Lectuur

 • Mister Gay Belgium Joren Houtevels debuteert met kinderboek

  Als voorvechter van gelijkheid en de mening dat iedereen overal 100% zichzelf moet kunnen zijn, ook binnen de schoolomgeving, wil de regerende Mister Gay Belgium Joren Houtevels zijn boodschap en persoonlijk verhaal blijven verspreiden, en dit doet hij door te debuteren met zijn eerste kinderboek Raffa.

  Raffa is een raaf, en raven horen zwart te zijn, toch? Maar de kleine raaf wordt geboren met een gekleurd veertje. Mama en papa proberen het te verven, zodat Raffa erbij kan horen. Maar Raffa voelt dat hij nooit hetzelfde zal zijn als zijn broers, en met de hulp van een nieuwe vriendin zoekt hij zijn eigen, kleurrijke weg in het leven. 

  Een verhaal over jezelf durven zijn, zelfs als je omgeving dat probeert tegen te houden. Met prachtige illustraties van Jessy Jason Ching. Voor kanaries, papegaaien en raven vanaf 5 jaar. Verkrijgbaar voor €17,95 via www.clavisbooks.com

  Kinderen zijn de toekomst van morgen, vandaar vond MGB Joren dat ook jonge kinderen nog steeds nood hebben aan verhalen, kinderfiguren met een diversiteit thema. Hijzelf werd na zijn coming-out niet meteen aanvaard door zijn ouders, en wil met dit boek ook de ouders bereiken en sensibiliseren. 

   

  Lees meer
 • Gaylive Boekentip: All my mother's lovers -Ilana Masad

  Voor de 27-jarige Maggie Krause is intimiteit altijd een moeilijke bedoeling geweest en dit ondanks het feit dat ze opgroeide met haar getrouwde ouders.  Pas nadat Lucia in haar leven kwam vond ze die intimiteit. Maar als Iris, de moeder van Maggie om het leven komt tijdens een auto-ongeluk moet Maggie niet alleen de confrontatie aangaan met haar teruggetrokken vader en kwade broer maar ook met  het testament van Iris dat bestaat uit vijf verzegelde enveloppen die allemaal voor enkele mysterieuze mannen bestemd zijn.

  In een poging om te vluchten  voor haar eigen verdriet ontdekt ze dat haar moeder nooit een geheim heeft gemaakt dat ze het moeilijk had met de seksuele geaardheid van Maggie. Maggie gaat op pad om de brieven persoonlijk te overhandigen en om er achter te komen wat deze mannen betekenden voor haar moeder. Al snel komt ze erachter dat haar moeder nog een tweede leven leidde en dat werpt een heel nieuw licht op de, voor Maggie, perfecte relatie die haar ouders hadden.

  All my mother’s lovers is het verrassende debuut van Ilana Masad en is een unieke reflectie op  de universaliteit en bijzonderheid van familiebanden en verdriet, en een teder en bijtend portret van seks, gender en identiteit, All My Mother's Lovers daagt ons uit om de aard van bevredigende relaties in twijfel te trekken. 

  Bestel dit boek (enkel in het Engels te verkrijgen) via Kartonnen Dozen of Bol.com

   

   

   

   

   

  Lees meer
 • Gaylive boekentip: The Henna Wars - Adiba Jaigirdar

  Als Nishat uit de kast komt tegenover haar ouders zeggen ze dat ze iedereen kan zijn zolang ze zichzelf maar niet is want er zijn geen moslimmeisjes die lesbisch zijn. Maar Nishat wil niet verstoppen wie ze is maar wil ook niet dat ze verstoten wordt door haar familie. Haar leven wordt nog een stuk moeilijker als een vriendin uit haar kindertijd terug in haar leven komt. Flavia is mooi en charmant en Nishat wordt onmiddellijk op haar verliefd. Als de beide meisjes moeten samenwerken voor een schoolproject kiezen ze ervoor om make-up met henna te doen. Ondanks de verschillende sabotagepogingen en de stress die school met zich meebrengt geraken hun levens steeds meer met elkaar verstrikt. Echter Nishat van haar crush op Flavia niet verstoppen en realiseert dat er wel eens meer aan de hand kan zijn.

   

  Bestel dit boek (opgelet enkel verkrijgbaar in het Engels) via Kartonnen Dozen of Bol.com

  Lees meer
 • Olivia Laing- Iedereen een eigen lichaam

  In ‘Ieder een lichaam’ onderzoekt Olivia Laing wat het betekent om een lichaam te hebben, aan de hand van haar eigen ervaringen en de levens van de meest fascinerende denkers uit de twintigste eeuw. Ieder een lichaam is een volmaakt oorspronkelijke reflectie op vrijheid en lichamelijkheid van een schrijver met een onafhankelijke geest, oog voor complexiteit en een glasheldere pen. Want ook in het tijdperk van technologisering en automatisering blijft het lichaam een bron van kracht en verzet die de wereld kan veranderen. ‘Met een even persoonlijke als onderzoekende blik analyseert Olivia Laing haar onderwerpen; kunst, literatuur en het leven van de makers. Zo maakt ze op wonderschone manier voelbaar dat kunst niet losstaat van “het leven” maar diepe verbinding zoekt met onze emoties en ervaringen.

