Maleisisch festival eist schadevergoeding van 2 miljoen na homokus
De organisatie van het Good Vibes Festival, Future Sound Asia, eist een schadevergoeding van meer dan twee miljoen dollar van de Britse band The 1975 omdat frontman Matty Healy de strikte anti-LGBTQ wetten overtrad. De frontman gaf tijdens een optreden in juli 2023, uit protest tegen die anti-LGBTQ wetten, een kus op de mond van zijn bassist Ross MacDonald. De kus zorgde ervoor dat het hele festival stopgezet en geannuleerd werd.
Net voor de kus zei frontman Matty Healy dat ze een vergissing hadden gemaakt met de boeking. "Het was een vergissing. Ik zie het nut niet in om The 1975 uit te nodigen in een land dat zegt met wie we seks mogen hebben”, zei hij tegen het publiek.
"Helaas krijgen jullie geen set vol met opbeurende nummers, omdat ik woedend ben. En dat is niet eerlijk, want jullie zijn niet representatief voor de Maleisische regering. Dit publiek bestaat uit jonge mensen, en ik weet zeker dat velen onder hen homo, progressief en cool zijn." Na de toespraak zette de Britse band het nummer "I like America & America likes me" in, en kuste de frontman zijn bassist vol op de mond.
Een half uur later werd de band van het podium gehaald en werd het festival dat het hele weekend zou duren stilgelegd. De band liet weten dat ze niet verder mochten spelen. "We zijn zojuist verbannen uit Kuala Lumpur. Tot de volgende keer", klonk het. Homoseksualiteit is in Maleisië strafbaar met een gevangenisstraf die kan oplopen tot 20 jaar.
In de dagen die volgden kreeg de Britse band heel wat kritiek over zich heen. Zo kregen ze ondermeer de verwijten dat ze leden aan het 'blanke redder' complex en dat ze de queergemeenschap in het land in gevaar hadden gebracht. Als gevolg van de kritiek annuleerde The 1975 ook hun optredens in Indonesië en Taiwan.
De kus blijft ook een jaar later de groep achtervolgen. In de deze week ingediende gerechtsdocumenten die Variety kon inkijken worden alle leden van The 1975 individueel genoemd door de organisators van het Good Vibes Festival dat een schadevergoeding van 2,4 miljoen dollar eist voor het stop zetten van het festival. De organisatoren beweren dat de groep op de hoogte was van de strenge wetten en restricties op vloeken, roken, alcoholconsumptie en het uittrekken van kleding, het maken van politieke en religieuze uitlatingen en de regels rond het kussen van een bezoeker of tussen de bandleden zelf.
Volgens Future Sound Asia heeft de band met de kus contractbreuk gepleegd omdat voor het optreden de entourage van de groep een geschreven verklaring heeft gegeven dat de groep met hun optreden de geldende regels en restricties zou naleven. De organisators beweren dat het stilleggen van het festival ervoor gezorgd heeft dat heel wat lokale bedrijven er rond inkomsten hebben verloren.