Lectuur

 • 35 Belgische artiesten kijken terug op hun deelname in songfestivalboek

  Dit jaar gaat voor de 65ste keer het Eurovisie Songfestival door en dat is voor Jonathan Hendrickx  en Jasper Van Biesen de ideale gelegenheid om in een overzichtsboek terug te kijken naar de verschillende Belgische deelnemers. In hun boek ‘65 jaar België op het Songfestival. Alle artiesten. Alle verhalen’ leggen de twee auteurs niet enkel de focus op de feitelijke geschiedenis, maar ook op de artiesten en hun persoonlijke verhalen en ervaringen. Voor het boek interviewden ze  ex-deelnemers, van Clouseau tot Sandra Kim en Laura Tesoro die soms een verrassende en emotionele getuigenis van hun deelname lieten optekenen.

  Jarenlang stilzwijgen en openhartige deelnemers

  Wie in het boek duikt, wordt meegenomen in een rollercoaster van gebeurtenissen én emoties. Een heleboel artiesten stonden te popelen om hun verhaal te vertellen: sommigen zelfs na jarenlang stilzwijgen! Hun deelname heeft, op welke manier dan ook, bijgedragen aan hun leven. Kate Ryan (2006) kreeg zelfs kippenvel tijdens haar uitgebreide interview: ‘Als ik eraan terugdenk, krijg ik direct weer glinsteringen in mijn ogen! Het Songfestival is een van de leukste dingen die ik ooit gedaan heb.’ Wat ook geldt voor Laura Tesoro (2016): ‘Dankzij dit boek herbeleefde ik mijn deelname nog eens. Terwijl ik nog altijd niet kan geloven dat ik daar ooit gestaan heb!’. Zelfs ‘Masked Singer’ Sandra Kim, nog altijd onze enige winnares, is in het boek heel openhartig over haar deelname in 1986. Terwijl ze naar eigen zeggen al na vijf minuten klaar is met praten over het Songfestival. Micha Marah (1979), wier deelname alles behalve een succes was, ziet dit boek zelfs als het afsluiten van een persoonlijk hoofdstuk.

  Nooit eerder vertelde verhalen

  Voor sommige artiesten heeft het Songfestival zelfs heel hun leven veranderd. Voor de meeste deelnemers was het een ervaring om nooit te vergeten. Al liep niet alles van een leien dakje voor de Belgen, en dat is zelfs zacht uitgedrukt. Kate Ryan vergat haar kniezwengel, maar scoorde een 'Eurovisie-vakantielief', Jan Leyers moest Clouseau depanneren in Rome en Nicole & Hugo mochten niet naar Dublin vertrekken. 'Anders keerde Nicole in een kist terug', dixit Hugo in dit boek. Je ontdekt de vaak niet eerder vertelde verhalen, van een ontvoerde kandidaat tot een beschonken Belgische delegatie die niet kon landen op de Ierse Songfestivallocatie. Om nog maar te zwijgen over de vele teleurgestelde BV's die via de voorronde ons land wilden vertegenwoordigen. Marijn 'meneer Boma' Devalck, Regi, Will Tura en zelfs Betty van 'Big Brother' ... Ze hebben het allemaal geprobeerd. De auteurs brengen al die namen weer naar de voorgrond. 

  Niet enkel de persoonlijke verhalen van de 35 artiesten zijn terug te vinden in het boek, maar ook het parcours dat het nummer in de voorrondes heeft afgelegd vind je terug in het boek. Verder krijg je ook verschillende statistieken.

  De auteurs

  Jonathan Hendrickx en Jasper Van Biesen zijn de mede-oprichters van Songfestival.be. Het boek ontstond na hun gesmaakte podcast ‘Eurovisite’, waarin Jonathan en Jasper al elf Belgische kandidaten interviewden.

  Het boek is vanaf 17 maart te verkrijgen bij Standaard boekhandel en via Bol.com.

   

  Lees meer
 • Recensie:Kanjer - Wim Van Dooren

  Kanjer is het verhaal van de vijftienjarige Seppe die op een dag ontvoerd wordt en terecht komt in een prostitutienetwerk en daar verliefd wordt op één van zijn ontvoerders. Op jonge leeftijd wordt hij opgeleid en gecultiveerd om aan de uiteenlopende wensen van de  klanten die beroep doen op het netwerk en hun behoeftes te voldoen. Al snel merkt Seppe dat er een verloop is bij de kinderen die ontvoerd werden en in het netwerk worden ingezet, maar hun afwezigheid wordt telkens verklaard door Kevin en Steve, die de jongeren hun ‘opleiding’ tot sekswerker geven. Naast Steve en Kevin maakt Seppe ook meermaals hardhandig kennis met zijn twee Russische bewakers,de broers Igor en Youri. Tijdens zijn verblijf komt Seppe er echter achter dat de politie samenspant met een machtige bouwpromotor om het netwerk van vers vlees te kunnen blijven voorzien. 

  Maar dankzij de hulp van Kevin kan Seppe na enkele jaren ontsnappen uit het prostitutienetwerk. Helaas loopt die ontsnapping voor Kevin minder goed af. Met de hulp van een bezorgde voorbijganger en diens vriendin bij de politie begint Seppe aan het ontmantelen van het prostitutienetwerk waarin hij jarenlang gevangen zat. Maar al snel blijkt dat de mensen achter het netwerk op wraak zinnen.

   

  Kanjer is het debuut van Wim van Dooren die de afgelopen jaren zijn sporen heeft verdiend in de Antwerpse homoscene. Antwerpenaren kennen hem als een van de mannen die achter de toonbank stonden bij de erotische videotheek  Gay-ron en één van de uitbaters van de onlangs gesloten winkel met seksspeeltjes en ondergoed Manplayz. Hij heeft een nieuwe passie gevonden in het schrijven. Zijn debuut leest als een spannende erotische thriller waarbij sommige personages wel iets meer diepgang verdienen.

  Kanjer verscheen in november 2020 als Paperback en is te verkrijgen bij onder meer boekhandel Kartonnen Dozen in Antwerpen maar ook via Bol.com.

   

  Technische fiche:

  Auteur: Wim van Dooren //Nederlands //Paperback //ISBN:9789403612201 // november 2020 //233 pagina's

  Bestel Kanjer via Bol.com

   

  Lees meer
 • Recensie: Aan de achterkant was alles in orde, het verhaal van hoe een meisje een man wordt (Samuel Dali De Schepper)

  Hoe moet het zijn als je aan het begin van de jaren zestig als meisje geboren wordt in het verkeerde lichaam en pas op je veertigste aan jezelf toegeeft dat enkel ‘aan de achterkant alles in orde is  en dan eindelijk een geslachtsveranderende operatie ondergaat tot man. Dat is in een  zeer kleine notendop het verhaal van Samuel Dali De Schepper.  Hij schreef zijn levensverhaal voor het eerst neer in 2014 en na zes jaar was het door de recente wettelijke veranderingen ook hoog tijd toe aan een update. In de nieuwe uitgave werden maar liefst 11 hoofdstukken toegevoegd.

  Het  verhaal van Samuel is zoals dat van veel transgender personen. Al op jonge leeftijd beseffen ze dat ze in het verkeerde lichaam zitten en proberen ze dit te verhelpen. Op de vraag die hij als jong meisje kreeg wat hij later wilde worden moest hij dan ook niet lang nadenken: een jongen. Samuel werd als meisje geboren in een gezin waar hij nog twee zussen en een broertje had. Maar pas bij de geboorte van zijn drie jaar jongere broertje merkte hij dat er iets verkeerd was aan zijn lichaam. Hij had immers geen penis zoals zijn broertje wel had. “Ik zag mijn zusjes en mijn broer en besloot dat ik in de verkeerde categorie was opgedeeld”, zo schrijft Samuel in het openingshoofdstuk. 

  Aan de hand van liedjesteksten, zeg maar de soundtrack van zijn transitie, vertelt Samuel hoe zijn jeugd en transitie verliep. Dat hij dit doet aan de hand van liedjes is niet zo opmerkelijk want naast het feit dat hij zangeres was in zijn tienerjaren bij een bandje, werd hij later ook één van de huisdeejay’s van het Antwerpse Regenbooghuis. Daarnaast stond hij ook mee aan de wieg van de eerste transgenderbeweging van Vlaanderen, T-Jong. Jeugdfoto’s die in het boek werden opgenomen illustreren het leven van de jonge Samuel.

  Op zijn zeventiende, na een mislukte relatie met een homojongen, begint hij een relatie met een meisje en zegt hij de schoolbanken vaarwel om aan een carrière bij de Belgische post te beginnen. Maar het ‘gemis aan dat wat tussen zijn benen moet hangen’ groeit en als hij letterlijk ziek wordt van zijn vrouwenlichaam zet hij op zijn veertigste de eerste stap naar een transitie tot man door naar de Genderstichting te bellen. Wat hij daar te horen krijgt is als het ware een bevrijding voor Samuel. 

  Vanaf dan kan het niet snel genoeg gaan voor Samuel. Hij ondergaat de eerste psychologische tests, moet zijn omgeving op de hoogte brengen van zijn transitie, moet een tijd als man leven om uiteindelijk in Gent zijn eerste operatie te ondergaan. Dit hele proces wordt door Samuel zeer  open en eerlijk beschreven in het boek.  

  Maar als je denkt dat na de transitie het verhaal van Samuel stopt na de laatste geslachtveranderende operatie dan ben je verkeerd want enkele jaren na zijn transitie wordt hij opnieuw geconfronteerd met dezelfde problemen als ook zijn man trans blijkt te zijn.

   

  In de nieuwe hoofdstukken gaat Samuel ook in vogelvucht over de evolutie die de wetgeving en de maatschappij de laatste paar jaar heeft doorgemaakt. Zo heeft hij het ondermeer over de nieuwe transwet, het afschaffen van de geslachtsregistratie en het afstammingsrecht. 

  Het boek is op een luchtige manier,  aan de hand van de liedjesteksten geschreven met de nodige zelfspot en zelfrelativering. Dat is vooral zo in de eerste 27 hoofdstukken. Helaas is van die origineleaanpak niet veel te merken in de laatste hoofdstukken maar dat is vooral te wijten aan de meer saaiere en theoretische materie van de veranderende wetten en nieuwe inzichten van de snelveranderende maatschappij als het op transgenders en seksualiteit aankomt.

  Desalniettemin  krijg je door dit boek een mooie blik hoe het er aan toe gaat in het hoofd van een tiener, adolescent en volwassen man die geboren wordt in het verkeerde lichaam.

  “Aan de achterkant was alles in orde” is verschenen als paperback bij Mammoet, een imprint van uitgeverij EPO. De richtprijs is net geen 25 euro.

  Bestel 'Aan de achterkant was alles in orde' van Samuel Dali De Schepper via uitgeverij EPO of Bol.com

  Technische gegevens

  isbn 9789462672147 - 2020 -Uitgeverij Mamoet-254 blz

  Lees meer
 • Roman over homoseksuele jongen uit Glasgow wint prestigieuze Booker Prize

  De Schotse schrijver Douglas Stuart (44) heeft de Booker Prize gewonnen voor zijn boek 'Shuggie Bain' waarin een jongen in het turbulente Glasgow opgroeit in de jaren 80. Opmerkelijk is dat het boek door 32 uitgevers geweigerd werd vooraleer het een uitgever vond. 

  Met de verkiezing tot beste fictief boek haalt de homoseksuele schrijver maar liefst 50.000 Britse ponden (56.000 euro) aan prijzengeld binnen.

  De voormalige modeontwerper uit New York haalde de inspiratie voor zijn bekroonde boek bij zichzelf en hoe hij als homo opgroeide in de door Tatcher economisch verwoeste stad en zijn relatie die hij had met zijn aan alcoholverslaafde moeder. Hij droeg het boek ook op aan zijn moeder die overleed toen hij zestien jaar was. Een Nederlandse vertaling van het boek verschijnt in februari van volgend jaar. 

  Hugh 'Shuggie' Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow, Schotland. Zijn moeder Agnes is alles voor Shuggie. Agnes droomt van een 'echt' huis en een beetje glamour in haar leven. Ze is getrouwd met een vreemdgaande taxichauffeur maar behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien - haar getoupeerde haar, make-up en parelwitte kunstgebit maken haar tot een Glasgowse Elizabeth Taylor. Terwijl Shuggie worstelt met zijn seksualiteit zoekt Agnes steeds vaker steun in drank. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.

  Lees meer
 • Dokter Henderickx onderzoekt of seks tussen de oren zit.

  Dokter Staf Henderickx verbindt in zijn nieuwe boek 'Zit seks tussen de oren?' ervaringen uit zijn praktijk rond seks en liefde met nieuwe inzichten uit de culturele antropologie, de genetica, de hersenwetenschap en de evolutiepsychologie. Staf Henderickx was huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. 

  Bij seks en liefde doen biologische factoren - circuits in de hersenen, genen, hormonen - er veel toe. Maar we zijn geen slaven van de biologie. De mensen scheppen hun eigen wereld en zo maken we onszelf. Uiteindelijk kristalliseren allerlei maatschappelijke invloeden en overtuigingen uit in ieders seksuele identiteit. Daarom is er ook als het om seks gaat sprake van superdiversiteit. Iedereen verschilt en niemand hoeft te passen in een vakje - ook wanneer het gaat om relaties, van houwen is trouwen tot single of polyamorie. Heersende normen over mannen en vrouwen, over mannelijkheid en vrouwelijkheid, zijn cruciaal bij de acceptatie van die diversiteit. De seksuele emancipatie is nog volop in beweging. 

  In zijn consultaties heeft dokter Staf Henderickx heel wat mensen uit het seksspectrum ontmoet. In dit boek verbindt hij die ervaring met nieuwe inzichten uit de culturele antropologie, de genetica, de hersenwetenschap en de evolutiepsychologie.

  Het boek is te verkrijgen bij de betere boekhandel of via uitgeverij Epo.

  Technische info

  isbn 9789462672420 - oktober 2020 - EPO - paperback - 212p. - 19,90 €

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste