Zakelijk

 • Uit Libanon gevluchte homoseksuele kapper uitgeroepen tot Limburgse starter van het jaar

  De Bilzense bierkapper Michel Malo is donderdag door Unizo LImburg uitgeroepen tot  Limburgse ‘starter van het jaar’.  Michel ontvluchtte in 2018 Libanon en kwam na een tussenstop in Luik in Bilzen terecht bij zijn huidige partner en zytholoog Andy. In mei 2022 zwaaiden de deuren open voor zijn herenkapperszaak, waar bier centraal staat.

  Michel Malo werd in Libanon geboren, maar moest er in 2018  op de vlucht slaan nadat hij omwille van zijn geaardheid doodsbedreigingen kreeg. Met enkel een plastieken zakje met wat bezittingen, belandde hij uiteindelijk in Belgie. Aanvankelijk in Luik, wat later week hij uit naar Mopertingen (Bilzen). Op amper 4 maanden tijd zorgde Michel ervoor dat hij de Nederlandse taal machtig was. Hij wilde graag IT studeren, maar slaagde niet voor het ingangsexamen. Dus stortte  hij zich in mei 2022 vol overgave op wat hij al sinds zijn tiende in Libanon deed: herenkapper. 

  Andy, de huidige partner van Michel is zytholoog (bierkenner) en het toeval wil dat bier uitstekende kwaliteiten voor het haar heeft. “Alcohol reinigt niet alleen het haar. Er zit ook veel vitamine B in, wat zeer gezond is voor je haar. Bovendien is hop een natuurlijk antibioticum”, somt Michel op. De heren goten hun passie en vakkennis samen en zo ontstond het idee van de ‘bierkapper’. Michel gebruikt namelijk haarproducten op basis van bier, zoals een trappistenbiershampoo en bierlotion.

  Foto: Facebook/ Bierkapper Michel Malo

   

  Lees meer
 • Tom Lanoye trekt deur van Kartonnen Dozen definitief toe

  Zaterdagavond om 18 uur sluit de oudste LGBTQ+ boekhandel van de Benelux, Kartonnen Dozen, definitief zijn deuren. Dat zal gebeuren door schrijver Tom Lanoye die bij de start van de winkel toestemming gaf om de boekhandel te vernoemen naar zijn iconische boek. Daarmee verdwijnt een icoon in de Antwerpse LGBTQ-gemeenschap en ver daar buiten. Zesentwintig jaar lang was er in de winkel een zorgvuldig geselecteerd algemeen aanbod te vinden  lgbtqia+literatuur en was het een 'veilige plek' voor de regenboogcommunity. 

  Het verhaal van boekhandel Kartonnen Dozen begint in 1996 als Bart De Smedt en zijn partner Erwin de Beukelaer aan de Minderbroedersrui in Antwerpen een boekhandel met koffiebar openen. 'T Verschil richtte zich van bij de start op een LGBTQ cliënteel en was meteen een plek waar mensen zich thuis konden voelen en informatie vonden. Naast boeken kon je er ook dvd's en ondergoed vinden. Doorheen de jaren werd de ploeg versterkt met Johanna Pas die de zaak ook later overnam en werd  er ook met een eigen uitgeverij gestart. Op 31 oktober 2015 sloot 'T Verschil toen (tijdelijk) de deuren om te verhuizen naar De Draakstraat in de wijk Zurenborg, in de buurt van het Antwerpse Roze Huis. In 2017 werd de zaak dan, met de goedkeuring van schrijver Tom Lanoye bij de opening omgedoopt tot 'Kartonnen Dozen'.

  Eind 2021 werd bekend dat de zaak opnieuw moest verhuizen omdat het pand in de Draakstraat verkocht werd. In juli werd bekend dat Johanna Pas omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid moest nemen van de boekhandel. Ulka Delbroek, die sinds kort in de winkel  werkte, was  kandidaat-overnemer  en lanceerde toen toen de oproep naar een overnamepartner.  

  De zoektocht naar een kandidaat-overnemer draaide echter op niets uit en precies zes jaar nadat 'T Verschil de deuren sloot, sluit ook Kartonnen Dozen zaterdag definitief de deuren. Dat gebeurt in aanwezigheid van Tom Lanoye die ook symbolisch de zaak voor een laatste keer zal sluiten. 

  Herbekijk: Johanna Pas over Kartonnen Dozen in onze Gaylive Podcast

  Herbekijk ook alle boekentips van Kartonnen Dozen

   

  Lees meer
 • Kartonnen Dozen sluit definitief de deuren

  De LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen in Antwerpen sluit definitief de deuren op 29 oktober. Dat laten Johanna Pas en Ulka Delbroek weten in een nieuwsbrief. De zoektocht voor een nieuwe mede-zaakvoerder heeft niets opgeleverd. Zo een 200 tal sympathisanten hadden een aandeel gekocht in de nieuwe op te richten coöperatie. Omdat die er nu niet komt krijgen zij in de komende weken hun aandeel terugbetaald. De giften die de winkel de afgelopen maanden kreeg worden aan een goed doel geschonken.

  In juli werd bekend dat Johanna Pas omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid moet nemen van haar boekhandel Kartonnen Dozen in Zurenborg (Antwerpen). Ulka Delbroek  die sinds  kort in de winkel aan de slag was  kandidaat-overnemer  lanceerde toen toen de oproep naar een overnamepartner.  Die zoektocht kwam bovenop de zoektocht naar een nieuwe locatie. De winkel moet immers eind oktober ook verhuizen omdat het huidige pand in de Draakstraat verkocht wordt.

  De zoektocht naar een kandidaat-overnemer was niet eenvoudig. Het gaat immers niet om een medewerker (in dienst), maar om een mede-bestuurder van de op te richten coöperatie. Het was niet mogelijk om meteen een vast loon aan te bieden.

  De komende weken wordt er nog een totale uitverkoop gehouden met kortingen tot 50 procent.

  In de maand oktober is Kartonnen Dozen nog geopend van donderdag tot zaterdag van 12 tot 18u. Op zondagen zijn ze vanaf nu gesloten.

  Lees meer
 • LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen sluit eind deze maand als er geen nieuwe overnemer wordt gevonden

  Eind deze maand trekt Kartonnen Dozen, de oudste LGBTQ-boekhandel in de Benelux voor de laatste keer de deur toe in de Draakstraat in Antwerpen. Dat staat te lezen in de laatste nieuwsbrief van de winkel. Het is ook nog niet duidelijk of de boekhandel opnieuw de deuren zal openen op een andere locatie.De eerder gelanceerde zoektocht voor een nieuwe mede-zaakvoerder heeft immers nog niets opgeleverd. “Is er op 30 september nog altijd geen (mede-)overnemer, dan gaan de boeken helaas toe.”

  In juli werd bekend dat Johanna Pas omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid moet nemen van haar boekhandel Kartonnen Dozen in Zurenborg (Antwerpen). Ulka Delbroek  die sinds  kort in de winkel aan de slag is kandidaat-overnemer maar lanceerde toen de oproep naar een overnamepartner.  Die zoektocht kwam bovenop de zoektocht naar een nieuwe locatie. De winkel moet immers eind deze maand ook verhuizen naar een nieuwe lokatie omdat het huidige pand verkocht wordt.

  Om het één en ander te kunnen financieren lanceerde Kartonnen Dozen ook een oproep naar co-operanten. De BV wordt omgevormd  tot een coöperatie waarvan klanten en sympathisant aandelen kunnen kopen. Tot nu toe kochten net geen 200 co-operanten minstens één aandeel van 50 euro. 

  Maar ondanks die steun blijft de toekomst onzeker als er geen mede-overnemer gevonden wordt. 

  Ondertussen is Kartonnen Dozen ook begonnen met de uitverkoop.  Op alle boeken met een rode bol krijg je nu in de winkel een korting van 50 procent. Op 29 september sluit de winkel definitief de deuren in de Draakstraat.

  Lees ook :Wordt cooperant bij LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen

  LGBTQ boekhandel Kartonnen Dozen moet op zoek gaan naar nieuwe overnemer

  Lees meer
 • Wordt cooperant bij LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen

  Boekhandel Kartonnen Dozen gaat niet alleen op zoek naar een nieuwe locatie en mede-zaakvoerder  maar wordt ook de komende maanden omgevormd tot een coöperatie. En daarvoor heeft het jouw hulp nodig.

   

  Eerder dit jaar werd bekend dat de enige LGBTQ boekhandel van Vlaanderen moest verhuizen. Daarbovenop kreeg uitbaatster Johanna Pas ook nog op persoonlijk vlak af te rekenen met gezondheidsproblemen waardoor ze de boekhandel niet langer kan uitbaten. Gelukkig vond ze al een kandidaat-overnemer in Ulka Delbroek  die sinds  kort in de winkel aan de slag is. Nu Johanna op termijn uit de zaak zal verdwijnen ging ze begin deze maand op zoek naar een mede-zaakvoerder die met haar de oudste LGBTQ-boekhandel van de Benelux wil verder zetten.

  Deze week maakte Kartonnen Dozen ook bekend dat de BV omgevormd gaat worden tot een coöperatie en werden klanten en sympathisanten uitgenodigd om aandelen te kopen voor de nieuwe coöperatie.  Eén aandeel heeft een uitgifteprijs van 50 euro. Zodra de coöperatie is opgericht, ontvang je een deelbewijs en wordt je aandeel ingeschreven in het aandeelhoudersregister. Als coöperant ontvang je een korting op jouw aankopen in de winkel (de korting is een vorm van dividend en is afhankelijk van de winst die werd gemaakt).

   

  Wil je Kartonnen Dozen met een gift steunen, zonder aandelen te verwerven, dan kan  ook. Ook kun je natuurlijk helpen met de zoektocht naar een nieuwe locatie, bij de verhuis of de inrichting van de nieuwe zaak.

   

  Als we onvoldoende middelen verzamelen of de doorstart van Kartonnen Dozen blijkt om welke reden dan ook niet haalbaar, worden de  giften overgemaakt aan een doel dat aansluit bij de missie en visie van Kartonnen Dozen. De eigenaars van een aandeel krijgen natuurlijk het betaalde bedrag terug. Meer informatie over hoe je een aandeel kan kopen of gift kan doen vind je op de website van Kartonnen Dozen.

  Lees meer
 • LGBTQ boekhandel Kartonnen Dozen moet op zoek gaan naar nieuwe overnemer

  Na 22 jaar moet Johanna Pas omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid nemen van haar boekhandel Kartonnen Dozen in Zurenborg (Antwerpen). Daarom gaat ze op zoek naar een kandidaat-overnemer voor de enige LGBTQ-boekhandel van Belgie.

  Johanna Pas begon haar loopbaan als boekenverkoopster 22 jaar geleden bij  het toenmalige ’T Verschil aan de Minderbroedersrui. Na haar overname bleef de boekenwinkel met koffiebar nog enige tijd in het centrum van Antwerpen om daarna te verhuizen naar Zurenborg waar de boekenwinkel verder ging onder de naam ‘Kartonnen Dozen’, vernoemt naar één van de romans van Tom Lanoye.

  Ondertussen biedt Kartonnen Dozen reeds 26 jaar een zorgvuldig geselecteerd algemeen aanbod aan en is de zaak gespecialiseerd in lgbtqia+literatuur. Het is ook meteen de oudste lgbtqia+boekhandel
  in de Benelux. Aan de winkel is een uitgeverij verbonden met als missie het aanbod van Nederlandstalige boeken met een lgbt-thema uit te breiden. De boekhandel heeft een groot en trouw klantenbestand binnen de lgbtqia+ gemeenschap en de buurt. 

  Ulka Delbroek  die sinds  kort in de winkel aan de slag is wil dit monument niet verloren zien gaan en is als kandidaat-overnemer op zoek naar een overnamepartner.  Deze partner heeft (ruime) ervaring in het boekenvak en een sterke affiniteit met de lgbtqia+gemeenschap. ‘In de korte tijd dat ik in de winkel sta, ervaar ik dagelijks dat Kartonnen Dozen zoveel meer is dan een boekhandel’, zo schrijft Ulka in de laatste Kartonnen Dozen nieuwsbrief. “Het is een plek waar je ongedwongen jezelf kan zijn en terecht kan met vragen en bezorgdheden. Het is een boekhandel met als missie op te komen voor alles en iedereen die afwijkt van de norm. Kortom, een parel die niet verloren mag gaan!”

  Het is de bedoeling om met twee evenwaardige partners de dagelijkse werking van de winkel te organiseren (reken op gemiddeld 2 à 3 dagen werk per week). De exacte rolverdeling, het financiële engagement, etc…. zijn bespreekbaar. Indien Johanna’s gezondheid het toelaat zal ze op de achtergrond betrokken blijven. 

  Dubbele uitdaging

  Ulka en de nieuwe kandidaat-overnemer staan bovendien de komende maanden ook nog eens voor een dubbele uitdaging. Eind vorig jaar werd bekend dat de zaak ook tegen september uit het huidige pand moet verhuizen omdat de eigenaar het gebouw gaat verkopen.

  Heb je interesse om Kartonnen Dozen over te nemen , contacteer hen dan zo snel mogelijk via info@kartonnendozenlgbt.be of 03 226 08 04.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste