Zakelijk

 • Corona doet condoomgebruik met veertig procent dalen

  Sinds het losbarsten van de coronapandemie is het gebruik van condooms wereldwijd met maar liefst veertig procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de grootste producent van condooms in de wereld, het Maleisische bedrijf Karex, bekend heeft gemaakt. Condooms van Karex zijn bij ons vooral bekend onder de merken Durex en Trojan.

  Karex maakt één vijfde van alle condooms in de wereld, goed voor zo een 5 miljard per jaar, maar zag sinds 2020 het verbruik afnemen door de sluiting van hotels en de seksindustrie en het feit dat heel wat overheden campagnes waarbij condooms worden uitgedeeld op pauze of volledig stop hebben gezet.Aanvankelijk dacht het bedrijf dat de condoomverkoop sterk zou stijgen door de lockdowns maar dat blijkt niet zo te zijn.

  Dat alles heeft natuurlijk een invloed op de aandelen van Karex. Die zijn de voorbije twee jaar 18 procent minder waard geworden. In het boekjaar dat in juni eindigde, rapporteerde de onderneming voor het eerst sinds haar beursgang in 2013 rode cijfers.  De verkoop van andere producten gaat wel goed. Karex levert ook producten voor medisch gebruik en gaat zich daarbij nu ook richten op de markt van medische handschoenen.

  Foto: Reproductive Health Supplies CoalitionUnsplash

  Lees meer
 • Oudste gaycafé van Antwerpen sluit de deuren

  Zaterdagavond is de allerlaatste pint getapt in het Antwerpse iconische gaycafé Strange.  Het café, dat sinds 1955 in de Dambruggestraat gevestigd was stond al enige tijd onder financieel toezicht van een boekhouder. Die besliste onlangs dat het café de deuren moest sluiten. 

  Op het adres was sinds de tweede wereldoorlog een gaycafe gevestigd. In 1955 werd de naam veranderd in  Strange. In de Antwerpse stadskroniek over het LGBT-leven die binnenkort verschijnt staat de hele geschiedenis van het café te lezen.  Samen met zijn in 2011 overleden partner Roger nam Armand Everaert het café in 1980 over en hij was sindsdien het luisterend oor voor talloze generaties homo’s. 

  Vijf jaar geleden kreeg Armand  een slag op zijn hoofd van enkele overvallers die er met de inhoud van de kassa van doorgingen.“Die slag op mijn kop,” zoals Armand het zelf beschrijft in Het Laatste Nieuws, “daar heb ik nog steeds last van. Duizelig. Maar goed, ik heb al ergere dingen meegemaakt. En gezien mijn gezegende leeftijd, gaat het best nog goed met mij.”

  Armand was zaterdag niet aanwezig om de laatste pint te tappen. Hij verblijft immers na een ernstige val in een ziekenhuis waar hij revalideert.

   

  Lees meer
 • Café Blond organiseert feestje voor gediscrimineerde cisgender mannen..... op hun sluitingsdag

  Café Blond, het Gentse queercafe gaat na de ontstane ophef van afgelopen week een party organiseren voor de gekwetste en gediscrimineerde cis-mannen op hun sluitingsdag. Dit ironisch bedoelde evenement gaat dus voor diegene die het niet begrijpen niet door. Dat laat medeuitbaatster Lise Goosens weten op de Facebookpagina van Blond. Vrijdag werden alle cis-mannen buiten gezet omdat ze het personeel, klanten en uitbaatsters die zich identificeren als FLINTA lastig vielen.

  Het aangekondigde evenement is een reactie van de zaakvoerders op de “eenzijdige conservatieve” berichtgeving over de gebeurtenissen van vrijdag 1 oktober en de vele vooral negatieve reactie via sociale media daarop. Net zoals in zoveel andere nachtclubs en danscafés mocht er afgelopen vrijdag sinds lang weer gefeest worden in het  queer en feministische cafe aan het Edward Anseeleplein. Maar dat verliep niet  zoals de uitbaters zich hadden voorgesteld. 

  “Personeelsleden (lees: FLINTA*-personen), klanten (lees: FLINTA*-personen) en uiteraard wij, de uitbaters (lees: FLINTA*-personen) werden zowel verbaal als fysiek lastiggevallen door andere klanten (lees: cisgender mannen). Vrijdag 1 oktober was geen uitzonderlijke avond, deze vormen van geweld gebeuren elke dag in zowat elk café”, zo schrijft Lise Goosens. Om er voor te zorgen dat café Blond een queer en vooral FLINTA safe place bleef werd de muziek stilgelegd en moest iedereen het café verlaten en mochten na cisgender-mannen niet meer binnen. “Grensoverschrijdend gedrag heeft geen plaats bij ons en wij bedoelen dit letterlijk. Het gaat over zowel verbaal als fysiek geweld, iets waar elke persoon die geen witte cis man is, bijna dagelijks mee te maken krijgt. In tegenstelling tot wat beweerd wordt in de media, is de groep waartoe wij behoren (FLINTA*) allerminst een minderheid, want het behelst iedereen die geen cis man is.“  In de berichtgeving in verschillende media werd vooral uitgebreid gefocust  op het feit dat cisgender-mannen gediscrimineerd werden en dat schoot in het verkeerde keelgat van de uitbaters.

  “Wij hadden liever gelezen ‘FLINTA*-personen krijgen eindelijk plaats’. U, lieve mensen van de media, draaide het discours liever om en koos ervoor de discriminatie tegen cis mannen te belichten. U durfde het zelfs nog te vergelijken met racisme, de tegenargumentatie van mijn collega Eva ten spijt. En natuurlijk komt u er wederom mee weg. U vond het zelfs zo geweldig interessant dat u experten aan het woord liet over een eventuele aanklacht aan ons adres wegens discriminatie van cis mannen. Dit begint te klinken als een goeie grap.” 

  Daarom zijn alle cisgender mannen aanstaande maandag uitzonderlijk welkom in café Blond al zullen ze wel voor een gesloten deur staan.  “Het gaat door op maandag, dan zijn wij gesloten, dus het gaat natuurlijk niet door. De redactie van VRT Nieuws heeft de ironie niet begrepen en in een artikel vermeld dat wij onze fout inzien. Het ontgaat hen echter dat het elke dag feest is voor cis mannen."

  De cis mannen ‘die zich wel gedragen’, zoals u het verwoordt, bestaan natuurlijk. Het zijn ook zij die kritische mannelijkheid ter harte nemen en helemaal begrijpen dat wij onze eigen plaats nodig hebben. Zij respecteren ons en laten ons die plaats op de momenten die wij uitkiezen.”

  Lees de volledige Facebook post van Café Blond hier.

  De naam FLINTA* komt uit de  de Berlijnse queerscene. FLINTA betekent: Female, Lesbian, Intersex, Trans en Agender. De * staat voor iedereen die in geen van voornoemde categorieën past, maar toch structureel onderdrukt wordt in de cispatriarchale samenleving waar we allemaal in leven.

  Lees meer
 • Medewerkers TOPdesk gaan genderinclusief communiceren

  Het Antwerpse software- en consultancybedrijf TOPdesk organiseert op vrijdag 20 augustus een opleiding ‘genderinclusieve communicatie’ voor alle medewerkers. Medewerker Iris Costrop, zelf deel van de LGBTQIA+ community, lanceerde het initiatief: “Ik vond dat we iets wezenlijks moesten doen rond inclusie. Je logo tijdelijk in regenboogkleuren hullen is één ding. Samen met de collega’s echt werken aan hoe je spreekt en denkt over LGBTQIA+ is nog iets heel anders.”

  In de slipstream van de Antwerp Pride volgen de medewerkers van het Softwarebedrijf TOPdesk morgen een opleiding rond genderinclusief communiceren en seksuele diversiteit. Daarvoor slaan ze de handen in mekaar met Kliq, het vormingscentrum van de LGBTQIA+ -belangenorganisatie Çavaria. 

  “Ik vind ons bedrijf erg open-minded. Een deel van onze collega’s bevindt zich ergens op het LGBTQIA+-spectrum. Toch willen we nog meer focussen op genderneutraal taalgebruik en het (h)erkennen van onbewuste vooroordelen,” zegt Costrop. “Veel collega’s zijn in hun dagelijks leven weinig tot niet met het onderwerp bezig, maar ze willen er best wel wat over bijleren. Daarom zetten we het op de agenda. Alle collega’s, hoe ze zich ook definiëren, moeten volledig zichzelf kunnen zijn op het werk. Ook mensen die bij ons solliciteren, willen we diezelfde boodschap geven.” 

  Vooroordelen herkennen 

  Doel van de onlinevorming is het aanreiken van praktische tools om aan genderinclusieve communicatie te doen. Daarvoor worden concrete voorbeelden en good practices aangehaald. Daarnaast gaat de opleiding ook dieper in op gender- en seksuele diversiteit en het herkennen en bestrijden van vooroordelen bij jezelf en anderen.  “Mensen denken standaard nog bijvoorbeeld in ‘hij/zij’-hokjes. Die reflex, daar willen we aan werken,” aldus Costrop. 

  Bedoeling is ook na de halve dag durende opleiding verder rond het thema bij te scholen, met vervolgopleidingen en andere acties.   

  Internationale werkgroep 

  Iris Costrop maakt samen met een aantal collega’s deel uit van de ‘Diversity and Inclusion Guild’ van TOPdesk, een interne werkgroep die collega’s van de verschillende TOPdesk-vestigingen wereldwijd verenigt om te werken aan diversiteit en inclusiviteit. 

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste