Jongeren staan steeds minder open voor LGBTQ+ personen

De aanvaarding van LGBTQ+-personen bij Vlaamse en Brusselse jongeren neemt steeds verder af. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP). Uit het onderzoek komt naar voren dat steeds meer jongeren niet openstaan voor mensen die homoseksueel zijn, geweld tegen hen oké vinden, en tegen het homohuwelijk zijn. LGBTQ+-koepelorganisatie çavaria roept Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) en de onderwijskoepels op om dringend werk te maken van een structurele en LGBTI+-vriendelijke aanpak op school.

Op een schaal van 0 tot 10 scoorden Vlaamse jongeren in 2023 3,2 op vlak van homofobie. Vijf jaar eerder, in 2018, lag die score nog op 2,04. Het gaat om een bevraging van meer dan 1.500 leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar, waarvan driekwart woont in Brussel, Antwerpen of Gent. De daling in aanvaarding is merkbaar bij zowel jongens als meisjes, gelovige en niet-gelovige leerlingen, en in zowel de doorstroom- als arbeidsmarktgerichte richtingen.

Ook het verzet tegen het homohuwelijk neemt toe, net als het aantal jongeren dat liever geen homoseksuele leerkracht voor de klas wil. Joodse en moslimjongeren scoren gemiddeld het hoogst op homofobie, met respectievelijk 5,43 en 5,38 op 10. Het zijn de enige groepen die gemiddeld naar de homofobe zijde van de schaal neigen. Toch bevinden Vlaamse jongeren zich gemiddeld nog aan de tolerante zijde.

“De nieuwe cijfers zijn verontrustend, maar verbazen ons niet,” zegt Eef Heylighen van çavaria. “We zien deze trend ook terug in eerdere onderzoeken, zoals onze schoolklimaatenquête, waarin we peilden naar de ervaringen van LGBTI+-leerlingen. Daaruit bleek dat 60,4 procent zich onveilig voelt op school vanwege hun seksuele oriëntatie, en 10 procent zelfs fysiek werd aangevallen. Dat maakt het extra dringend om de aanvaarding van LGBTI+-personen te verbeteren.”

 

Çavaria roept daarom Vlaams minister Zuhal Demir én de gezamenlijke onderwijskoepels op om eindelijk werk te maken van een structurele, LGBTI+-vriendelijke aanpak op school. Dat houdt in dat scholen de opdracht én de nodige middelen moeten krijgen om een leeromgeving te creëren waar het veilig is om jezelf te zijn — ook voor LGBTI+-leerlingen.

Foto: Pixabay

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste