Steeds meer Japanse steden en gemeenten verbieden outing van LGBT-personen

Steeds meer Japanse steden en gemeenten verbieden het onthullen van iemands seksuele geaardheid of gender zonder hun toestemming. Daarmee lijkt het erop dat steeds meer steden en gemeenten inspanningen leveren om de mensenrechten van LGBT-personen te beschermen, nog voordat de centrale overheid dat doet.
Sinds 1 oktober verbieden 26 steden, verspreid over 12 prefecturen, het outen zonder de toestemming van de persoon in kwestie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Onderzoeksinstituut voor Lokale Overheden en gemeentelijke functionarissen. Dat is een vervijfvoudiging tegenover drie jaar geleden.
Outing is een ernstige schending van de mensenrechten en wordt in Japan omschreven als een vorm van machtsmisbruik in de richtlijnen voor wetgeving met betrekking tot de empowerment van vrouwen en de regulering van intimidatie.
In juli van dit jaar werd bekend dat de arbeidsinspectie van Tokio vorig jaar geoordeeld had dat een arbeider recht had op een schadevergoeding van zijn werkgever nadat die zonder zijn toestemming hem op de werkvloer geout had als homo. Het thema en de gevolgen van een onvrijwillige outing kwamen in 2015 op de nationale radar in Japan toen een homoseksuele student van de Hitotsubashi Universiteit uit het leven stapte omdat hij als homo geout was.
Na het incident werd de stad Kunitachi, waar de universiteit in kwestie gevestigd is, de eerste lokale overheid die in 2018 een verordening invoerde die het onthullen van LGBT-individuen verbood.
Mie in centraal Japan en Saitama nabij Tokio hebben outing op provinciaal niveau verboden, maar geen van de verordeningen in heel Japan bestraft momenteel outing.
Foto: Jezael Melgoza // Unsplash