  Koop dit boek via Kartonnen Dozen of Bol.com.

   

   

  Lees meer
 • Robert Jones Jr. debuteert met romance tussen twee slavenjongens

  De profeten is het debuut van Robert Jones Jr over de zinderende relatie tussen twee slavenjongens en de vernietigende invloed van de slavernij.

  Isaiah was van Samuel en Samuel was van Isaiah. Dat was altijd zo geweest, en zou ook altijd zo blijven. In elkaars aanwezigheid waren hun lichamen niet langer een lege huls en vonden ze een reden voor hun bestaan. Maar wanneer de plantage zich tegen hen keert, wordt hun liefde ineens gezien als een gevaar voor de harmonie onder hun lotgenoten.

  In deze hartverscheurende roman roept Robert Jones jr. de stem op van zowel de onderdrukten als de onderdrukkers, en legt zo de ziel van de slavernij bloot. De profeten is een verhaal over de pijn van de slavernij, maar ook over de hoop en de schoonheid van de liefde.

   Koop dit boek via Kartonnen Dozen of Bol.com

   

  Lees meer
 • Queer baby: Ideale handleiding voor tieners om hun genderidentiteit te ontdekken

   'Queer, baby' is het tweede deel van het drieluik 'Yes,baby'. In het onmisbare eerste deel zitten de onderwerpen waar iedereen mee te maken krijgt: een (veranderend) lichaam, menstruatie (ook jongens mogen best wel wat meer van dit onderwerp afweten!) en seks. In 'Queer, baby' schrijven Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen over het ontdekken van je genderidentiteit en seksualiteit. Een fantastisch, gemakkelijk te lezen, goudeerlijk boek dat iedere jongere op de middelbare school gelezen zou moeten hebben.

  Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen verwierven in 2018 bekendheid met hun pamflet Damn, honey en de gelijknamige podcast die snel daarna volgde. Inmiddels is hun feministiche platform uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland en heeft het duo vier boeken op hun naam staan, waaronder de recent verschenen erotische bundel Damn horny. In zowel Queer baby (13+) als Damn horny (18+), maar ook in hun podcast, creëren Hagen en Van Voorthuizen een podium voor zo veel mogelijk LHBTQ+-stemmen. 

  ‘Ontdekken dat ik gay ben was het leukste ooit! Alle puzzelstukjes vielen op hun plek. De wereld lag aan m’n voeten. Het kwartje viel wel pas op m’n 28e. Zo zonde! Ik wens ieder queer mens dit hallelujamoment een stuk eerder toe. Hopelijk helpt dit boekje jongeren om vrijer te kijken naar de liefde.’

  "Ik wou dat ik dit boekje had toen ik opgroeide" Johanna Pas (Kartonnen Dozen)

  Bestel dit boek via Kartonnen Dozen of via Bol.com

   

   

   

  Lees meer
 • Cartoon called Life brengt eigen kookboek uit

  Bunny van Cartoon Called Life brengt volgende maand een eigen kookboek uit. Daarvoor werkte tekenaar Juraj Straka samen met de Antwerpse chef-kok en fooddesigner Alexander Sebregts. Naast de gebruikelijke cartoons van Bunny vind je er ook 110 unieke recepten. Het kookboek kun je vanaf deze week bestellen. 

  In Cartoon Called Life staat Bunny centraal. Al verschillende jaren lang deelt dit alleenstaande homoseksuele konijn zijn kijk op een grappige, ironische  en sarcastische manier op het leven van singles en zijn crash op bebaarde atletische hunks. De afgelopen jaren schopte Bunny het ook tot ambassadeur van Antwerp Pride. De cartoons werden de voorbije jaren gebundeld in twee verzamelbundels. 

  Voor het derde boek werkte tekenaar Juraj Straka samen met Alexander Sebregts. Het resultaat mag gezien worden want samen stelden ze een mooi 324-pagina tellend kookboek samen vol met smakelijke en unieke recepten overgoten met het  grappige en vaak ondeugende humor-sausje van Bunny.

  Het boek is verkrijgbaar in het engels en bevat naast de 110 recepten ook 21 volledige menu’s voor alle belangrijke feesten en gebeurtenissen die jaarlijks plaatsvinden. Of het nu gaat om een doodgewone picknick of date, een gay brunch of een tussendoortje, een kerstmenu of een Gay Pride brunch, je vindt het allemaal terug samen met een honderdtal tekeningen en illustraties.

  Bunny's Cookbook  verschijnt op 16 december maar kan nu reeds (tot 8 december) besteld worden via cartooncalledlife.com/books.

   

  Lees meer
 • Antwerpse stadskroniek belicht rijke LGBT-geschiedenis

  Goed nieuws voor alle Antwerpenaren en iedereen die in de rijke LGBTQ+-geschiedenis van de koekenstad wil duiken. Samen met Bart Hellinck, Paul Borghs,Marc Daems Johanna Pas, Mark Sergeant en Marion Wasserbauer krijgen we een verzameling van verhalen uit het verleden en biografieën van Antwerpenaren die behoren tot de uitgebreide regenboogfamilie voorgeschoteld. De verschillende hoofdstukken worden opgefleurd met foto’s uit de collecties van  ondermeer het Fonds Suzan Daniels, het stadsarchief en foto’s die afkomstig zijn uit privépersonen.

  De samenstellers van de LGBTQ-stadskroniek hebben in de Scheldestad, en daarbuiten hun sporen verdiend in de LGBTQ-beweging. Samen kregen ze het plan om in het kader van de Antwerpse stadskronieken, een initiatief van het Erfgoedlab Antwerpen, de ‘roze’ geschiedenis neer te pennen van Antwerpen.  De focus ligt vooral op de periode na de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor baseren de verschillende auteurs zich op verschillende eerder verschenen interviews. 

  In de eerste twee hoofdstukken wordt vooral de verdwenen homo-geschiedenis van het schipperskwartier en het uitgaansleven van lesbiennes onder de loep genomen. Het is immers nu nog moeilijk te geloven maar het schipperskwartier was in de jaren vijftig een bruisende plek met verschillende café’s en bars waar travestieten met de plak zwaaiden en waar homoseksuele matrozen elkaar konden ontmoeten. Van daaruit gaat de ontdekkingstocht verder naar de binnenstad naar de eens zo roemruchte Rue de Vaseline en de buurt daarrond. In het tweede hoofdstuk wordt hetzelfde gedaan met de ontmoetingsplaatsen voor lesbiennes. Je krijgt een opsomming van de verschillende verdwenen bars en je kan zelf op ontdekkingstocht en kijken wat er nog over is van het gaan met de kaartjes waarop alle verdwenen en huidige ontmoetingsplaatsen en bars staan vermeld.

  Naast de verschillende overzichten van het rijke uitgangsleven voor holebi’s en transgenders krijg je ook een overzicht van het activisme in Antwerpen, de ravage die de aidsepidemie in de jaren tachtig veroorzaakte  en enkele interessante levensverhalen van activisten die op één of andere manier hebben bijgedragen tot de rijke LGBT-geschiedenis van Antwerpen. Ondermeer door het hoofdstuk over het onlangs gesloten café Strange en zijn uitbater Armand Everaert is deze stadskroniek spijtig genoeg zeer actueel.  In het uitgebreide hoofdstuk krijg je de geschiedenis van de oudste homo-bar (sinds 1955) voorgeschoteld.  Naast de geschiedenis van café Strange wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij de enige Vlaamse LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen die dit jaar zijn vijfentwintigste verjaardag viert. 

  Daarnaast vinden we in deze stadskroniek nog interviews en bijdrages terug over genderpionier Marleen Hufkens en Zuhail Xaeed die in de Scheldestad een nieuwe thuis vond na zijn vlucht uit Pakistan.

  Deze stadskroniek geeft een boeiende inkijk in het rijke LGBTQ-verleden van de Scheldestad waarvan het meeste doorheen de jaren verdwenen is en dit niet alleen voor Antwerpenaren maar ook voor iedereen die regelmatig, of het nu in het verleden of heden, uitgaat in Antwerpen of geïnteresseerd is in de rijke LGBT-geschiedenis van de koekenstad. Voor de iets oudere lezers zullen de hoofdstukken over de Rue de Vaseline en de verdwenen bars mooie herinneringen terug brengen. Daarbij worden ze vooral geholpen door de verzameling van foto’s, flyers en affiches. Daarnaast krijg je ook een blik op wat holebi’s en transgenders doorheen de jaren hebben bijgedragen op de verschillende gebieden waarvoor de stad bekend staat. Een mooi voorbeeld hiervan is het hoofdstuk over Antwerp Six. 

  De LGBTQ-stadskroniek is onder meer verkrijgbaar bij Kartonnen Dozen.

  Lees meer
 • Dubbele waarheid: Schuld of onschuld in #metoo tijdperk

  Men zegt wel eens dat niemand de waarheid in pacht heeft en dat ze meerdere kanten heeft. Wie geloof je: iemand die als eerste over een vermeend seksueel misbruik vertelt of diegene die alles tracht te weerleggen.  Dat is precies het punt dat Roelof Smidt in zijn nieuwe roman probeert te maken. In Dubbele waarheid geeft hij de standpunten en beleving weer van twee mannen die samen een one-nightstand doorbrengen maar die helemaal anders beleven.

  In de Dubbele waarheid lopen Ruben een model en de meer onzekere en gevoelige Milan elkaar tegen het lijf en belanden ze in bed.Terwijl Ruben zijn weg vervolgt naar internationale roem, stort Milans wereld in. Jaren later gaat Milan de confrontatie met Ruben aan en worden de levens van beide jonge mannen beheerst door #metoo, advocaten en sociale media.

  De beide kanten van het verhaal worden elk aan één kant van het boek verteld. Afhankelijk hoe je het boek dus voor het eerst vastpakt wordt je dus het eerst geconfronteerd met de versie van Milan of Ruben.

  Roelof Smidt kreeg het idee voor zijn tweede roman toen journalist Jelle Brandt Corstius tv-producent Gijs van Dam een terug beschuldigde van verkrachting. Van Dam beweerde op zijn beurt dat het een consensuele vrijpartij was geweest. Door de verklaringen van Corstius in de media moest Van Dam noodgedwongen zijn verhaal op die manier vertellen. Smidt verdiepte zich in de beide verhalen en merkte dat er een grijze zone was en dat hij beide mannen geloofde. '“In sommige #metoo-zaken – neem de zaak rond Harvey Weinstein – is heel duidelijk sprake van misbruik of verkrachting", zo verduidelijkte hij onlangs bij onze collega's van Winq. "Je krijgt het beeld: dit is een roofdier. Bij Brandt-Corstius en Van Dam leek echter sprake van een grijs gebied waarin twee mensen een nacht oprecht op een andere manier beleefd hebben. Dat vond ik een interessant uitgangspunt voor een roman.”

  Bestel dit boek via Kartonnen Dozen of Bol.com

   

   

  Lees meer
 • Salto en Ubba: Beren spelen dankzij geslaagde crowdfunding hoofdrol in nieuwe graphic novel

  Salto en Hubba is de nieuwste reeks van striptekenaar Wilbert van der Steen waarin twee beren de hoofdrol spelen. Het eerste deel over Salto en Hubba komt er nadat van der Steen een geslaagde crowdfunding op poten zette. Hij wilde persé de strip met twee mollige en behaarde mannen uitbrengen om de visibiliteit van deze groep en die van de LGBT+-gemeenschap in het algemeen te vergroten. “Salto &Ubba wilde ik maken omdat gay comics na aan mijn hart liggen”, zo laat de auteur weten. “Je kan als maker het best dicht bij jezelf blijven en bij Salto & Ubba is dat het geval. Het is geen autobiografie, maar in elk verhaal stop je toch iets van jezelf.Daarnaast zijn er weinig  Nederlandstalige lhbtqi-strips en daarin wil ik hiermee verandering brengen.” 

  Van der Steen lanceerde daarop vorig jaar zijn crowdfundingsaktie om het album uit te kunnen brengen en het ook in te vertalen zodat het niet alleen binnen het Nederlandstalige taalgebied gelezen kan worden. In dit eerste verhaal ontmoeten we de twee mannen.

   

  Salto is een performer en doet aan bearlesque, (dat is een vorm van burlesque of boylesque). Zijn artiestennaam is: SALTO POR FAVOR! Ubba is een kleine ondernemer van Sponge Poof, dat hij startte nadat het bedrijf waar hij werkte failliet ging. Ze wonen in een kuststadje en hebben een kat en een hond, Honor en Honderd, kortweg Hon en Hond.

  In boek 1 zien we Salto die, nu het toeristenseizoen ten einde is, moeite heeft met de weinige optredens die er zijn. Hij laat zich leiden door zijn angst voor de concurrentie. Tijdens een discussie daarover met Ubba kapt die Salto af met de woorden: ‘Zoek een project!’

  Wilbert van der Steen is al lang geen onbekende meer in de stripwereld. Sinds 1993 is hij illustrator en cartoonist. In 2010 besloot hij om  zijn jeugddroom waar te maken en stripmaker te worden. Zo won hij onder meer de  Willy Vandersteenprijs voor zijn strip ZON.

   

  Bestel dit boek via Kartonnen Dozen of Bol.com

  Technische fiche: 

  Paperback

  Auteur: Wilbert van der Steen 

  EAN: 9789083134802

   

   

   

   

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste