Laatste nieuws

 • Nieuwe Amerikaanse president verbiedt discriminatie van LGBT's op de werkvloer

  Op zijn eerste dag als Amerikaanse president heeft Joe Biden maar liefst zeventien presidentiële bevelen ondertekend. Eén van die ‘executive orders’ is het verbieden van discriminatie op de werkvloer op basis van de seksuele geaardheid en genderidenditeit en dit bij zowel overheidsdiensten als in de privésector. 

  Daarnaast maakte hij ook ondermeer  een einde aan het inreisverbod voor reizigers uit verschillende Moslimlanden, vaardigde een mondmaskerplicht uit in de strijd tegen de Covid-pandemie, sloot de VS terug aan bij het klimaatakkoord van Parijs en bij de WHO.

  Het volledige presidentiële bevel dat de discriminatie verbiedt van LGBT's op de werkvloer kun je terugvinden op de website van het Witte Huis.

  Verwacht wordt dat Biden in de komende dagen ook het verbod voor transgenders om te dienen in het Amerikaanse leger van Trump zal terugdraaien.

  Lees meer
 • Video: Joe Biden legt eed af als nieuwe Amerikaanse president

  De Democraat Joe Biden (78) heeft woensdagmiddag (lokale tijd) de eed afgelegd als 46ste president van de Verenigde Staten. Daarmee volgt hij president Donald Trump op die de beëdiging niet bijwoonde. Biden is de oudste persoon in de Amerikaanse geschiedenis die de eed als president heeft afgelegd. 

  Biden legde tijdens een ceremonie aan de westelijke vleugel van het Capitool de eed af bij John Roberts, rechter in het Hooggerechtshof. Hij werd ingezworen op een bijbel die al sinds 1893 in het bezit is van de familie Biden. Dezelfde bijbel werd ook al gebruikt toen hij ingezworen werd als vicepresident.

  Net voor de eedaflegging van Joe Biden legde ook Kamala Harris (56) de eed af als vice-president. Zij is meteen ook de eersteIndiaas-Amerikaanse, de eerste Afro-Amerikaanse en de eerste vrouwelijke vicepresident in de Amerikaanse geschiedenis. Harris volgt Mike Pence op, die de vicepresident was onder Donald Trump.

  De inauguratie vond plaats onder extreem strenge veiligheidsmaatregelen, nadat Trump-aanhangers op 6 januari het Capitool bestormden omdat ze de verkiezingsuitslag niet accepteren.

   

  Lees meer
 • Gerenommeerde kinderarts wordt eerste transgender minister ooit in Amerikaanse regering

  Met zijn benoeming tot de 46ste Amerikaanse president schrijft Joe Biden ook geschiedenis. Voor het eerst zal in zijn regering een transpersoon als minister zitten. Kinderarts Rachel Levine zal de nieuwe  viceminister van Volksgezondheid worden. Dat heeft Joe Biden dinsdag bekend gemaakt. De benoeming van Levine moet nog wel goedgekeurd worden door de senaat.

  De gerenommeerde kinderarts zal de vice worden van Xavier Bercerra, een voormalig Democratisch congreslid en verantwoordelijk voor Justitie in Californië. Ook zijn benoeming moet nog worden goedgekeurd.

  In het verleden kreeg Levine ook al erkenning voor de artikels die ze schreef over de opioïdencrisis, eetstoornissen, medische marihuana en geneeskunde voor LGBTQ+ personen.

  In zijn persmededeling beklemtoont Biden dat Levine een "historische keuze" is, die "uitermate gekwalificeerd is om de gezondheidspolitiek van onze regering aan te sturen". De expert in pediatrie en psychiatrie stond tot nog toe aan het hoofd van het departement Volksgezondheid in de staat Pennsylvania. In haar staat werd ze de afgelopen maanden ook het gezicht van de strijd tegen de coronapandemie die in de VS al meer dan 400.000 slachtoffers heeft gemaakt.

  ‘Dr. Rachel Levine zal leiderschap en expertise aan de dag leggen om het volk door deze pandemie te gidsen -ongeachte hun postcode, ras, religie, seksuele voorkeur, genderidentiteit, of beperking- en ze zal beantwoorden aan de gezondheidsnoden die ons land op dit kritieke moment nodig heeft’, verklaart Biden. ‘Ze is een historische en bijzonder gekwalificeerde keuze om mee leiding te geven aan onze volksgezondheid.’

  Maria Keisling, de directeur van het Amerikaanse National Center for Transgender Equality, heeft Biden geprezen voor het feit dat hij zijn belofte houdt om  van zijn administratie een weerspiegeling van de Amerikaanse maatschappij te maken. “Vandaag maakte hij duidelijk dat transgender personen een belangrijk deel zijn van ons land. Net zoals hij tijdens zijn tijd als publieke dienaar heeft gedaan, helpt hij de belemmeringen te doorbreken.”

  Levine is niet de enige LGBTQ+persoon die in de nieuwe regering van Joe Biden zal zitten. Als hij benoemd wordt door de senaat wordt de voormalige presidentskandidaat Pete Buttegieg minister van transport. Daarmee wordt Buttigieg de eerste openlijke homoseksuele minister.

  Lees meer
 • MediaWatch:Donald Trump en avondklok in Nederland.

  Bye Bye Trump

  Woensdagmiddag (17 uur Belgische tijd) is Donald Trump niet langer president. Woensdagmorgen gaf Trump nog gratie aan 143 voormalige getrouwen en trouwe bondgenoten. De bekendste naam op die lijst is die van Steve Bannon (67), een van de mensen die Trump aan de zege hielp in 2016. Hij was ook één van de belangrijkste adviseurs van de president in het Witte Huis, maar werd in augustus 2017 ontslagen nadat hij beschuldigd werd van het verduisteren van miljoenen die bestemd waren voor de bouw van een muur op de grens met Mexico.Donald Trump, zijn familie, of zijn advocaat Rudy Giuliani staan niet op die lijst. De president zou het advies hebben gekregen om dat niet te doen, omdat gratie als een schuldbekentenis zou gezien kunnen worden.

  Hij breekt ook met de traditie dat de aftredende president de inauguratie van zijn opvolger bijwoont. Rond 14 uur vertrekt Donald Trump voor het laatst als president vanuit Washington DC naar Mar-a-Lago in Florida.

  Reden genoeg voor Bette Midler om hem uit te wuiven.

  Avondklok in Nederland

  De Nederlandse aftredende premier Mark Rutten heeft bekendgemaakt dat er mogelijk vanaf vrijdag een avondklok komt. Voor deze maatregel is het kabinet wel afhankelijk van toestemming van de Tweede Kamer. Het kabinet perkt thuisbezoek verder in. Een huishouden mag nog maximaal één persoon per dag ontvangen. Die maatregel gaat per direct in. 

  Apache vrijgesproken

  Hoofdredacteur Karl van den Broeck en een journalist van nieuwssite Apache zijn vrijgesproken voor het undercoverfilmpje dat ze maakten van een Antwerpse projectontwikkelaar met verschillende politici. De projectontwikkelaar had een klacht tegen hen ingediend. Maar volgens de rechtbank was er geen sprake van een schending van de privacy of van belaging.

   

   

  Lees meer
 • Geen gratie voor Joe Exotic

  Ondanks het feit dat hij de afgelopen maanden bij de uitgaande president Donald Trump erop had aangedrongen om hem gratie te verlenen staat de naam van Joe Exotic niet op de lijst van 143 namen die op het laatste moment nog gepardonneerd worden.

  ‘Tiger King’Joe Exotic,wiens echte naam Joseph Maldonado-Passage is zit momenteel een celstraf van 22 jaar uit voor dierenmishandeling, het overtreden van de regels voor wildparken, en het plannen van een moord op de rivaliserende dierenparkhoudster Carole Baskin. 

  In zijn gratieaanvraag die hij in september overmaakte aan het Witte Huis stond te lezen dat hij 'opzij gezet en door anderen verraden was'. Het team van Joe Exotic waren er zo zeker van dat hij een pardon zou krijgen dat ze voor hem reeds een limousine voorzien hadden om hem in de gevangenis op te halen. Normaal. gezien komt Joe Exotic in aanmerking om in 2037 vrij te komen, maar zijn advocaten zeggen dat hij dit waarschijnlijk omwille van zijn zwakke gezondheid niet meer zal meemaken.

  Gratie voor 143 Trump-getrouwen

  Op zijn laatste dag als Amerikaanse president heeft Donald Trump gratie gegeven aan 143 voormalige getrouwen en trouwe bondgenoten. De bekendste naam op die lijst is die van Steve Bannon (67), een van de mensen die Trump aan de zege hielp in 2016. Hij was ook één van de belangrijkste adviseurs van de president in het Witte Huis, maar werd in augustus 2017 ontslagen nadat hij beschuldigd werd van het verduisteren van miljoenen die bestemd waren voor de bouw van een muur op de grens met Mexico.

  Donald Trump, zijn familie, of zijn advocaat Rudy Giuliani staan niet op die lijst. De president zou het advies hebben gekregen om dat niet te doen, omdat gratie als een schuldbekentenis zou gezien kunnen worden.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste