Antwerp Pride

 • Antwerp Pride ook live te zien op televisie

  Nieuw dit jaar is dat de Antwerp Pride Parade live zal worden uitgezonden dankzij een samenwerking met ATV en Proximus. Naast ATV en Proximus Pickx worden de beelden ook gestreamd op de platformen: GoPlay, OUTtv, GVA, VTM GO, VRT MAX, HLN en De Morgen. Zo wordt de parade dankzij deze pax media in heel Vlaanderen uitgezonden.

  Die Parade vindt traditiegetrouw plaats op zaterdag 10 augustus. Er wordt opnieuw verzameld op het Sint-Jansplein en om 14 uur vertrekt de Parade aan de Oude Leeuwenrui richting de Scheldekaaien naar het festivalterrein aan de Cockerillkaai waar het Love United Festival plaatsvindt tot middernacht. Ter hoogte van de voetgangerstunnel worden er camera's geplaatst die de optocht in beeld zullen brengen. In de optocht lopen ook enkele vliegende cameracrews mee die sfeerreportages en interviews met de deelnemers en toeschouwers zullen brengen. 

  Lees meer
 • Antwerpen maakt zich op voor zeventiende Antwerp Pride

  Dit jaar gaat de zeventiende editie van Antwerp Pride door van woensdag 7 tot en met 11 augustus. Thema van dit jaar is ‘Many Voices’. Voor het eerst zal de optocht op 10 augustus door het centrum van Antwerpen ook live te zien zijn op alle streamingsplatformen en op ATV.

  Het thema omvat verschillende slogans die de vele aspecten van de pride in de verf moeten zetten. Zo is er de slogan ‘Many Voices. One Protest”,” Many Voices. One Celebration”, “Many Voices. One Parade”, en “Many Voices. One Pride”. 

  “De helft van de Belgische queers durft niet hand in hand over de straat lopen en mijdt bepaalde plekken uit angst voor geweld”, zo laat Antwerp Pride voorzitter Geert van Praet weten. “Aan de vooravond van IDAHOT trokken de kandidaten van Mister Gay Belgium met een regenboogvlag door de stad. Ze werden op de Grote Markt uitgejouwd vanaf de terrassen. Ook tijdens de voorbije verkiezingscampagne werd er vaak harde taal gebruikt als het ging over onze gemeenschap.Met Antwerp Pride willen we een lijn trekken en zeggen tot hier en niet verder.”

  Ook dit jaar vertrekt de parade op zaterdag vanaf de Paardenmarkt om zo zich een weg te banen via de kaaien naar het festivalterrein op  de Scheldekaaien ter hoogte van de Ledeganckkaai en de Cockerillkaai. Voor het eerst dit jaar is de parade ook te zien op de verschillende streamingsplatformen, krantensites en op ATV. Vliegende cameraploegen zorgen voor sfeerreportages tijdens de optocht. 

   

  Lees meer
 • Antwerp Pride maakt thema bekend voor volgende editie

  De zeventiende editie van Antwerp Pride - die doorgaat van woensdag 7 tot en met zondag 11 augustus - krijgt als thema ‘Many Voices. One Pride’. Hiermee wil de organisatie iedereen die de regenbooggemeenschap een warm hart toedraagt oproepen om mee een lijn te trekken en te zeggen: we gaan nooit meer terug in de kast.

  De slogan ‘Many Voices. One Pride’ is bewust moduleerbaar en zal in de komende maanden op verschillende manieren gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld ‘Many Voices. One Protest.’, ‘Many Voices. One Celebration.’, ‘Many Voices. One Parade’ enzovoort…

  Met deze slogan roept Antwerp Pride op tot verbinding binnen en buiten de LGBTQIA+ gemeenschap. Die is nu meer dan ooit nodig, vindt de organisatie.

  ‘Binnen onze gemeenschap en bij onze allies zijn er heel wat verschillende stemmen die elk hun eigen accenten leggen in de strijd. Antwerp Pride is er om één keer per jaar al die stemmen samen te brengen op een feestelijke, positieve maar betekenisvolle manier, vandaar: ‘Many Voices. One Pride’. Want enkel door verbinding kunnen we een wereld creëren waarin iedereen kan zijn wie die is en waarin niemand achterblijft,’ aldus Antwerp Pride voorzitter Geert Van Praet.

   


  ‘Niet alleen onze gemeenschap staat voor heel wat uitdagingen,’ gaat hij verder. ‘‘Met alle verkiezingen die er lokaal, nationaal en internationaal staan aan te komen, kan onze wereld er morgen helemaal anders uitzien. We voelen hierdoor heel wat bezorgdheid in onze gemeenschap. In veel landen zitten er al conservatieve of extreemrechtse partijen aan de knoppen met alle gevolgen vandien. Niet enkel in verre landen, maar ook dicht bij huis en zelfs onder Europese vlag. Willen wij dat in ons land ouders van hetzelfde geslacht hun rechten verliezen over hun kinderen zoals in Italië? Willen wij dat de wachtlijsten in de transgenderzorg oplopen tot vijf jaar zoals in Groot-Brittannië? Willen wij dat leerkrachten schrik hebben om het over LGBTQIA+ thema’s te hebben in de klas of dat boeken rond deze thema’s verboden worden zoals in Hongarije? Willen we dat drag queens zich onveilig voelen als ze na een optreden naar huis gaan? Ons antwoord is neen en we trekken een duidelijke grens: de kast is op slot. We kunnen niet meer terug! We roepen iedereen op die tijdens Pride de waarden van de regenbooggemeenschap een warm hart toedraagt om samen achter die lijn te komen staan.  

  Antwerp Pride start dit jaar op woensdag 7 augustus en sluit af op zondag 11 augustus. Hoewel de organisatie nog volop bezig is met de invulling zal de Antwerp Pride Parade er op zaterdag 10 augustus ook weer bij zijn, net als de festivals. De inschrijvingen voor de Parade zijn al open.

  Over het programma van Antwerp Pride volgt later meer informatie.

  Ook dit jaar heeft Antwerp Pride 800 vrijwilligers nodig om het hele festival op een prettige en veilige manier te kunnen laten doorgaan. De organisatie doet daarom een warme oproep aan iedereen die mee wil werken aan dit bruisende feest om mee een handje te helpen. Meer informatie vind je op antwerppride.com 

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste