Antwerp Pride

  • Succesvolle zestiende editie van Antwerp Pride afgesloten

    Op de Zuiderkaaien werd zondagavond de zestiende editie van Antwerp Pride afgesloten met het Closing Festival. Zo’n 10.000 mensen genoten van de verschillende optredens. Ook in de binnenstad bij de cafés was het zeer druk. In totaal over het hele event zakten zo’n 160.000 mensen af naar het festival voor de LGBTQIA+ gemeenschap. De organisatie zegt zeer tevreden te zijn met een succesvolle editie die vlekkeloos verliep.

    Zondag is het traditioneel verzamelen geblazen op het Closing festival waar optredens geprogrammeerd stonden van DJ Kat, Les Copines, Dimitri D’Anvers, Gustaph, Carolina Dijkhuizen en de glitter en glamour van de Antwerp Show Ball drag queens sloot Antwerp Pride vandaag af. Tijdens deze Show Ball werden de feestvierders getrakteerd op optredens van maar liefst twintig drag queens uit heel Europa.

    Na de laatste optredens trokken vele feestvierders nog naar de Grote Markt of de Lijnwaadmarkt voor de afsluitenden parties in de Bonaparte en Café Delux.

    Succesvolle editie

    Het Antwerp Pride festival begon woensdagavond in het Openluchttheater Ter Rivierenhof en kende het hoogtepunt zaterdag, met de Antwerp Pride Parade. 74 delegaties waaronder 40 praalwagens trokken in een kleurrijke stoet langs de Scheldekaaien. Het was de grootste parade ooit en bracht in totaal zo’n 140.000 deelnemers en bezoekers op de been: een record voor de Parade. 

    Ook het kleinere, rustigere event Pride Woman in Town op de Sint-Andriesplaats - waar er plaats was voor spoken word en performances door en voor vrouwen - was een succes met zo’n 500 bezoekers.

    Tot in de late uurtjes waren er optredens voorzien aan de verschillende LGBTQ-bars in de stad. Zo was het ondermeer zeer druk aan het Theaterplein waar Terrazza plaats vond. Daarnaast was het ook zeer druk in de Grote Pieter Potstraat waar het vrouwencafé Cut als afsluiter van hun Cutfest 2.0 een zeer gesmaakt feestje hielden.

    Zondag kwamen nog eens naar schatting 10.000 mensen naar het festivalterrein voor het Closing Festival. Met alle andere Antwerp Pride events, schat de organisatie het totaal aantal bezoekers op zo’n 160.000. 

    Antwerp Pride stond dit jaar in het teken van Braveolution, waarbij de regenboog gemeenschap van Antwerpen een brave space wil maken waar iedereen die het risico loopt om gediscrimineerd te worden zich gesteund voelt door zijn omgeving en op veilige manier kan zijn wie die is. 

    Er deden zich tijdens Antwerp Pride geen noemenswaardige incidenten voor. 

    De organisatie is dan ook uitermate tevreden met deze succesvolle editie en dat liet ook de nieuwe voorzitter Geert van Praet optekenen.

    ‘Het was mijn eerste Pride als voorzitter van deze fantastische organisatie en het was dus best pittig, maar dan zie je de lachende gezichten tijdens de Antwerp Pride Parade, je hoort het applaus van de omstaanders en je voelt de warmte van het publiek en dan kan ik alleen maar proud zijn op wat met al onze 500 vrijwilligers gepresteerd hebben. Ik denk dat onze boodschap om te gaan naar een liefdevolle samenleving meer dan gehoord werd. Ik wil dan ook iedereen die heeft bijgedragen tot dit feestelijk protest van harte bedanken.”

    Na een korte rustperiode zal de organisatie beginnen aan de zeventiende editie van Antwerp Pride die opnieuw tijdens de tweede week van augustus 2024 zal plaatsvinden.

    Foto: Antwerp Pride

    Lees meer
  • 140.000 deelnemers en toeschouwers voor grootste Antwerp Pride ooit

    Zaterdagnamiddag hebben zo een 140.000 toeschouwers en deelnemers de jaarlijkse Antwerp Pride bijgewoond. Samen met 74 delegaties, waarvan een dertigtal gemotoriseerde, was het meteen de grootste pride-optocht doorheen Antwerpen ooit. Thema van dit jaar is 'Bravelution'.

    Voor de eerste keer stapte ook een delegatie van defensie mee in de pride. Zij kregen samen met de politie een prominente plek achter de progressvlag die aan het begin van de optocht werd meegedragen. Ook liepen er heel wat delegaties van politieke partijen met hen mee. Tegen de aanwezigheid van de politie en de NV-A in de optocht werd er geprotesteerd door het LGBTQ-collectief Campagna Rosa. 

    Naast tal van lokale politici liepen/reden ook partijvoorzitters Sammy Mahdi (CD&V) en Conner Rosseau (Vooruit) mee. Voor Rousseau was het meteen zijn eerste pride na zijn coming-out enkele maanden terug. "Zolang jonge homo's in elkaar geslagen worden omwille van hun geaardheid, zolang het draagmoederschap niet deftig geregeld is, en zolang extreemrechts mensen als 'abnormaal' blijft bestempelen, blijft een Pride nodig", zei Rousseau. "Daarom lopen wij mee. Om op te komen voor veiligheid. Voor gelijke rechten."

    De kleurrijke optocht baande zich een weg langs de Kaaien naar het festivalterrein waar er een infodorp en verschillende optredens gepland stonden. Ook in de stad werd er tot in 's avonds laat gefeest. 

     

     

     
    Lees meer
  • Vierenzeventig delegaties lopen mee in grootste Antwerp Pride parade ooit

    Maar liefst 74 uiteenlopende delegaties zullen meelopen in de Antwerp Pride optocht van volgende zaterdag. Dat laat de organisatie weten. De festiviteiten werden woensdagavond reeds afgetrapt in een zo goed als uitverkocht OLT Rivierenhof.

     

    In het OLT Rivierenhof konden de vele toeschouwers genieten van optredens van Quatsch Collective, Martha Da'Ro, Grace Khuabi, Grigri y el Macho Fantastico en DJ Sahra. Voor het eerst konden ook de minder kapitaalkrachtigen pridevierders de openingsavond mee maken dank zij het ‘Pay What You Can’-principe. Normaal kostte een toegangsticket 15 euro maar de bezoekers konden ervoor opteren om hiervoor minder of net meer te betalen zodat de kosten over alle toeschouwers verdeeld worden.

    Tot en met zondag staan er in Antwerpen nog allerlei evenementen en optredens op het programma maar een van de hoogtepunten ieder jaar is natuurlijk de kleurrijke optocht die elk jaar door de stad trekt en die is dit jaar groter dan ooit. Vorig jaar telde de optocht 65 deelnemende groepen en delegaties, dit jaar zijn het er maar liefst 74 waaronder 40 gemotoriseerde delegaties. Het vertrek is voorzien om 14 uur aan de Oude Leeuwenrui. Aut & Out mag de parade achter de regenboogvlag openen en de wagen van Antwerp Pride met daarop Natalie mag de kleurige bende naar het festivalterrein op de Cockerillkaai leiden.

    Tijdens de parade lopen onder meer de Pink Devils mee, maar ook bedrijven als Proximus, De Lijn, Brussels Airlines en SD Worx sturen voor het eerst een delegatie om de boodschap van Antwerp Pride te steunen. Ook personeel van het Belgische leger zullen voor het eerst meelopen in de Parade. Zij stappen mee in de delegatie van de politie.

    De deelnemers van de Parade verzamelen eerst op het Sint-Jansplein vanaf 12 uur, om vervolgens onder politiebegeleiding zich op te stellen vanaf de Paardenmarkt. Om 14 uur stipt start de Parade aan de Oude Leeuwenrui. Van daaruit gaat het via de Brouwersvliet naar de Scheldekaaien en zo zuidwaarts..

    Ter hoogte van de voetgangerstunnel aan het Sint-Jansvliet verlaat de Parade de kaaien, om dan via de Kloosterstraat en Scheldestraat de tocht verder te zetten naar de Cockerillkaai en zo naar het eindpunt op de Gerlachekaai. Op de Cockerillkaai start op dat moment het Antwerp Pride Love United festival. De eerste groepen zullen aan het eindpunt aankomen rond 16.00 uur. 

    De volgorde van de Parade is als volgt. Wijzigingen onder voorbehoud.

    1. Aut & Out 
    2. Regenboogvlag
    3. Politiezone Antwerpen
    4. Het Roze Huis Antwerpen
    5. Doof & LGBT
    6. Regenboog Ambassadeurs
    7. Campagne Rosa
    8. Sensoa
    9. Boysproject
    10. Polyamory Belgium
    11. Asexual
    12. Active Company Antwerpen
    13. Straffe Ketten
    14. Antwerp Roller Derby
    15. Pink Devils
    16. Wel Jong
    17. Youthwork@Pride
    18. Mister Gay Belgium
    19. Regenboog Festival Oostende
    20. Ara Bera
    21. Media United
    22. Gazet van Antwerpen
    23. UNITE/WPP Belgium
    24. InTeam Producties
    25. Noordtheater
    26. Opera Ballet Vlaanderen
    27. Maskara
    28. Padam
    29. Rainbowfriends & Regenbooghuis aan zee
    30. NV-A
    31. Bonaparte
    32. Hallelu
    33. Local Store/Piet Moodshop/Grandeux
    34. Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever
    35. Den Draak
    36. Flor Artes
    37. L’eau Quai (Puppy truck)
    38. Skins & Punks
    39. #BESneax
    40. Club Random
    41. Bear Pride
    42. Mr. B
    43. MSC Belgium
    44. The Boots
    45. Sauna ‘t Herenhuis
    46. Groen
    47. Ashley Fox
    48. Proximus
    49. JTI
    50. De Lijn
    51. Release
    52. Vooruit
    53. ABVV
    54. Solidaris
    55. PVDA
    56. Hays
    57. Maersk
    58. Open VLD
    59. Flash BXL
    60. De Kringwinkel
    61. Swapfiets
    62. De Burgerij
    63. HAVI Belgium
    64. Universiteit Antwerpen
    65. CD&V
    66. ACV LGBTQ+@work
    67. Cronos
    68. Polestar
    69. SD Worx
    70. Brussels Airlines
    71. Amgen Europe
    72. Chemours
    73. Ford 
    74. Antwerp Pride
    Lees meer
  • Antwerp Pride komt eraan. Dit moet je zeker weten voor je komt feesten !!!

    Antwerpen maakt zich op voor de jaarlijkse Pride-week. De belangrijkste winkelstraten hebben hun regenboogvlaggen weer van de zolder gehaald en dus is het hoog tijd dat we de belangrijkste dingen die je voor de komende week moet weten even op een rijtje zetten.

    Antwerp Pride begint dit jaar op woensdag 9 augustus in het Openluchttheater Ter Rivierenhof met een spetterende openingsavond met optredens van Quatsch Collective, Martha Da’ Ro, Grace, Grigri Y El Macho Fantastico en DJ SAHЯA.

    Pride-optocht.

    Op zaterdag 12 augustus vertrekt om 14.00 uur de Antwerp Pride Parade. De deelnemers van de parade verzamelen eerst op het Sint-Jansplein. De parade start om praktische redenen dit jaar iets verder op het parcours, namelijk op de Oude Leeuwenrui en van daaruit gaat het naar de kaaien.
    Ter hoogte van de voetgangerstunnel verlaat de parade de kaaien, om dan via Sint-Jansvliet, de Kloosterstraat en Scheldestraat de tocht verder te zetten via de Cockerillkaai naar het eindpunt op de Gerlachkaai. Op de Cockerillkaai start op dat moment het Antwerp Pride Love United festival. 

    Pride omkleedruimte

    Nieuw dit jaar is dat OUT TV en de winkel We op de Meir voorzien in kleedruimtes. Heb je thuis niet de mogelijkheid om je Pride outfit aan te trekken of wil je niet naar Antwerpen komen in je outfit, dan kan je een kleedruimte reserveren in de WE winkel op de Meir. Je kan je daar klaarmaken en vervolgens naar de start van de Parade gaan.

    Love United Festival

    Het Love United festival vindt dit jaar opnieuw plaats op de Scheldekaaien ter hoogte van de  de Cockerillkaai en begint om 15.00 uur. Op twee podia zullen er verschillende dj’s draaien waaronder Sharon of Love, Amari & MC Tally, Digna, Kevin Legolane, Bust N’ Tears & Jimmy Kidd, Dokter T, Laurens Luyten eva… Het feest duurt hier tot middernacht en de toegang is gratis.
    Ook de Pride Village waarin tal van LGBTQIA+ organisaties zich voorstellen bevindt zich op dit festivalterrein.

    Pride in Town

    Pride in Town krijgt dit jaar een nieuwe invulling en wordt Pride - Woman - In Town. Op het sfeerrijke Sint-Andriesplaats richten we een kleiner festival in ver van de beats en de spots voor iedereen die behoefte heeft aan een rustigere Pride beleving.  Zoals de naam doet vermoeden staan lesbische, biseksuele, queer- en trans vrouwen hier in de spotlights. In een programma gecureerd door Kat Van Nuffel, Fleur Pierets, Manny Willy en Nathalie Delporte kan je er genieten van spoken word, literatuur, muzikale optredens en dj-sets.
    Pride - Women - in Town  organiseren we samen met het cultureel ontmoetingscentrum coStA. 

    Closing Festival met Gustaph

    Zondag palmt het Closing Festival het grote festivalterrein aan de Scheldekaaien in. Van 14.00 tot 23.00 uur kan je weer meezingen en dansen met geweldige artiesten en enkele guilty pleasures. Onder de artiesten onder andere: de queens van het Antwerp Show Ball onder leiding van Sederginne, Carolina Dijkhuizen, Dimitri D’Anvers, Les Copines en DJ Kat sluiten deze editie van Antwerp Pride af. De Belgische sensatie van Eurovision Gustaph kon uiteraard niet ontbreken op ons podium.Ook hier is de toegang gratis.

    Daarnaast wordt er ook volop gevierd in de stad zelf. Bijna alle LGBTQ-horecazaken hebben voor deze week een heel programma met allerlei feestjes, optredens met of zonder drag queens en nog veel meer om hier op te noemen. In onze recentste podcast hebben we alles  eens op een rijtje gezet.

    Touristico Gaylive Podcast #15: The Antwerp Pride & Antwerp Queer Arts Festival edition

    Foto: Archief Gaylive

    Lees meer
  • Thomas Gallery steunt Het Roze Huis Antwerpen en Antwerp Pride met nieuwe expositie

    Thomas Gallery pakt tijdens de pride maand in Antwerpen uit met de expositie ‘Sous-titres de Fleurs ‘ waarin Nicha Roodboon en Filip Orens hun visie op beweging en emotie bundelen. Een gedeelte van de opbrengst van de expositie gaat naar drie werkingen die binnen het Roze Huis van Antwerpen actief zijn en Antwerp Pride.

    Thomas Gallery is onlangs verhuist naar een nieuw pand op de Oude Koornmarkt in Antwerpen. Naast de nieuwe expositie ‘Sous-titres de Fleurs’ is er ook het kunstproject ‘Motion comes from emotion’ te zien.

    Met ‘Sous-titres de fleurs’ nemen Rodboon en Orens je mee doorheen de gevoelswereld van het individu. “Tijdens onze individuele ontplooiing als mens krijgen we te maken met diverse emoties en gevoelens, ongeacht onze achtergrond”, vertelt Orens. De tien werken weerspiegelen de complexiteit van die emotie, zelfontplooiing en de behoefte aan individualiteit. Intrigerende gevoelens die we misschien niet allemaal zelf ervaren, maar wel willen begrijpen. Als derde kunstenaar koos Thomas voor Joachim Seitfudem die exclusief voor het project drie beeldhouwwerken maakte.

    De expositie past perfect in het thema ‘Braveolution’ van de Antwerp Pride die dit jaar loopt van 9 tot en met 13 augustus. ‘Braveolution' roept iedereen buiten de LGBTQIA+ op de moed te hebben om op te komen voor een inclusievere samenleving. Een thema waar Thomas Gallery en de kunstenaars volledig achterstaan. “Motivatie en verandering komen vanuit een emotioneel bewustzijn, vanuit begrip. Kunst heeft een breed draagvlak, met dit project proberen we mensen opnieuw te verbinden”, legt Thomas uit. 

    Tien procent van de opbrengst van het ‘Sous-titres de fleurs’ gaat dan ook naar de drie werkingen van HRH: ‘ANNO’, de ontmoetingsmomenten voor LGBTQIA+ personen met een diverse culturele achtergrond, de buddywerking voor en door transpersonen ‘T-Buddy’ en ‘Vinden en (Ver)binden’, de buddywerking voor LGBTQIA+ personen met een migratieachtergrond. Ook zij die geen groot werk aankopen kunnen hun steentje bijdragen. De werken van ‘Sous-titres de fleurs’ en de ‘making of’ werden verzameld in een exclusieve verjaardagskalender met een gelimiteerde oplage van 100 stuks. Die opbrengst gaat volledig naar de Pride-organisatie.

    Lees meer
  • MAS stelt aangekochte stukken van het oudste homo-cafe van Antwerpen tentoon tijdens MAS Darling

    Het MAS haalt voor het eerst de aangekochte stukken uit het voormalige oudste Antwerpse homo-cafe ‘Strange’ uit hun depot. De stukken zullen tijdens Antwerp Pride te zien zijn in het kijkdepot. De tentoonstelling maakt deel uit van de eerste editie van MAS Darling, een driedaags festival met lezingen, films en muziek.

    Het oudste homocafé van Antwerpen sloot eind 2021 de deuren en het MAS  kon toen enkele tientallen stukken uit het café  verwerven waaronder de lichtbakken met soft pornografische foto’s, de bel aan de bar en enkele ‘prikkelende’ objecten van achter de toog. De stukken zijn een tijd in quarantaine in het depot geweest en zijn nu klaar om getoond te worden. 

    Café Strange was het oudste nog bestaande homocafé van Antwerpen en één van de oudste van België. Vanaf 1954 kwamen hier mannen en vrouwen van overal naartoe. In 1980 nam Armand Everaert de zaak over en werd de kroeg dé plek voor dansavonden, feestjes of gewoon een borrelavond. Velen kwamen langs voor of na een bezoek aan de ‘Rue Vaseline’ zoals de Van Schoonhovenstraat destijds in de volksmond werd genoemd. Deze straat met zijn vele kinky cafés en dito darkrooms was tot ver over de Belgische grenzen bekend.

    Na de gloriejaren bleef café Strange het aan de rand van de ‘stationsbuurt’ nog lang volhouden. In 2019 was Armand de hoofdgast op de praalwagen van de buurtvereniging Sint-Jansplein tijdens de Antwerp Pride. Gezeten op een gouden troon en omringd door LGBTQ-ers uit de wijk 2060 reed hij in de jaarlijkse optocht door het centrum. Op 30 oktober 2021 tapte barman Palash Roy de laatste biertjes en draaiden de discobollen nog een laatste keer op de maat van de muziek. De ‘overblijfselen’ van café Strange kun je van 9 tot 13 augustus gaan bewonderen in het kijkdepot op de tweede verdieping van het MAS.

    Het MAS pakt dit jaar overigens voor de eerste keer tijdens Antwerp Pride uit met een eigen festival vol met lezingen, films en muziek. Zo staat er op woensdag 9 augustus een lezing van  de organisatie Violett over de ondersteuning voor sekswerkers op het programma. Donderdag kun je er terecht voor een lezing met Jonas Roelens, auteur van ‘Verzwegen Verlangen’,. Hij reconstrueert de leefwereld van 'potten' en 'pederasten' in België, van de middeleeuwen tot vandaag, en bespreekt de veranderende mentaliteit rond een thema dat slechts met mondjesmaat publiekelijk bespreekbaar werd. Op vrijdag wordt er de iconische film Liquid Sky van Slava Tsukerman met Anne Carlisle in zowel de mannelijke als vrouwelijke hoofdrol vertoont.De film werd opgenomen zonder grote acteurs, grote fondsen of zelfs vergunningen in het centrum van New York City. Liquid Sky heeft een grote invloed gehad op de clubscene die begin jaren 2000 opkwam in Brooklyn, Berlijn, Parijs en Londen, ook gekend als ‘electroclash’.

    Meer info over de programmatie van MAS Darling vind je op de website van het MAS.

     

    Podcast #16: Vincent Boele (MAS Antwerpen) (video-versie)

    Lees meer
  • Nathalia bezorgt Antwerp Pride haar eerste officiële anthem

    Voor de eerste keer in zestien jaar heeft de jaarlijkse Antwerp Pride dit jaar ook een eigen officiële anthem. Samen met Antwerp Pride lanceert Natalia haar nieuwste single Shalala Dingdong in het kader van het meest kleurrijke en meest inclusieve festival in Antwerpen. Natalia zal de song live brengen vanop de Antwerp Pride truck tijdens de grote parade. 

    De nieuwe single van Nathalia werd geschreven door Bart Peeters en het is een vrolijk spetterend popnummer met een boodschap over empowerment en over een betere wereld waar liefde liefde is. De song staat op  het  nieuwste album van Natalia ‘Hallelujah to the Beat’.

    'In mijn hele carrière kreeg ik veel steun van de LGBTQIA+ community,’ zegt Natalia over de song. ‘Het is dan ook met grote trots dat ik kan vertellen dat Shalala Dingdong het officiële anthem wordt van de Antwerp Pride 2023. De tekst is glashelder. Ik vind het waanzin dat het recht om jezelf te zijn in deze tijd nog een issue kan zijn, maar jammer genoeg is dat toch zo. Ik zal deze song met hart en ziel de zaal inschreeuwen op al mijn concerten.'

    ‘Het is voor ons een enorme eer dat Natalia een van haar nieuwste songs leent als Antwerp Pride anthem,’ aldus Wilfried Eetezonne, woordvoerder van Antwerp Pride. ‘Het is een vrolijk popnummer waarbij je niet kan stilzitten, maar de tekst is niet vrijblijvend en heeft een heldere boodschap voor een toekomst die alleen maar inclusief kan zijn. Ook Pride blijft een protest met een feestelijke strik rond en dit nummer past hier dan ook perfect in.’

    Natalia zal Shalala Dingdong ook brengen tijdens de Pride parade vanop de Antwerp Pride truck. De Antwerp Pride Parade vertrekt zaterdag 12 augustus om 14 uur aan de Oudeleeuwenrui om via de Scheldekaaien en de Kloosterstraat richting de Cockerillkaai te marcheren en te dansen waar het Love Unitedfestival losbarst. In tegenstelling tot de voorbije jaren zal de Antwerp Pride truck de laatste in de parade zijn om zo iedereen uit te nodigen voor het festival.

    Beluister hieronder Shalala Dingdong 

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste