Lectuur

 • Olivia Laing- Iedereen een eigen lichaam

  In ‘Ieder een lichaam’ onderzoekt Olivia Laing wat het betekent om een lichaam te hebben, aan de hand van haar eigen ervaringen en de levens van de meest fascinerende denkers uit de twintigste eeuw. Ieder een lichaam is een volmaakt oorspronkelijke reflectie op vrijheid en lichamelijkheid van een schrijver met een onafhankelijke geest, oog voor complexiteit en een glasheldere pen. Want ook in het tijdperk van technologisering en automatisering blijft het lichaam een bron van kracht en verzet die de wereld kan veranderen. ‘Met een even persoonlijke als onderzoekende blik analyseert Olivia Laing haar onderwerpen; kunst, literatuur en het leven van de makers. Zo maakt ze op wonderschone manier voelbaar dat kunst niet losstaat van “het leven” maar diepe verbinding zoekt met onze emoties en ervaringen.

  Koop dit boek via Kartonnen Dozen of Bol.com.

   

   

  Lees meer
 • Robert Jones Jr. debuteert met romance tussen twee slavenjongens

  De profeten is het debuut van Robert Jones Jr over de zinderende relatie tussen twee slavenjongens en de vernietigende invloed van de slavernij.

  Isaiah was van Samuel en Samuel was van Isaiah. Dat was altijd zo geweest, en zou ook altijd zo blijven. In elkaars aanwezigheid waren hun lichamen niet langer een lege huls en vonden ze een reden voor hun bestaan. Maar wanneer de plantage zich tegen hen keert, wordt hun liefde ineens gezien als een gevaar voor de harmonie onder hun lotgenoten.

  In deze hartverscheurende roman roept Robert Jones jr. de stem op van zowel de onderdrukten als de onderdrukkers, en legt zo de ziel van de slavernij bloot. De profeten is een verhaal over de pijn van de slavernij, maar ook over de hoop en de schoonheid van de liefde.

   Koop dit boek via Kartonnen Dozen of Bol.com

   

  Lees meer
 • Queer baby: Ideale handleiding voor tieners om hun genderidentiteit te ontdekken

   'Queer, baby' is het tweede deel van het drieluik 'Yes,baby'. In het onmisbare eerste deel zitten de onderwerpen waar iedereen mee te maken krijgt: een (veranderend) lichaam, menstruatie (ook jongens mogen best wel wat meer van dit onderwerp afweten!) en seks. In 'Queer, baby' schrijven Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen over het ontdekken van je genderidentiteit en seksualiteit. Een fantastisch, gemakkelijk te lezen, goudeerlijk boek dat iedere jongere op de middelbare school gelezen zou moeten hebben.

  Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen verwierven in 2018 bekendheid met hun pamflet Damn, honey en de gelijknamige podcast die snel daarna volgde. Inmiddels is hun feministiche platform uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland en heeft het duo vier boeken op hun naam staan, waaronder de recent verschenen erotische bundel Damn horny. In zowel Queer baby (13+) als Damn horny (18+), maar ook in hun podcast, creëren Hagen en Van Voorthuizen een podium voor zo veel mogelijk LHBTQ+-stemmen. 

  ‘Ontdekken dat ik gay ben was het leukste ooit! Alle puzzelstukjes vielen op hun plek. De wereld lag aan m’n voeten. Het kwartje viel wel pas op m’n 28e. Zo zonde! Ik wens ieder queer mens dit hallelujamoment een stuk eerder toe. Hopelijk helpt dit boekje jongeren om vrijer te kijken naar de liefde.’

  "Ik wou dat ik dit boekje had toen ik opgroeide" Johanna Pas (Kartonnen Dozen)

  Bestel dit boek via Kartonnen Dozen of via Bol.com

   

   

   

  Lees meer
 • Cartoon called Life brengt eigen kookboek uit

  Bunny van Cartoon Called Life brengt volgende maand een eigen kookboek uit. Daarvoor werkte tekenaar Juraj Straka samen met de Antwerpse chef-kok en fooddesigner Alexander Sebregts. Naast de gebruikelijke cartoons van Bunny vind je er ook 110 unieke recepten. Het kookboek kun je vanaf deze week bestellen. 

  In Cartoon Called Life staat Bunny centraal. Al verschillende jaren lang deelt dit alleenstaande homoseksuele konijn zijn kijk op een grappige, ironische  en sarcastische manier op het leven van singles en zijn crash op bebaarde atletische hunks. De afgelopen jaren schopte Bunny het ook tot ambassadeur van Antwerp Pride. De cartoons werden de voorbije jaren gebundeld in twee verzamelbundels. 

  Voor het derde boek werkte tekenaar Juraj Straka samen met Alexander Sebregts. Het resultaat mag gezien worden want samen stelden ze een mooi 324-pagina tellend kookboek samen vol met smakelijke en unieke recepten overgoten met het  grappige en vaak ondeugende humor-sausje van Bunny.

  Het boek is verkrijgbaar in het engels en bevat naast de 110 recepten ook 21 volledige menu’s voor alle belangrijke feesten en gebeurtenissen die jaarlijks plaatsvinden. Of het nu gaat om een doodgewone picknick of date, een gay brunch of een tussendoortje, een kerstmenu of een Gay Pride brunch, je vindt het allemaal terug samen met een honderdtal tekeningen en illustraties.

  Bunny's Cookbook  verschijnt op 16 december maar kan nu reeds (tot 8 december) besteld worden via cartooncalledlife.com/books.

   

  Lees meer
 • Antwerpse stadskroniek belicht rijke LGBT-geschiedenis

  Goed nieuws voor alle Antwerpenaren en iedereen die in de rijke LGBTQ+-geschiedenis van de koekenstad wil duiken. Samen met Bart Hellinck, Paul Borghs,Marc Daems Johanna Pas, Mark Sergeant en Marion Wasserbauer krijgen we een verzameling van verhalen uit het verleden en biografieën van Antwerpenaren die behoren tot de uitgebreide regenboogfamilie voorgeschoteld. De verschillende hoofdstukken worden opgefleurd met foto’s uit de collecties van  ondermeer het Fonds Suzan Daniels, het stadsarchief en foto’s die afkomstig zijn uit privépersonen.

  De samenstellers van de LGBTQ-stadskroniek hebben in de Scheldestad, en daarbuiten hun sporen verdiend in de LGBTQ-beweging. Samen kregen ze het plan om in het kader van de Antwerpse stadskronieken, een initiatief van het Erfgoedlab Antwerpen, de ‘roze’ geschiedenis neer te pennen van Antwerpen.  De focus ligt vooral op de periode na de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor baseren de verschillende auteurs zich op verschillende eerder verschenen interviews. 

  In de eerste twee hoofdstukken wordt vooral de verdwenen homo-geschiedenis van het schipperskwartier en het uitgaansleven van lesbiennes onder de loep genomen. Het is immers nu nog moeilijk te geloven maar het schipperskwartier was in de jaren vijftig een bruisende plek met verschillende café’s en bars waar travestieten met de plak zwaaiden en waar homoseksuele matrozen elkaar konden ontmoeten. Van daaruit gaat de ontdekkingstocht verder naar de binnenstad naar de eens zo roemruchte Rue de Vaseline en de buurt daarrond. In het tweede hoofdstuk wordt hetzelfde gedaan met de ontmoetingsplaatsen voor lesbiennes. Je krijgt een opsomming van de verschillende verdwenen bars en je kan zelf op ontdekkingstocht en kijken wat er nog over is van het gaan met de kaartjes waarop alle verdwenen en huidige ontmoetingsplaatsen en bars staan vermeld.

  Naast de verschillende overzichten van het rijke uitgangsleven voor holebi’s en transgenders krijg je ook een overzicht van het activisme in Antwerpen, de ravage die de aidsepidemie in de jaren tachtig veroorzaakte  en enkele interessante levensverhalen van activisten die op één of andere manier hebben bijgedragen tot de rijke LGBT-geschiedenis van Antwerpen. Ondermeer door het hoofdstuk over het onlangs gesloten café Strange en zijn uitbater Armand Everaert is deze stadskroniek spijtig genoeg zeer actueel.  In het uitgebreide hoofdstuk krijg je de geschiedenis van de oudste homo-bar (sinds 1955) voorgeschoteld.  Naast de geschiedenis van café Strange wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij de enige Vlaamse LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen die dit jaar zijn vijfentwintigste verjaardag viert. 

  Daarnaast vinden we in deze stadskroniek nog interviews en bijdrages terug over genderpionier Marleen Hufkens en Zuhail Xaeed die in de Scheldestad een nieuwe thuis vond na zijn vlucht uit Pakistan.

  Deze stadskroniek geeft een boeiende inkijk in het rijke LGBTQ-verleden van de Scheldestad waarvan het meeste doorheen de jaren verdwenen is en dit niet alleen voor Antwerpenaren maar ook voor iedereen die regelmatig, of het nu in het verleden of heden, uitgaat in Antwerpen of geïnteresseerd is in de rijke LGBT-geschiedenis van de koekenstad. Voor de iets oudere lezers zullen de hoofdstukken over de Rue de Vaseline en de verdwenen bars mooie herinneringen terug brengen. Daarbij worden ze vooral geholpen door de verzameling van foto’s, flyers en affiches. Daarnaast krijg je ook een blik op wat holebi’s en transgenders doorheen de jaren hebben bijgedragen op de verschillende gebieden waarvoor de stad bekend staat. Een mooi voorbeeld hiervan is het hoofdstuk over Antwerp Six. 

  De LGBTQ-stadskroniek is onder meer verkrijgbaar bij Kartonnen Dozen.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste