand voor het eerst in vier jaar haar nu zeven-jarige dochter zien. Toch is het geen overwinning over de hele lijn voor Didi want ze kreeg geen bezoekrecht voor de zoon due ze enkele jaren mee hielp opvoeden. De rechtbank erkende enkel haar ouderlijke rechten voor haar dochter en niet voor de zoon omdat zij beviel van de dochter en niet van de jongen. Koppels van hetzelfde geslacht worden in China niet wettelijk erkend en de lokale wetgeving gaat er nog steeds van uit dat enkel getrouwde heteroseksuele koppels kinderen op de wereld kunnen zetten.

Er zijn wel uitzonderingen voor adopties en stiefouderschap maar de wet schiet schromelijk te kort als het aankomt op gedeeld ouderschap bij homoseksuele koppels.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste