Lectuur

 • Leven van Freddie Mercury als strip

  Het leven van Freddie Mercury is in een graphic novel gegoten. Het is de eerste keer dat dit gebeurt over de overleden frontman van Queen. De graphic novel Freddie Mercury: Lover of Life, Singer of Songs besteedt aandacht aan zijn volledige leven. De comic is verschenen bij uitgeverij Z2 Comics en is verkrijgbaar in drie versies van een standaard editie met soft en hardcover tot een zeer luxueuze editie met drie exclusieve ex librissen en een magenta kleurige versie van de elpee ‘Never Boring’.

  De graphic novel vertelt het verhaal van Freddie Mercury van hoe hij opgroeit als  Farrokh Bulsara in Zanzibar en India en hoe hij in Engeland een rockstar wordt bij Queen. Het verhaal wordt verteld in zijn eigen woorden en ieder hoofdstuk van de 136-pagina tellende graphic novel belicht een ander facet van zijn leven.

  ‘Freddie Mercury: A Life, In His Own Words’ werd samengesteld door Greg Brooks en Simon Lupton en geïllustreerd door Kyla Smith, Robin Richardson, Safiya Zerrougui, Tammy Wang, en Amy Liu. De cover is een schilderij van  David Mack. De graphic novel is verkrijgbaar in de beter comic- en platenspeciaalzaak of via de website van Z2comics.

   

  Lees meer
 • Wim Peumans laat LGBT-moslims aan het woord in nieuw boek

  Moslim en LGBT’s het is en blijft nog steeds een moeilijke maar geen onmogelijke combinatie. Dat valt alvast op te maken uit het boek dat Riemstenaar Wim Peumans schreef. In Habibi portretteert Peumans tien homo’s, lesbiennes en transgenders met een moslim achtergrond uit Belgie en Nederland. 

  Het boek ‘Habibi: het lief en leed van LGBT-moslims’ vloeit voort uit het doctoraat dat Peumans acht jaar geleden over het thema schreef en waarvoor hij een dertigtal mensen interviewde. De afgelopen maanden zocht hij  tien mensen uit zijn doctoraatsonderzoek opnieuw op met de vraag hoe hun leven er nu uit ziet in een dagboek.  Uit de verhalen die hij te horen kreeg is het duidelijk dat er nog steeds een strijd heerst tussen de wereld van de ouders en die van lgbt’s.  Van ieder van de tien moslim-LGBT’s werd er op basis van foto’s en de getuigenissen ook een portret geschilderd door kunstenaar Sami Ammar. Met verf, glitter, vetkrijt en canvasdoek bracht hij de mannen en vrouwen die Wim interviewde tot leven in kleurrijke kunstwerken.

  WIm Peumans behaalde een doctoraat in antropologie aan de KU Leuven en was verbonden aan de universiteiten van Kent en Witwatersrand. Hij publiceerde ook twee bekroonde academische boeken over seksualiteit, migratie en religie en ontving de Marguerite Lefevreprijs voor Genderstudies en de Honorable Mention van de Association for Middle East Women’s Studies Book Award. Verder schreef hij ook nog de biografie van zijn vader Jan Peumans neer in “Een zachte anarchist”.

   

  Koop Habibi: Het lief en leed van LGBT-moslims via Bol.com

  Technische Fiche: Nederlands / Paperback / eerste druk: maart 2021 / Afmetingen: 23,1 x 15 x 1,5 cm / 160 pagina's / Uitgeverij Vrijdag / ISBN: 9789460019807

   

  Lees meer
 • 35 Belgische artiesten kijken terug op hun deelname in songfestivalboek

  Dit jaar gaat voor de 65ste keer het Eurovisie Songfestival door en dat is voor Jonathan Hendrickx  en Jasper Van Biesen de ideale gelegenheid om in een overzichtsboek terug te kijken naar de verschillende Belgische deelnemers. In hun boek ‘65 jaar België op het Songfestival. Alle artiesten. Alle verhalen’ leggen de twee auteurs niet enkel de focus op de feitelijke geschiedenis, maar ook op de artiesten en hun persoonlijke verhalen en ervaringen. Voor het boek interviewden ze  ex-deelnemers, van Clouseau tot Sandra Kim en Laura Tesoro die soms een verrassende en emotionele getuigenis van hun deelname lieten optekenen.

  Jarenlang stilzwijgen en openhartige deelnemers

  Wie in het boek duikt, wordt meegenomen in een rollercoaster van gebeurtenissen én emoties. Een heleboel artiesten stonden te popelen om hun verhaal te vertellen: sommigen zelfs na jarenlang stilzwijgen! Hun deelname heeft, op welke manier dan ook, bijgedragen aan hun leven. Kate Ryan (2006) kreeg zelfs kippenvel tijdens haar uitgebreide interview: ‘Als ik eraan terugdenk, krijg ik direct weer glinsteringen in mijn ogen! Het Songfestival is een van de leukste dingen die ik ooit gedaan heb.’ Wat ook geldt voor Laura Tesoro (2016): ‘Dankzij dit boek herbeleefde ik mijn deelname nog eens. Terwijl ik nog altijd niet kan geloven dat ik daar ooit gestaan heb!’. Zelfs ‘Masked Singer’ Sandra Kim, nog altijd onze enige winnares, is in het boek heel openhartig over haar deelname in 1986. Terwijl ze naar eigen zeggen al na vijf minuten klaar is met praten over het Songfestival. Micha Marah (1979), wier deelname alles behalve een succes was, ziet dit boek zelfs als het afsluiten van een persoonlijk hoofdstuk.

  Nooit eerder vertelde verhalen

  Voor sommige artiesten heeft het Songfestival zelfs heel hun leven veranderd. Voor de meeste deelnemers was het een ervaring om nooit te vergeten. Al liep niet alles van een leien dakje voor de Belgen, en dat is zelfs zacht uitgedrukt. Kate Ryan vergat haar kniezwengel, maar scoorde een 'Eurovisie-vakantielief', Jan Leyers moest Clouseau depanneren in Rome en Nicole & Hugo mochten niet naar Dublin vertrekken. 'Anders keerde Nicole in een kist terug', dixit Hugo in dit boek. Je ontdekt de vaak niet eerder vertelde verhalen, van een ontvoerde kandidaat tot een beschonken Belgische delegatie die niet kon landen op de Ierse Songfestivallocatie. Om nog maar te zwijgen over de vele teleurgestelde BV's die via de voorronde ons land wilden vertegenwoordigen. Marijn 'meneer Boma' Devalck, Regi, Will Tura en zelfs Betty van 'Big Brother' ... Ze hebben het allemaal geprobeerd. De auteurs brengen al die namen weer naar de voorgrond. 

  Niet enkel de persoonlijke verhalen van de 35 artiesten zijn terug te vinden in het boek, maar ook het parcours dat het nummer in de voorrondes heeft afgelegd vind je terug in het boek. Verder krijg je ook verschillende statistieken.

  De auteurs

  Jonathan Hendrickx en Jasper Van Biesen zijn de mede-oprichters van Songfestival.be. Het boek ontstond na hun gesmaakte podcast ‘Eurovisite’, waarin Jonathan en Jasper al elf Belgische kandidaten interviewden.

  Het boek is vanaf 17 maart te verkrijgen bij Standaard boekhandel en via Bol.com.

   

  Lees meer
 • Recensie:Kanjer - Wim Van Dooren

  Kanjer is het verhaal van de vijftienjarige Seppe die op een dag ontvoerd wordt en terecht komt in een prostitutienetwerk en daar verliefd wordt op één van zijn ontvoerders. Op jonge leeftijd wordt hij opgeleid en gecultiveerd om aan de uiteenlopende wensen van de  klanten die beroep doen op het netwerk en hun behoeftes te voldoen. Al snel merkt Seppe dat er een verloop is bij de kinderen die ontvoerd werden en in het netwerk worden ingezet, maar hun afwezigheid wordt telkens verklaard door Kevin en Steve, die de jongeren hun ‘opleiding’ tot sekswerker geven. Naast Steve en Kevin maakt Seppe ook meermaals hardhandig kennis met zijn twee Russische bewakers,de broers Igor en Youri. Tijdens zijn verblijf komt Seppe er echter achter dat de politie samenspant met een machtige bouwpromotor om het netwerk van vers vlees te kunnen blijven voorzien. 

  Maar dankzij de hulp van Kevin kan Seppe na enkele jaren ontsnappen uit het prostitutienetwerk. Helaas loopt die ontsnapping voor Kevin minder goed af. Met de hulp van een bezorgde voorbijganger en diens vriendin bij de politie begint Seppe aan het ontmantelen van het prostitutienetwerk waarin hij jarenlang gevangen zat. Maar al snel blijkt dat de mensen achter het netwerk op wraak zinnen.

   

  Kanjer is het debuut van Wim van Dooren die de afgelopen jaren zijn sporen heeft verdiend in de Antwerpse homoscene. Antwerpenaren kennen hem als een van de mannen die achter de toonbank stonden bij de erotische videotheek  Gay-ron en één van de uitbaters van de onlangs gesloten winkel met seksspeeltjes en ondergoed Manplayz. Hij heeft een nieuwe passie gevonden in het schrijven. Zijn debuut leest als een spannende erotische thriller waarbij sommige personages wel iets meer diepgang verdienen.

  Kanjer verscheen in november 2020 als Paperback en is te verkrijgen bij onder meer boekhandel Kartonnen Dozen in Antwerpen maar ook via Bol.com.

   

  Technische fiche:

  Auteur: Wim van Dooren //Nederlands //Paperback //ISBN:9789403612201 // november 2020 //233 pagina's

  Bestel Kanjer via Bol.com

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste