Antwerp Pride

 • Video: Amsterdam Rainbow Dress strijkt neer in Antwerpen

  Tijdens Antwerp Pride is ook de Amsterdam Rainbowdress te bewonderen in het M HKA. De befaamde jurk werd in 2016 samengesteld uit alle vlaggen van landen die homoseksueel gedrag veroordelen. De vlaggen werden   tijdens de Europride in Amsterdam meegedragen.

  “Het is een levend kunstwerk”, zo laat Arnout Van Krimpen van de Amsterdam Rainbow Dress Foundation weten.”Het idee erachter is dat zodra landen hun wetgeving aanpassen dat die vlag eruit gaat en wordt vervangen door een regenboogvlag. Vandaar ook de Amsterdam Rainbow Dress. Onze hoop is, liever vandaag als morgen, deze jurk als een grote regenboogvlag te zien. Dat is helaas nog niet het geval.”

  Deze enorme, imposante jurk reist de wereld rond  en was tijdens de afgelopen World Pride nog in New York te bezichtigen. Tijdens Antwerp Pride is hij te zien in het M HKA. 

   

   

   

  Lees meer
 • Steve Herman (Vlaams Belang) haalt in homofoob Facebookbericht uit naar Antwerp Pride: "Deze walgelijke toestanden moeten gestopt worden"

  Op de vooravond van de start van de Antwerp Pride heeft Vlaams Belanger en provincieraadslid voor Oost-Vlaanderen en gemeenteraadslid van Aalst Steve Herman een homofobe post geplaatst op zijn persoonlijke Facebook-pagina. 

  In de post haalt het provincieraadslid uit naar “de walgelijke wantoestanden” die volgens hem aanstaande zaterdag in de straten van Antwerpen te zien zullen zijn en waaraan ook sp.a-gemeenteraadsleden van Aalst zullen deelnemen. Op de bijhorende foto zijn drie mannen te zien die op hoge hakken en met enkel een roze string en handschoenen aan poseren. In de post roept hij op om deze in zijn ogen walgelijke toestanden te stoppen.

  “Iedereen is wat hij is. Maar aan deze walgelijke wantoestanden (waar ook Aalsterse SP-A gemeenteraadsleden aan deelnemen) moet gestopt worden. (Nog andere beelden plaats ik bewust niet, omdat Facebook me zou kunnen blocken).”

  De Facebook-post van de Vlaams Belanger kan op weinig begrip rekenen want onder de post staan heel wat afbeeldingen en memes die uit LGBT-getinte films zoals Brokeback Mountain komen. Verschillende bezoekers wijzen de Oost-Vlaming er ook op dat er bij carnavalsstoeten vaak meer (vrouwelijk) bloot te zien is en dat de Vlaams Belanger bij een soortgelijke foto van schaarsgeklede vrouwen waarschijnlijk wel iets anders zou doen.

  Het is niet de eerste keer dit jaar dat een lid van het Vlaams Belang homofobe uitspraken doet. In de nasleep van de verkiezingen van dit jaar liet Vlaams Belanger Dominiek Sneppe-Spinnewyn (45) uit Zedelgem zich reeds opmerken met een homofobe uitspraak tijdens een interview in de krant van West-Vlaanderen. “Maar wij hebben op zich niets tegen holebi’s. De vraag is alleen of zij moeten kunnen trouwen en kinderen adopteren. Dat vind ik een brug te ver”, zo liet  ze  toen optekenen.

   

   

  Lees meer
 • Meer dan zestig delegaties nemen deel aan vernieuwde Antwerp Pride optocht

  Eenenzestig delegaties waaronder veertig gemotoriseerde voertuigen zullen zaterdag meegaan in de Antwerp Pride Parade, die zoals eerder aangekondigd een nieuwe route kent. Dit jaar trekt de Parade van noord naar zuid.

  Aanstaande zaterdag wordt iedereen vanaf 12 uur op het Sint-Jansplein feestelijk verwelkomd waar om 13.10 uur ook enkele toespraken gegeven worden. Daarna wordt de oversteek gemaakt naar de Paardenmarkt waar om 14 uur de echte optocht zal vertrekken. Gewoontegetrouw zal de kleurrijke parade op gang getrokken worden door de grote regenboogvlag die klaar zal liggen  aan de Hessenbrug.

   

  Na de Hessenbrug slaat de parade linksaf op de Oude Leeuwenrui en Brouwersvliet en gaat zo naar de Scheldekaaien. De route loopt de Scheldekaaien af, Van Meterenkaai, Orteliuskaai, Jordaenskaai, Ernest Van Dijckkaai, Plantinkaai, Sint-Michielskaai, Scheldestraat en dan de Waalsekaai. Zo komt de gehele parade tot stilstand langs het grote Love United Festival op de Gedempte Zuiderdokken, waar het feest helemaal zal losbarsten.

  De organisatie vraagt aan de bezoekers om grote tassen en rugzakken thuis te laten en gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets.

   

   

  De twaalfde editie van Antwerp Pride gaat officieel van start op donderdagavond 8 augustus. Dit jaar staat Antwerp Pride in het teken van Riot en herdenkt via meer dan zeventig evenementen - van feest of tentoonstelling tot debat - 50 jaar Stonewall Riots. 

  Lees meer
 • Antwerpse Het Roze Huis geeft schot voor de boeg voor een sterk lokaal LHBT+ beleid.

  Het Roze Huis, de Antwerpse koepel van holebi- en transgenderverenigingen, vat onder zeven thema's haar belangrijkste suggesties voor het Antwerpse stadsbestuur samen in een memorandum. De lezing van en aanvulling bij het Antwerpse bestuursakkoord kan volgens de belangenorganisaties een inspiratie zijn voor alle lokale besturen in de regio. Vrijdag wordt het memorandum overhandigd aan het Antwerpse stadsbestuur.

  "De Grote Verbinding (het Antwerpse bestuursakkoord), bevat heel wat aanknopingspunten om Antwerpen verder op de kaart te zetten als LHBT+ vriendelijke stad. Die verbinding kan maar compleet zijn indien men ook de blik van het middenveld mee neemt in dat verhaal", stelt voorzitter van Het Roze Huis Marcia Poelman. "We hebben onze achterban geraadpleegd en ook eens gekeken wat andere steden zoals Amsterdam of Rotterdam doen." Dat bracht Het Roze Huis tot een document waarin zeven thema's uitgewerkt worden. Veiligheid, zelfbeschikking, ouderenzorg, internationale relaties... zowat alle beleidsdomeinen komen aan bod. 


  Concreet vraagt Het Roze Huis onder meer om meer aandacht te hebben voor bijzonder kwetsbare doelgroepen zoals transpersonen, LHBT+ ouderen of dubbele minderheden zoals LHBT+ vluchtelingen. Vorming van medewerkers binnen de ouderenzorg of het genderinclusiever maken van de sportaccommodaties van de stad zijn concrete zaken waaraan men denkt. Ook wat meer aandacht bij de internationale contacten van de stad voor gelijke rechten en vrijheden elders in de wereld is wenselijk volgens Het Roze Huis. "Maar we willen ook zelf de handen uit de mouwen steken", stelt Poelman. "Zo gaan we onze verenigingen oproepen om zelf initiatieven te nemen als het gaat om eenzaamheid bij ouderen. Of om mee in kaart te brengen welke formulieren van de lokale overheid nog niet leefvorm- of genderneutraal zijn.".  


  De organisatie heeft er goede hoop op dat heel wat van de suggesties opgepikt zullen worden: "Het stadsbestuur heeft met een heel open houding en veel enthousiasme mee gewerkt aan de totstandkoming van dit memorandum", valt te horen. "De contacten met het Zorgbedrijf werden reeds gefaciliteerd door schepen Duchateau en van schepen Ait Daoud weten we dat er plannen zijn rond genderneutraal beleid binnen haar bevoegdheidsdomein". Schepen voor gelijke kansen Tom Meeuws neemt het memorandum in ontvangst tijdens een officieel moment in stadsbibliotheek Permeke waar de uitgebreide toelichting plaatsvindt. 

  Lees meer
 • Antwerpen herdenkt de Stonewall rellen tijdens eerste LGBTQ History Week.

  Antwerp Pride en de provinciale koepel Het Roze Huis slaan de handen in elkaar om voor het eerst een LGBTQI History week te organiseren. Een week waarin de strijd die holebi’s en transgenders voeren, in een historisch perspectief wordt geplaatst. Tijdens de laatste week van juni zorgen de initiatiefnemers voor film, debat, educatieve activiteiten en uiteraard feest. Deze History Week vindt plaats in de laatste week van juni, vijftig jaar na de Stonewall Riots in New York. 

  ‘We vinden het belangrijk om te tonen waar de wortels van de Pride beweging liggen,’ zo stelt Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. ‘In Antwerpen is dit evenement uitgegroeid tot een fantastisch, grootschalig feest waar steeds meer mensen de weg naartoe vinden. Een viering van de vrijheden die we genieten. Dat onderdrukking en verzet daartegen aan de oorsprong lagen, mogen we echter nooit vergeten.’

  ‘Juni is de internationale Pride maand. De periode ook waarin destijds de Stonewall rellen uitbraken in New York. Laat Stonewall nu net het thema van de Pride 2019 zijn, en het werd vanzelfsprekend om in juni alvast van start te gaan met een Pre-Pride programma’, vervolgt Bart.

  Een gevarieerd programma van spel, debat, film en feest
  Op maandag 24 juni komt in jeugdcentrum Kavka het Nederlands Dungeons and Drag Queens optreden. Half een drag show, half een interactief rollenspel. Gebaseerd op het immens populaire spel dungeons and dragons uit 1974, zetten de makers rollenspel in als instrument om te spelen met identiteiten, verlangens, angsten…

  Woensdag 26 juni is stadsbibliotheek Permeke the place to be. Daar kan je ’s morgens terecht voor de documentaire ‘Strijders voor de liefde’ waarin journalist Sipke Jan alle hoeken van de wereld rondreist om de essentie van de Pride beweging te achterhalen. Van Zuid-Afrika over de Nederlandse bible belt. Diezelfde avond ontvangt gastvrouw Fleur Pierets in Permeke enkele jonge wolven die praten over hun engagement anno 2019. Onder meer woordkunstenaar Hind Eljadid en Wel Jong Niet Hetero woordvoerder Jitske Van de Veire maken hun opwachting. Jaouad Alloul zorgt voor muziek.

  Provinciale koepel Het Roze Huis presenteert op vrijdag 28 juni een memorandum voor de stad. Na lezing van het bestuursakkoord van de stad Antwerpen, doet de belangenorganisatie een aantal voorzetten voor een sterk lokaal beleid.

  Cinema Cartoon’s zet eveneens de schouders onder de History Week. Bij hen kan u op zaterdag 29 juni terecht voor ‘Cherry Grove Stories’, waarin een gay safe haven in het New York van de jaren ’50 in beeld wordt gebracht. Op zondag 30 juni brengen ze ‘Invisible women’, een docu over twee lesbische pioniers in het Manchester van 1969. Café Den Draak, gelegen bij Het Roze Huis op de Draakplaats, organiseert op zaterdag een afsluitende themaparty.

  Ook op zondag 30 juni organiseert SENSOA een hiv-wandeling doorheen Antwerpen. Een wandeling langs plekken in de stad die ons doen teruggaan in de tijd, waar mensen samen kwamen om stil te staan bij hiv en mensen te herdenken die gestorven zijn aan aids.

  Net zoals bij alle Antwerp Pride evenementen worden ook hier de toegangsprijzen democratisch gehouden.

  Met de LGBTQI History Week wil Antwerp Pride en Het Roze Huis haar steentje bijdragen aan de internationale herdenkingen van de Stonewall Riots. Het vormt meteen de ideale opstap naar de het grote feest in augustus.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste