Lectuur

 • Colombe, de verrassende debuutroman van Christine Van den Hove over verboden vrouwenliefde

  Met Colombe gaan we dankzij de debuutroman van Christine Van den Hove terug naar het Zuiden van Frankrijk in 1838. Op het einde van zijn leven blikt Michel terug over hoe hij uit zijn geboortedorp vertrekt om aan zijn gewelddadige broers te ontkomen. Hij krijgt de raad om de bergen in te trekken en daar schapen te gaan hoeden. Op het ogenblik dat hij vertrekt worden twee meisjes geboren waarvan het voorbestemd is dat hij met één van hen zal trouwen. Na enkele jaren trouwt hij inderdaad met Colombe  en dit ondanks het feit dat zij niet zijn eerste keuze was. Colombe is ook de beste vriendin van Amparo en is stiekem een beetje verliefd op haar, en dat in een tijd waar vrouwenliefde nog onbespreekbaar was.
  Maar door het huwelijk van Colombe verslapt  hun relatie. Na het overlijden van haar beide ouders vertrekt Amparo met de noorderzon en lijkt ze van de aardbodem verdwenen te zijn. Na de dood van Michel probeert Colombe Amparo terug op het spoor te komen maar dat lijkt maar niet te lukken. 

  Met Colombe beschrijft Christine Van den Hove het pittoreske leven van een Frans dorpje niet ver van de Spaanse grens waar de tijd lijkt stil te staan. Vanuit het oogpunt van Michel, Colombe en Amparo wordt het alledaagse leven en de verschillende sleutelmomenten beschreven in hun leven en dat van het dorpje. Dat zorgt er voor dat je bij dit boek een sterk déjà-vu gevoel krijgt. Doorheen de roman krijg je verschillende vragen voorgeschoteld die de nieuwsgierigheid van de lezer blijven prikkelen. Christine Van den Hove slaagt erin om je te blijven verrassen en dat is vooral het geval met de zoektocht naar Amparo en de verrassende wending die die zoektocht op het einde van het boek neemt.

  Colombe werd uitgeven door uitgeverij Kartonnen Dozen en wordt verdeeld door Epo.

  Auteur: Christine Van den Hove
  Titel: Colombe
  ISBN: 9789490952297
  Uitgeverij: Epo
  Genre: literaire roman
  Aantal pagina’s: 232 pagina’s
  Uitgave: paperback

  Lees meer
 • Kartonnen Dozen - Tom Lanoye

  Kartonnen Dozen is het autobiografische verhaal van Tom Lanoye waarin hij afrekent met zijn verleden, een afrekening met zijn grote (jeugd)liefde, Z. Het boek is sinds zijn verschijning in 1991 uitgegroeid tot een evergreen in de Nederlandstalige literatuur.

  Als Tom tien jaar is, leert hij tijdens een reisje naar de Ardennen Z. kennen. De eerste bewustwording van zijn homoseksuele gevoelens is een feit. Z. intrigeert Tom, er is sprake van een vriendelijk contact, maar zodra de jongens weer thuis zijn, verwatert langzaam maar zeker het contact tussen de twee. De rol die Z. speelt in het leven van Tom wordt pas groot als de twee elkaar weer treffen op de middelbare school, waar tussen de twee jongens geleidelijk aan een hechte vriendschap ontstaat. Het is tijdens zijn tijd op de middelbare school, Het Kot, dat Tom zijn ware geaardheid leert kennen, het masturberen ontdekt en dagelijks droomt van Z. Maar Z. lijkt onbereikbaar; hij is grappig, geliefd, knap en bijzonder goed in turnen. Tom voelt zich daardoor onzeker en worstelt tussen het toegeven aan zijn gevoelens voor Z. en het verstoppen van die gevoelens ten behoeve van de vriendschap. Voor de lezer is het echter geen geheim meer: er volgen vele passages waarin Tom met bewondering, liefde, lust en schaamte het lichaam van Z. aanschouwt en er op los fantaseert. Tom is verliefd.

  De jaren gaan voorbij, maar Tom blijft al die tijd verliefd op Z., zonder dat deze het weet. De situatie verandert echter in het examenjaar. Tijdens een excursie naar Griekenland slapen de twee jongens enkele nachten samen op één kamer. Tom is onzeker en bang, maar tegelijkertijd staat zijn hart in vuur en vlam. Als ze gaan slapen, volgen bekentenissen. Z. droomt vaak van vrijen met een meisje, maar er zijn momenten waarop hij ook fantaseert over vrijen met een jongen. Tom verloochent zijn gevoelens door op te merken dat het slechts een voorbijgaande fase in de puberteit is: 'Dat heb ik gelezen in een boek van Sigmund Freud.'

  De volgende nacht is het echter raak. Op een boot volgt toenadering: de hoofden tegen elkaar, strelen met kruin, knie en elleboog, en een gelukzalige slaap. De nacht daarna volgen in het hotel dezelfde bekentenissen die uiteindelijk uitmonden in een heftige vrijpartij. De droom van Tom komt uit. Hij geniet van iedere seconde, maar zodra hij Z. pijpt, verliest deze zijn erectie en draait zich plotseling om. Een stille, onaangename nacht volgt. Tom is radeloos en vreest datgene wat Z. hem dagen later zou zeggen: '., het klopte wat je gezegd hebt. Dat wat in het boek stond. Het is een fase. Bij mij is ze voorbij. Dank zij jou.' Verslagen hervat Tom zijn leven, probeert de vriendschap met Z. in stand te houden, maar dwingt zichzelf uiteindelijk afscheid te nemen van hem. Zes jaar later volgt de roman Kartonnen Dozen.

  De titel Kartonnen Dozen verwijst naar een reiskoffer van karton, een oude schoenendoos en een archiefbox, allemaal dozen vol herinneringen aan het verleden, aan de zo onbereikbare liefde die uiteindelijk niet onbereikbaar maar des te vergankelijker blijkt te zijn: Tom krijgt Z., maar houdt hem niet. Aan de hand van de dozen kijkt Tom terug naar zijn verleden en probeert ermee in het reine te komen. De demonen worden eindelijk verjaagd. De roman schetst een prachtig beeld van het opgroeien in Vlaanderen en verhaalt uitgebreid over scholen, vakanties, ontluikende seksuele gevoelens en de eerste seksuele ervaring. Tom Lanoye vertelt over zijn ervaringen op een bijzonder grappige, vlotte manier, maar tegelijkertijd wordt zijn schrijven gedomineerd door een zekere melancholie. Noem het maar een tragische komedie. Dit maakt de roman, ondanks het zware thema, toch uiterst leesbaar. 

  Auteur: Tom Lanoye

  Uitgever: Prometheus
  • Nederlands 
  • Druk: 24/ISBN: 
  • 9789044621235 // 
  • september 2018 
  • Paperback 
  • 160 pagina's

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste