Zakelijk

 • Grindr gaat de beurs op

   

  Binnenkort kun je aandelen kopen van de datingapp Grindr. De Californische makers van de bij homo en biseksuele mannen datingapp trekt immers naar de beurs. Dat doet het samen met het blancochequebedrijf Tiga Acquistion Corp.

  Een blancochequebedrijf of SPAC is een lege schelp die op de beurs wordt geplaatst om nadien met andere bedrijven te versmelten. Door te fuseren met Tiga kan Grindr veel sneller naar de beurs dan via een normale beursgang.

  Uit de ingediende beursdocumenten blijkt dat Grindr een waarde heeft van 2,1 miljard dollar (2 miljard euro) en zou de beursgang naar schatting 384 miljoen dollar opleveren. Dat geld zal het bedrijf aanwenden om schulden af te betalen en de balans te versterken.

  De grootste inkomensstroom haalt de app momenteel uit zijn abonnementen. Ook uit de weergegeven advertenties worden momenteel inkomsten gegenereerd.  Het is afwachten of de resultaten van een recent rapport de waarde van het bedrijf achter Grindr zal beïnvloeden. De krant Wall Street Journal maakte onlangs bekend dat Grindr de locatiedata van zijn gebruikers minstens drie jaar lang verkocht. 

   

  Lees meer
 • LGBT-boekwinkel Kartonnen Dozen moet in september verhuizen

  De Antwerpse LGBTQ-boekenwinkel Kartonnen Dozen moet in september weg uit hun pand in de Draakstraat. Dat laat Johanna Pas weten. Naar waar de enige LGBT-boekhandel van Vlaanderen zal verhuizen is nog een groot vraagteken want de zoektocht naar een nieuwe locatie heeft nog niets opgeleverd.

  Enkele maanden terug werd bekend dat het pand waar de boekhandel nu zijn intrek heeft verkocht wordt. Toen was het nog niet duidelijk of de boekhandel er kon blijven of moest verhuizen. Die duidelijkheid is er nu wel. In september stopt het verhaal van Kartonnen Dozen in de Draakstraat.

  Om de verhuis te kunnen financieren start Johanna met  deze zomer met een crowdfunding. Daar op moet je natuurlijk niet wachten want je kan Kartonnen Dozen ook nu al steunen door bij hen te bestellen of door boekenbons te kopen die je cadeau kan doen of later zelf kan verzilveren.

  Lees meer
 • LGBT-boekhandel Kartonnen Dozen zoekt nieuwe locatie

  Mogelijk moet Kartonnen Dozen, de enige LGBTQ boekhandel van Vlaanderen, binnenkort een ander onderkomen zoeken. Het pand in de Draakstraat waar de boekenwinkel momenteel zit wordt immers binnen een aantal maanden verkocht. Dat laat uitbaatster Johanna Pas weten.

  “De eigenaar verkoopt het pand en we zullen binnen nu en een half jaar een nieuwe plek moeten vinden. Dat is niet lang voor zoiets logs als een boekhandel.”

  Daarom begint Johanna aan een zoektocht naar een nieuwe haalbare locatie. “Met haalbaar bedoel ik: betaalbaar, praktisch organiseerbaar, in deze buurt (nog eens verhuizen betekent onze klanten opnieuw meekrijgen en nieuwe klanten werven en dat heeft ons op deze plek zo'n 4 jaar gekost), of bijvoorbeeld in een pand samen met een andere organisatie of handelaar.“

  Alle tips zijn dus welkom op johanna@kartonnendozenlgbt.be.

  Lees meer
 • Corona doet condoomgebruik met veertig procent dalen

  Sinds het losbarsten van de coronapandemie is het gebruik van condooms wereldwijd met maar liefst veertig procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de grootste producent van condooms in de wereld, het Maleisische bedrijf Karex, bekend heeft gemaakt. Condooms van Karex zijn bij ons vooral bekend onder de merken Durex en Trojan.

  Karex maakt één vijfde van alle condooms in de wereld, goed voor zo een 5 miljard per jaar, maar zag sinds 2020 het verbruik afnemen door de sluiting van hotels en de seksindustrie en het feit dat heel wat overheden campagnes waarbij condooms worden uitgedeeld op pauze of volledig stop hebben gezet.Aanvankelijk dacht het bedrijf dat de condoomverkoop sterk zou stijgen door de lockdowns maar dat blijkt niet zo te zijn.

  Dat alles heeft natuurlijk een invloed op de aandelen van Karex. Die zijn de voorbije twee jaar 18 procent minder waard geworden. In het boekjaar dat in juni eindigde, rapporteerde de onderneming voor het eerst sinds haar beursgang in 2013 rode cijfers.  De verkoop van andere producten gaat wel goed. Karex levert ook producten voor medisch gebruik en gaat zich daarbij nu ook richten op de markt van medische handschoenen.

  Foto: Reproductive Health Supplies CoalitionUnsplash

  Lees meer
 • Oudste gaycafé van Antwerpen sluit de deuren

  Zaterdagavond is de allerlaatste pint getapt in het Antwerpse iconische gaycafé Strange.  Het café, dat sinds 1955 in de Dambruggestraat gevestigd was stond al enige tijd onder financieel toezicht van een boekhouder. Die besliste onlangs dat het café de deuren moest sluiten. 

  Op het adres was sinds de tweede wereldoorlog een gaycafe gevestigd. In 1955 werd de naam veranderd in  Strange. In de Antwerpse stadskroniek over het LGBT-leven die binnenkort verschijnt staat de hele geschiedenis van het café te lezen.  Samen met zijn in 2011 overleden partner Roger nam Armand Everaert het café in 1980 over en hij was sindsdien het luisterend oor voor talloze generaties homo’s. 

  Vijf jaar geleden kreeg Armand  een slag op zijn hoofd van enkele overvallers die er met de inhoud van de kassa van doorgingen.“Die slag op mijn kop,” zoals Armand het zelf beschrijft in Het Laatste Nieuws, “daar heb ik nog steeds last van. Duizelig. Maar goed, ik heb al ergere dingen meegemaakt. En gezien mijn gezegende leeftijd, gaat het best nog goed met mij.”

  Armand was zaterdag niet aanwezig om de laatste pint te tappen. Hij verblijft immers na een ernstige val in een ziekenhuis waar hij revalideert.

   

  Lees meer
 • Café Blond organiseert feestje voor gediscrimineerde cisgender mannen..... op hun sluitingsdag

  Café Blond, het Gentse queercafe gaat na de ontstane ophef van afgelopen week een party organiseren voor de gekwetste en gediscrimineerde cis-mannen op hun sluitingsdag. Dit ironisch bedoelde evenement gaat dus voor diegene die het niet begrijpen niet door. Dat laat medeuitbaatster Lise Goosens weten op de Facebookpagina van Blond. Vrijdag werden alle cis-mannen buiten gezet omdat ze het personeel, klanten en uitbaatsters die zich identificeren als FLINTA lastig vielen.

  Het aangekondigde evenement is een reactie van de zaakvoerders op de “eenzijdige conservatieve” berichtgeving over de gebeurtenissen van vrijdag 1 oktober en de vele vooral negatieve reactie via sociale media daarop. Net zoals in zoveel andere nachtclubs en danscafés mocht er afgelopen vrijdag sinds lang weer gefeest worden in het  queer en feministische cafe aan het Edward Anseeleplein. Maar dat verliep niet  zoals de uitbaters zich hadden voorgesteld. 

  “Personeelsleden (lees: FLINTA*-personen), klanten (lees: FLINTA*-personen) en uiteraard wij, de uitbaters (lees: FLINTA*-personen) werden zowel verbaal als fysiek lastiggevallen door andere klanten (lees: cisgender mannen). Vrijdag 1 oktober was geen uitzonderlijke avond, deze vormen van geweld gebeuren elke dag in zowat elk café”, zo schrijft Lise Goosens. Om er voor te zorgen dat café Blond een queer en vooral FLINTA safe place bleef werd de muziek stilgelegd en moest iedereen het café verlaten en mochten na cisgender-mannen niet meer binnen. “Grensoverschrijdend gedrag heeft geen plaats bij ons en wij bedoelen dit letterlijk. Het gaat over zowel verbaal als fysiek geweld, iets waar elke persoon die geen witte cis man is, bijna dagelijks mee te maken krijgt. In tegenstelling tot wat beweerd wordt in de media, is de groep waartoe wij behoren (FLINTA*) allerminst een minderheid, want het behelst iedereen die geen cis man is.“  In de berichtgeving in verschillende media werd vooral uitgebreid gefocust  op het feit dat cisgender-mannen gediscrimineerd werden en dat schoot in het verkeerde keelgat van de uitbaters.

  “Wij hadden liever gelezen ‘FLINTA*-personen krijgen eindelijk plaats’. U, lieve mensen van de media, draaide het discours liever om en koos ervoor de discriminatie tegen cis mannen te belichten. U durfde het zelfs nog te vergelijken met racisme, de tegenargumentatie van mijn collega Eva ten spijt. En natuurlijk komt u er wederom mee weg. U vond het zelfs zo geweldig interessant dat u experten aan het woord liet over een eventuele aanklacht aan ons adres wegens discriminatie van cis mannen. Dit begint te klinken als een goeie grap.” 

  Daarom zijn alle cisgender mannen aanstaande maandag uitzonderlijk welkom in café Blond al zullen ze wel voor een gesloten deur staan.  “Het gaat door op maandag, dan zijn wij gesloten, dus het gaat natuurlijk niet door. De redactie van VRT Nieuws heeft de ironie niet begrepen en in een artikel vermeld dat wij onze fout inzien. Het ontgaat hen echter dat het elke dag feest is voor cis mannen."

  De cis mannen ‘die zich wel gedragen’, zoals u het verwoordt, bestaan natuurlijk. Het zijn ook zij die kritische mannelijkheid ter harte nemen en helemaal begrijpen dat wij onze eigen plaats nodig hebben. Zij respecteren ons en laten ons die plaats op de momenten die wij uitkiezen.”

  Lees de volledige Facebook post van Café Blond hier.

  De naam FLINTA* komt uit de  de Berlijnse queerscene. FLINTA betekent: Female, Lesbian, Intersex, Trans en Agender. De * staat voor iedereen die in geen van voornoemde categorieën past, maar toch structureel onderdrukt wordt in de cispatriarchale samenleving waar we allemaal in leven.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste