Antwerp Pride

 • Antwerp Pride 2022 aftermovie

  Zoals het tegenwoordig gebruikelijk is heeft ook Antwerp Pride met een aftermovie een terugblik gemaakt  van de afgelopen editie.Dit jaar ging de vijftiende editie door en het werd meteen een extra succesvolle jubileumeditie. In totaal  zakten zo’n 180.000 mensen het afgelopen weekend af naar het festival. De organisatie zegt zeer tevreden te zijn met een succesvolle editie die vlekkeloos verliep.

  Ook wordt meteen een nieuwe afspraak gemaakt voor de zestiende editie van Antwerp Pride. Markeer dus alvast het tweede weekend van augustus 2023.

  Dit was Antwerp Pride 2022!

  Lees meer
 • Succesvolle vijftiende editie van Antwerp Pride afgesloten

  Op de Zuiderkaaien werd vandaag de vijftiende editie van Antwerp Pride afgesloten met het Closing Festival. Zo’n tienduizend mensen genoten van de verschillende optredens. In totaal over het hele weekend zakten zo’n 180.000 mensen af naar het festival voor de LGBTQIA+ gemeenschap. De organisatie zegt zeer tevreden te zijn met een succesvolle editie die vlekkeloos verliep.

  Met optredens van Pommelien, Priscilla Queen of the Desert, Leopold, Send in the Clowns, LaDiva Live, Grace, The Starlings, April Darby, niemand minder dan Mister Eurovision Johnny Logan en Cookies and Cream sloot vandaag Antwerp Pride af.
  Het festival begon woensdagavond en kende het hoogtepunt gisteren, zaterdag, met de Antwerp Pride Parade. 65 delegaties waaronder 40 praalwagens trokken in een kleurrijke stoet door de binnenstad. Het was de grootste parade ooit. De politie telde 125.000 bezoekers: een record voor de Parade.

  Ook het kleinere nieuwe festival Pride in Town op de Sint-Andriesplaats - waar er plaats was voor spoken word, performances en jonge queer dj’s - werd een succes.

  Vandaag kwamen nog eens zo’n tienduizend mensen naar het festivalterrein voor het Closing Festival. Met alle andere events, schat de organisatie het totaal aantal bezoekers op zo’n 180.000.

  Zaterdagavond op het Love United Festival moesten twee bezoekers afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Los daarvan verliep het hele feest zonder noemenswaardige incidenten. De organisatie riep de bezoekers dan ook regelmatig op om rekening te houden met de warmte, veel water te drinken en verantwoord te feesten. Water-Link had langs het parcours van de Parade voor gratis drinkwater gezorgd, er werden extra schaduwplekken voorzien op het festivalterrein dat ook verneveld werd.

  Antwerp Pride stond dit jaar in het teken van Queertopia, waarbij de regenbooggemeenschap nadacht over de ideale samenleving voor de LGBTQIA+ gemeenschap.

  De organisatie is dan ook uitermate tevreden met deze succesvolle editie en wil vooral nog eens de uitstekende samenwerking met de stad Antwerpen en alle (hulp)diensten onderstrepen.

  ‘Hoewel het al mijn vijftiende Pride is, werd ik werkelijk overdonderd door de enorme opkomst en de opnieuw positieve sfeer die er in de stad hing,’ aldus voorzitter Bart Abeel. ‘We hebben van Antwerpen even ons Queertopia gemaakt maar ik hoop dat we de waarden en de boodschap die we uitdragen het hele jaar waar kunnen maken zodat iedereen elke dag kan zijn wie hij is en niet enkel tijdens deze vijf dagen. Ik wil dan ook iedereen die heeft bijgedragen tot dit feest van harte bedanken.”

  Na een korte rustperiode zal de organisatie beginnen aan de zestiende editie van Antwerp Pride die opnieuw tijdens de tweede week van augustus 2023 zal plaatsvinden.

  persbericht: Antwerp Pride

  Lees meer
 • 120.000 deelnemers voor Antwerp Pride

  De Antwerp Pride parade, die zaterdag vanaf de Paardenmarkt naar de Scheldekaaien trok, werd door 120.000 toeschouwers en deelnemers bijgewoond. Daarmee is het naast de langste ook de meest succesvolle parade ooit.

  Dit jaar stapten en reden maar liefst 65 organisaties, politieke partijen en bedrijven op. Rond twaalf uur werd er op het Sint-Jansplein verzameld om van daar uit rond half twee naar de Paardenmarkt te trekken waar het startschot om iets na twee uur werd gegeven. Onder een blakende zon met veel toeschouwers langs de kant trok de stoet zich vervolgens op gang naar het festivalterrein langs de Cockerilkaai.

  Daar vond het Love United Festival plaats met twee podia. Eén van de hoogtepunten van het festival was ongetwijfeld het huwelijksaanzoek die een lesbienne op het podium deed aan haar vriendin. Rond halftien moest het Love United festival een tijd stilgelegd worden nadat een man na een overdosis in elkaar zakte en gereanimeerd moest worden. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd.

   

  Lees meer
 • Dit zijn de organisaties die mee stappen in grootste Antwerp Pride parade ooit

  Zaterdag 13 augustus start om 14 uur de Antwerp Pride Parade aan het Hessenplein. Na een afwezigheid van twee jaar zal de Antwerpse LGBTQIA+ gemeenschap weer met veel kleur, protest maar ook met een positieve boodschap door de straten van de stad paraderen. Een 65-tal delegaties nemen deel. Het is de grootste parade tot nu toe. Water-link zorgt voor gratis drinkwater langsheen het parcours.

   De deelnemers van de parade verzamelen eerst op het Sint-Jansplein vanaf 12 uur, om vervolgens onder politiebegeleiding, naar het startpunt op de Paardenmarkt te gaan. Om 14 uur stipt de parade en dan gaat het via het Hessenplein naar de Oude Leeuwenrui en Brouwersvliet, en dan zuidwaarts over de kaaien. Ter hoogte van de voetgangerstunnel aan het Sint-Jansvliet verlaat de parade de kaaien, om dan via de Kloosterstraat, Riemstraat en Scheldestraat de tocht verder te zetten via de Cockerillkaai naar het eindpunt op de Gerlachkaai/Namenstraat. Op de Cockerillkaai start op dat moment het Antwerp Pride Love United festival. De eerste groepen zullen aan het eindpunt aankomen rond 16.30 uur.

  De organisatie vraagt aan het publiek om zich goed over het parcours te verspreiden. Langs de hele route zijn er prima plaatsen om de parade te bekijken.

   Dit zijn de 65 organisaties die mee rijden of lopen in de parade (wijzigingen in de volgorde mogelijk)

   

  0

  Politiezone Antwerpen

  0A

  Aut & Out

  1

  Antwerp Pride

  1A

  Fiertés Pas de Calais

  1B

  Doof & LGBT+

  2

  vzw roze huis cavaria antwerpen/ cafe den draak

  2A

  Regenboogambassadeurs

  2B

  Campagna Rosa

  3

  Active Company

  3A

  Straffe Ketten

  3B

  Antwerp Roller Derby

  4

  Sensoa vzw

  4A

  Polyamory Belgium + Sex-Positive

  4B

  Asexual

  5

  Boysproject

  5A

  Punt vzw

  6

  Wel Jong

  6A

  Youthwork@pride

  7

  Mr Gay Belgium

  7A

  Bite Back

  8

  OUT TV + Media groepen

  9

  Flor Artes bvba

  10

  PADAM

  11

  Sedergine

  12

  Mask'ara

  13

  Opera Ballet Vlaanderen

  14

  Theater M vzw - (De Cronos groep)

  15

  InTeam

  16

  De Studio

  16A

  Partytrashers

  17

  Local Store

  18

  Antwerpse Amusementstheaters

  19

  Hessenhuis

  20

  Noordtheater VZW - Regenboohuis aan zee

  21

  Beloved Kokorico

  21A

  Belgium Bearpride

  22

  Club Random

  22A

  BEsneax - The Belgian Sneakers

  23

  Mister B

  23A

  Skins & Punks

  24

  Sauna 't Herenhuis

  24A

  The Boots

  25

  Vooruit Antwerpen

  25A

  N-VA

  26

  Open Vld

  27

  Groen Antwerpen

  27A

  PVDA Antwerpen

  28

  CD&V

  29

  De Kringwinkel

  29A

  Direct Result Marketing België (OXFAM)

  30

  Green Mobility

  31

  Polestar

  31A

  Open@Work vzw

  31B

  Gazet Van Antwerpen - ATV

  32

  Universiteit Antwerpen

  33

  HAYS

  33A

  Maersk

  33B

  ACV

     

  34

  Dienstenbedrijf Easy Life

  35

  Sportpaleis Group

  36

  Solidaris (Voorzorg)

  36A

  ABVV

  37

  Fitland (Sportclub het Eiland)

  38

  De Burgerij

  Hitte

   Dat het warm beloofd te worden is geen nieuws. Je beschermen tegen de zon en voldoende water drinken wordt belangrijk. Om alle bezoekers aan de Antwerp Pride Parade te helpen afkoelen voorziet Water-link op vier plaatsen in de stad waterbars met telkens acht kraantjes waar iedereen een flesje water kan vullen. De waterbars volgen de nieuwe route van de Antwerp Pride Parade en zullen geïnstalleerd worden op:

  -het Sint-Jansplein ter hoogte van de Pepto Bismo sculptuur van Panamarenko

  -het Sint-Jansvliet voor de voetgangerstunnel (kant van de kaaien)

  -Kloosterstraat (richting zuid, aan het standbeeld van Peter De Grote)

  -ter hoogte van de ingang van het festivalterrein aan de Cockerillkaai en de Luikstraat

  De waterbars zijn beschikbaar op zaterdag en zondag. Op het terrein van het Love United Festival en het Closing Festival zal er ook verneveling voorzien worden.

  Lees meer
 • Antwerp Pride met een valse noot afgetrapt in het OLT Rivierenhof

  In het OLT Rivierenhof is de vijftiende editie van Antwerp Pride afgetrapt met het Opening festival. LGBTQ-icoon Lilliane Saint-Pierre mocht als eerste het podium van het openluchttheater beklimmen. Natuurlijk bracht ze een een versie van haar hit Sasha, kreeg ze het aanwezige publiek aan het dansen met een medley en sloot ze af met  Soldiers of Love. Het optreden van Lilliane Saint-Pierre verliep echter niet zoals de zangeres uit Diest het zich had voorgesteld. Halfweg haar set kreeg ze te horen dat ze er vervroegd een einde moest aan breien. Een eerste keer kwam één van de geluidsmixers dat vragen, daarna kreeg ze het nog eens te horen in haar monitor en zelfs de presentatoren Aster Nzeyimana en Hind Eljadi kwamen tijdens één van de laatste nummers het podium op om Lilianne Saint-Pierre bloemen te overhandigen en haar van het podium te begeleiden. Dat liet de zangeres echter niet aan haar hart komen en zong ze nog enkele nummers waaronder 'Soldiers of Love'.  Daarna was het de beurt aan Bryn, Jaouad Aloud en Gustaph, Grigori Y el Macho Fantastico, Charles en Miss Angel die de eerste avond van Antwerp Pride in het Rivierenhof  mochten afsluiten. 

  Antwerp Pride gaat nog door tot zondag 14 augustus. Zaterdag trekt de pride optocht vanaf de Paardenmarkt naar de Scheldekaaien. Het volledige programma van Antwerp Pride vind je op Antwerppride.com

   

  Lees meer
 • Extra waterpunten langs Antwerp Pride parcours

  Omwille van de verwachte hittegolf deze week komen er langs het parcours van de Antwerp Pride verschillende punten met watervoorzieningen. Zo kun je op vier locaties je eigen waterfles bijvullen of je dorst lessen. 

  De waterpunten komen er dankzij een samenwerking met Waterlink. Op iedere locatie zal een installatie geplaatst worden met acht kranen. Van vrijdag tot maandag vind je de waterpunten op het Sint-Jansplein (ter hoogte van Panamarenko beeld), Sint-Jansvliet (voor de voetgangerstunnel aan de kant van de Kaai), de Kloosterstraat (op het pleintje met Peter de Grote) en ter hoogte van het festivalterrein aan de  ingang zuid op de  hoek van de  Cockerillkaai en Luikstraat.

  Neem dus zeker je voorzorgen om de hitte te trotseren. Ook roept de organisatie op om je tokens voor drank en eten op het festivalterrein op voorhand te kopen via de  Antwerp Pride website. De tokens zijn zowel zaterdag als zondag geldig tijdens het Love United Festival en het Closing Festival.

  Foto: engin akyurt // Unsplash

  Lees meer
 • Antwerp Pride trekt voor het eerst door de kloosterstraat

  Voor het eerst zal de Antwerp Pride parade door de trendy Kloosterstraat trekken. De parade krijgt een vernieuwde route omwille van verschillende wegenwerken op het 'oude' parcours.

  “Op zaterdag 13 augustus zal, na twee jaar afwezigheid, onze feestelijke Antwerp Pride parade opnieuw door de Antwerpse binnenstad trekken. De route krijgt dit jaar een upgrade en zal langs de trendy Kloosterstraat gaan, wegens wegenwerken op de parallelle kaaien” aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel.

   De deelnemers van de parade verzamelen eerst op het Sint-Jansplein, om vervolgens onder politiebegeleiding, naar het startpunt op de
  Paardenmarkt te gaan. Vandaar gaat het via het Hessenplein naar de Oude Leeuwenrui en Brouwersvliet, en dan zuidwaarts over de kaaien.

  Ter hoogte van de voetgangerstunnel verlaat de parade de kaaien, om dan via de Kloosterstraat, Riemstraat en Scheldestraat de tocht verder te zetten via de Cockerillkaai naar het eindpunt op de Gerlachkaai/Namenstraat. Op de Cockerillkaai start op dat moment het Antwerp Pride Love United festival. 

  “Deze upgrade van de route van de parade brengt de bezoekers ook dichter bij onze nieuwe extra festivalsite op de Sint-Andriesplaats, waar we een alternatief programma brengen met onder andere literaire en spoken word-optredens, muziek, cabaret en (jonge) queer DJ’s.” aldus Bart Abeel. 

  Net zoals voorgaande edities verwacht de organisatie een massale opkomst. De parade is een van de hoogtepunten van een hele reeks gevarieerde activiteiten en events, verspreid over de hele week in het kader van Antwerp Pride. De organisatie roept dan ook iedereen op om zich langs het hele parcours te verspreiden. 

  Hieronder vind je alvast het nieuwe parcours.

  Foto: Archief Gaylive

  Lees meer
 • Johnny Logan mag feesteditie Antwerp Pride afsluiten

  Niemand minder dan ‘Mister Eurovision’ Johnny Logan zal op 14 augustus  de vijftiende editie van Antwerp Pride afsluiten. Na twee jaar mag de Antwerp Pride terug op straat komen en dat gebeurt dit jaar met een programma ‘vol met toeters en bellen’, zoals Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel tijdens de persvoorstelling zei.

  Zoals voor de donkere corona-periode het geval was wordt de Antwerpse Prideweek opnieuw afgesloten met tal van optredens op de Cockerillkaai. Dit jaar wordt het extra lange feesteditie want nadat Johnny Logan omstreeks 18 uur zijn monsterhits ‘Hold Me Now’ en ‘What’s another year’ gezongen heeft krijgt het Closing Festival nog een twee uur durende uitlopen met Cookies and Cream. 

  Het startschot voor het afsluitende festival wordt om twee uur al gegeven door Pommelien. Daarna krijg je nog optredens voor je kiezen uit de Musical Priscilla, Leopold, Send In the Clowns en LaDiva.

  Het volledige programma vind je op de website van Antwerp Pride.

  Lees meer
 • Pax Media van Vlaamse mediagroepen op Antwerp Pride

  Tijdens de vijftiende editie van de Antwerp Pride verenigen de grote Vlaamse mediagroepen zich om de LGBTQIA+-gemeenschap expliciet te steunen. Daarom zullen op zaterdag 13 augustus tal van schermgezichten, stemmen en medewerkers meelopen in de parade door de Scheldestad.

  Van woensdag 10 tot en met zondag 14 augustus vormt Antwerpen het decor van de bekende Antwerp Pride. Na twee light-edities door de coronapandemie viert de bekende Pride zijn vijftiende verjaardag met een knaleditie. De Scheldestad beleeft dan het hoogtepunt van Queertopia, een uniek toekomstproject waaraan elke stem uit het LGBTQIA+-kleurenpallet – en daarbuiten – een unieke bijdrage mag leveren.

  Alle mensen omarmen

  Die stem wordt dit jaar kracht bijgezet door de grote mediagroepen van Vlaanderen. In de geest van ‘Love United’ vieren VRT, DPG Media, SBS Belgium, Mediahuis en OUTtv samen de Antwerp Pride. Op zaterdag 13 augustus nemen een heleboel medewerkers, stemmen en gezichten deel aan de wervelende parade in hartje Antwerpen. Als unanieme stem scharen ze zich achter het Queertopia. Antwerp Pride is een feest van eenheid, dus er zal niets dan liefde zijn tussen de media van ons land.

   Media-CEO’s Jeroen Bronselaer (SBS), Frederik Delaplace (VRT), Koen Verwee (Mediahuis), Kris Vervaet (DPG Media) en Marc Putman (OUTtv) klinken eensgezind: “Hoewel het vandaag vanzelfsprekend zou moeten zijn dat iedereen vrij mag kiezen als het over liefde, geloof, identiteit en seksualiteit gaat, willen we expliciet onze steun uitspreken voor diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Samen met de Antwerp Pride omarmen we alle mensen. Deze warme, inclusieve en positieve samenleving proberen we vandaag al te weerspiegelen: zowel voor als achter de schermen. Er is nog werk aan de winkel, maar het is onze oprechte ambitie om altijd een stem te geven aan alle mensen, ongeacht rang, stand of overtuiging en met respect voor elk talent. Dat voelt niet als een verplichting, wel als een ongelooflijk mooi voorrecht.”

   

  Lees meer
 • Antwerp Pride trapt opnieuw af met opening in het Rivierenhof

  Op woensdagavond 10 augustus  wordt de Antwerp Pride opnieuw afgetrapt  in het openluchttheater Rivierenhof. Net als vorig jaar staan er tijdens de Opening Night heel wat optredens op het programma.  Vanaf vandaag kun je hiervoor reeds toegangstickets kopen.

  Dit jaar vindt Antwerp Pride plaats van 10 tot 14 augustus.Thema van dit jaar is Queertopia. Het belooft een extra feestelijke editie te worden want dit jaar is het de vijftiende editie. Voor die gelegenheid kijkt Antwerp Pride nog eens vijftien jaar in de toekomst. “Zal er in 2037 nog een Antwerp Pride nodig zijn? En zoja, hoe moet die eruit zien? Komen er nog letters bij onze LGBTQIA+ gemeenschap of hebben we een andere naam? Is ons taalgebruik tegen dan genderneutraal? En de mode? Hebben transpersonen tegen dan meer autonomie over hun transitie? Hebben we in 2037 een gay Rode Duivel? Is er dan nog steeds discriminatie op de arbeidsmarkt tegenover queer personen van kleur? Zoeken we nog seks via apps? Kunnen mensen van hetzelfde geslacht tegen dan huwen voor de kerk? Zullen we nog altijd uit de kast moeten komen? Wie wint Rupaul’s Drag Race in 2037? Zullen er nog gay bars zijn of hoe zullen we uitgaan? Zorgen we dan beter voor elkaar?…”

  Tijdens de komende Antwerp Pride worden er antwoorden gezocht op deze en nog andere vragen. Die Antwerp pride wordt op 10 augustus afgetrapt in het Rivierenhof met optredens van  onder andere Liliane Saint-Pierre, Bryn, Miss Angel, Charles, Grigri Y El Macho Fantastico en Jaouad Ft Gustaph. Tickets van tien euro kun je hier bestellen.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste