Lectuur

 • Bluets - Maggie Nelson

  Maggie Nelsons bekroonde cultklassieker Bluets is een lofzang op de kleur blauw. Ook onderzoekt het thema’s als liefde, verdriet, verlangen en kunst, in een mozaïek van 240 korte, poëtische teksten.

  Sinds Bluets van Maggie Nelson in 2009 verscheen, verwierf het een cultstatus. Het oogstte lof, won prijzen en vestigde haar eigen genre: dat van de literaire, associatieve, persoonlijke essayistiek. Het uitgangspunt is een fascinatie met de kleur blauw. In een mozaïek van 240 korte teksten (‘proposities’) met thema’s als verlangen, kunstenaarschap, alcohol, vrouwelijke seksualiteit, plezier en pijn, cirkelt Nelson rondom die betekenisvolle en prachtige kleur. De verteller beschrijft onder andere het pijnlijke einde van een liefdesrelatie en een ernstig ongeluk van een goede vriendin. Ze onderzoekt wat de waarde is van kunst en schoonheid in tijden van groot verdriet. De lezer blijft betoverd achter: hoe is het mogelijk dat iemand in woorden zo dicht bij het onzegbare kan komen? Bluets is een rauwe, poëtische, onvergetelijke leeservaring.

   

  Technische fiche:

  Bluets - Maggie Nelson

  Uitgeverij Atlas

  EAN: 9789045043937 / mei 2021 /128 pagina's

  Koop dit boek via Kartonnen Dozen

  Koop dit boek via Bol.com

  Lees meer
 • De Prins en de naaister- Jen Wang

  Prins Sebastian is op zoek naar een bruid. Of eigenlijk zoeken zijn ouders die voor hem. Sebastian heeft het te druk met het verbergen van zijn geheime leven. ’s Avonds bestormt hij Parijs als de fabelachtige Lady Crystallia, het gewildste icoon van de mondiale modehoofdstad.

  Sebastians geheime wapen is zijn geniale ontwerpster en beste vriendin, Frances. Ze is een van de slechts twee mensen die de waarheid kennen: deze prins draagt soms jurken. Maar Frances heeft grootse dromen, en als geheim wapen moet je nu eenmaal geheim blijven. Hoelang zal Frances haar eigen dromen opzij kunnen zetten om een vriend te beschermen?

  Een kleurrijk verhaal over identiteit, jonge liefde, kunst en familie. Dit moderne sprookje voor alle leeftijden zal je hart veroveren.
  Technische Fiche:

  De prins en de Naaister

  Jen Wang

  Nederlands / Paperback/ EAN:9789000305155 / 288 pagina's/ Uitgeverij Van Goor

  Bestel dit boek via Kartonnen Dozen.

  Bestel dit boek via Bol.com

   

  Lees meer
 • Schuilen in stijl - David Leavitt

  In een chic weekendhuis in Connecticut komt vlak na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 een groep vrienden bij elkaar om bij te komen van de grootste politieke ramp van hun leven. Hun gastvrouw, Eva Lindquist, daagt ze bij de thee uit: wie durft Siri te vragen hoe ze Donald Trump zouden kunnen vermoorden? Eva is de spil van deze vriendengroep. Ze is een genereuze gastvrouw, een controlfreak geobsedeerd door de juiste inrichting van haar huis. Tijdens een reis naar Italië om het Amerika van Trump te ontvluchten koopt ze in Venetië een groots maar vervallen appartement, een pied à terre dat natuurlijk compleet gerenoveerd moet worden. Maar wat begint als een prachtig toevluchtsoord leidt tot steeds meer wrange verwikkelingen.

  Technische Fiche:

  Schuilen in Stijl

  David Leavitt

  332 pagina's

  EAN:9789463361262

  Bestel dit boek via boekhandel Kartonnen Dozen.

  Bestel dit boek via Bol.com

  Lees meer
 • Leven van Freddie Mercury als strip

  Het leven van Freddie Mercury is in een graphic novel gegoten. Het is de eerste keer dat dit gebeurt over de overleden frontman van Queen. De graphic novel Freddie Mercury: Lover of Life, Singer of Songs besteedt aandacht aan zijn volledige leven. De comic is verschenen bij uitgeverij Z2 Comics en is verkrijgbaar in drie versies van een standaard editie met soft en hardcover tot een zeer luxueuze editie met drie exclusieve ex librissen en een magenta kleurige versie van de elpee ‘Never Boring’.

  De graphic novel vertelt het verhaal van Freddie Mercury van hoe hij opgroeit als  Farrokh Bulsara in Zanzibar en India en hoe hij in Engeland een rockstar wordt bij Queen. Het verhaal wordt verteld in zijn eigen woorden en ieder hoofdstuk van de 136-pagina tellende graphic novel belicht een ander facet van zijn leven.

  ‘Freddie Mercury: A Life, In His Own Words’ werd samengesteld door Greg Brooks en Simon Lupton en geïllustreerd door Kyla Smith, Robin Richardson, Safiya Zerrougui, Tammy Wang, en Amy Liu. De cover is een schilderij van  David Mack. De graphic novel is verkrijgbaar in de beter comic- en platenspeciaalzaak of via de website van Z2comics.

   

  Lees meer
 • Wim Peumans laat LGBT-moslims aan het woord in nieuw boek

  Moslim en LGBT’s het is en blijft nog steeds een moeilijke maar geen onmogelijke combinatie. Dat valt alvast op te maken uit het boek dat Riemstenaar Wim Peumans schreef. In Habibi portretteert Peumans tien homo’s, lesbiennes en transgenders met een moslim achtergrond uit Belgie en Nederland. 

  Het boek ‘Habibi: het lief en leed van LGBT-moslims’ vloeit voort uit het doctoraat dat Peumans acht jaar geleden over het thema schreef en waarvoor hij een dertigtal mensen interviewde. De afgelopen maanden zocht hij  tien mensen uit zijn doctoraatsonderzoek opnieuw op met de vraag hoe hun leven er nu uit ziet in een dagboek.  Uit de verhalen die hij te horen kreeg is het duidelijk dat er nog steeds een strijd heerst tussen de wereld van de ouders en die van lgbt’s.  Van ieder van de tien moslim-LGBT’s werd er op basis van foto’s en de getuigenissen ook een portret geschilderd door kunstenaar Sami Ammar. Met verf, glitter, vetkrijt en canvasdoek bracht hij de mannen en vrouwen die Wim interviewde tot leven in kleurrijke kunstwerken.

  WIm Peumans behaalde een doctoraat in antropologie aan de KU Leuven en was verbonden aan de universiteiten van Kent en Witwatersrand. Hij publiceerde ook twee bekroonde academische boeken over seksualiteit, migratie en religie en ontving de Marguerite Lefevreprijs voor Genderstudies en de Honorable Mention van de Association for Middle East Women’s Studies Book Award. Verder schreef hij ook nog de biografie van zijn vader Jan Peumans neer in “Een zachte anarchist”.

   

  Koop Habibi: Het lief en leed van LGBT-moslims via Bol.com

  Technische Fiche: Nederlands / Paperback / eerste druk: maart 2021 / Afmetingen: 23,1 x 15 x 1,5 cm / 160 pagina's / Uitgeverij Vrijdag / ISBN: 9789460019807

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste