Laatste nieuws

  • Ghanese parlement keurt anti-LGBTQ wet goed

    Het parlement in Ghana heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor homoseksualiteit bestraft kan worden. Wie zich identificeert als lid van de LGBTQ+gemeenschap kan hierdoor een gevangenisstraf van zes maanden tot  drie jaar krijgen. Activisten die LGBTQ+ rechten verdedigen kunnen door de nieuwe wet tussen de drie en vijf jaar de gevangenis in vliegen.Dat kan zelfs tot tien jaar oplopen als dit gebeurd in het bijzijn van kinderen. 

    De 'Human Sexual rights and Ghanaian Family Values Bill' moet nog door de Ghanese president Nana Akufo-Addo worden ondertekend en die heeft aangekondigd dat hij dat enkel zal doen als er een meerderheid van de Ghanezen achter deze wet staan. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren omdat hij wil voorkomen dat het imago van Ghana schade oploopt  en omdat hij in december aftreedt en ook zijn persoonlijk imago in het buitenland niet wil schaden.

    Lees meer
  • Hongaarse Propagandawet heeft angstklimaat gecreëerd voor LGBTQ-gemeenschap

    De Propagandawet van 2021, die discussies over en weergave van LGBTI+-mensen op scholen en in de media aan banden legt, heeft verstrekkende gevolgen gehad voor LGBTI+-personen en -groepen in Hongarije. Het heeft negatieve stereotypen en discriminerende houdingen verankerd en het recht op vrijheid van meningsuiting beperkt. Dat zegt Amnesty International in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

    Het rapport ‘From freedom to censorship: Consequences of the Hungarian Propaganda Laws’ omschrijft hoe de wet in drie jaar tijd een alomtegenwoordig afschrikkend effect heeft gehad binnen de media, reclame en uitgeverijen, met gevolgen die op grote schaal worden gevoeld onder LGBTI+-groepen en -individuen.

    “De Propagandawet heeft een sfeer van angst gecreëerd en de toegang tot informatie beperkt, vooral voor jongeren. Angst voor sancties heeft geleid tot een ‘chilling effect’ dat mensen ervan weerhoudt informatie over seksuele geaardheid en genderidentiteit te geven, te zoeken en te ontvangen. De Propagandawet heeft ook bijgedragen aan negatieve stereotypen en discriminerende houdingen ten opzichte van LGBTI+-mensen”, aldus Eszter Mihály, onderzoeker van Amnesty International Hongarije.

    Uit de bevindingen van Amnesty International blijkt dat de wet het recht van mensen op vrijheid van meningsuiting, met inbegrip van het recht van kinderen op toegang tot informatie, onrechtmatig beperkt op een manier die niet wettelijk is, noch noodzakelijk of proportioneel is. De wet heeft geen legitiem doel en is daarom niet in overeenstemming met het internationaal recht.

    “De Propagandawet is onwettig en heeft verstrekkende negatieve gevolgen gehad voor het recht van mensen op vrijheid van meningsuiting door middel van wijdverspreide beperkingen, waaronder voor de media, reclame en uitgeverijen,” besluit Eszter Mihály.

    “Deze wet hoort niet thuis in Hongarije en draagt bij aan een toenemende stigmatisering en negatieve stereotypering van LGBTI+-mensen. De wet moet onmiddellijk worden ingetrokken en er moet actie worden ondernomen om de schade die de wet heeft aangericht ongedaan te maken.”

    Lees meer over het onderzoek van Amnesty International :

    Hongaarse anti-LGBTQ wet stigmatiseert regenbooggemeenschap steeds verder

    Lees meer
  • Kijktip: Het ingewikkelde leven van twee intersekse personen in een man/vrouw-wereld

    Twee Zuid-Afrikaanse intersekse mensen proberen te achterhalen wat of wie bepaalt tot welk geslacht zij zichzelf moeten beschouwen. Wat is een vrouw? Wat is een man? Kun je beide zijn of geen van beide? En maakt het überhaupt uit? Regisseur Tünde Skovrán volgt hen vijf jaar lang in de taboedoorbrekende documentaire Who I Am Not.

    Sharon Rose (zij/haar) is een schoonheidskoningin, en hoewel ze officieel wordt erkend als een van de mooiste vrouwen van Zuid-Afrika, heeft ze nog steeds moeite om te begrijpen hoe het kan dat ze geboren is met niet alleen vrouwelijke maar ook mannelijke geslachtskenmerken. Ze vindt steun bij Dimakatso (hen/hun), een intersekse-activist die ook worstelt met genderdysforie en probeert te begrijpen wat hen werkelijk is. De twee parallelle, maar uiteenlopende verhalen bieden een intieme kijk op de worsteling van intersekse personen in een man/vrouw-wereld. Who I am Not geeft hiermee een krachtige stem aan de lang genegeerde en veelal zwijgende twee procent van de wereldbevolkingbevolking.  

    Hoofdpersonen

    Sharon-Rose Lehlohonolo Khumalo (zij/haar) is 31 jaar oud en werkt in de marketing voor een groot farmaceutisch bedrijf in Johannesburg. Ze groeide op in een vrome zwarte, christelijke familie en werd opgevoed door haar alleenstaande moeder en grootmoeder. Op  21-jarige leeftijd - ze studeerde bio-genetica en was verloofd met een priester - werd ontdekt dat de samenstelling van haar chromosomen mannelijk was. Ze bleek testosteron producerende testikels en geen vrouwelijke voortplantingsorganen te hebben. Haar verloofde liet haar in de steek. En haar kerk en familie ontkennen tot de dag van vandaag het bestaan van intersekse personen. Sharon voelde zich zo geïsoleerd, dat ze besloot de waarheid te verbergen en Miss Zuid-Afrika te worden.

    Dimakatso Amanda Sebidi (hen/hun) is 41 jaar oud en werd geboren met tweeledige genitalia. Tijdens hun eerste zes jaar werd Dimakatso vaak geopereerd om hun lichaam te ‘repareren’ en een meisje van hen te maken. Dimakatso ontwikkelde echter de houding van een jongen en is nu een mannelijk persoon die zich identificeert als intersekse. Hun werd intersekse-activist en omdat hun vooral op werkgebied gediscrimineerd wordt, verdient Dimakatso alleen een klein inkomen met het werk namens de interseksegemeenschap.

    2Doc: Who I Am Not (RO/CAN, 2023, 105’) , maandag 26 februari, 22.15 uur, VPRO,

    NPO 2 en NPO Start/Plus

    Lees meer
  • Darklands: Dit zijn de kandidaten voor de European Puppy And Handler Contest

    Darklands komt er weer aan en dat betekend dat heel wat verkiezingen tussen nu en zondagavond zullen plaatsvinden op de jaarlijkse hoogmis van de LGBTQ+ fetisj community.. Een van die verkizeingen is de European Puppy And Handler Contest 2024

    European Handler contest

    De European Puppy And Handler Contest gaat nog maar voor de derde keer door en is dus een van de nieuwere jaarlijks terugkerende verkiezingen  die op Darklands doorgaan.  Bij de handlers van de puppy’s is de strijd al beslist. Dat wordt de Oostenrijkse handler Kerberos. Hij was vorig jaar de eerste Runner up in de European Handler verkiezing en omschrijft zich als een handler en een alpha. Hij is lid van de Oostenrijkse fetisj-gemeenschap HFFK en een van de leiders in de Oostenrijkse K9-scene waarmee hij ook het jaarlijkse puppy-evenement in Villach organiseert en verschillende andere puppy-events in Wenen.

    Het gebrek aan kandidaten in deze categorie is vooral te wijten aan het feit dat de kandidaten voor de Europese titel eerst een nationale verkiezing gewonnen moeten hebben en momenteel wordt die nog maar in twee landen georganiseerd. 


    European Puppy Contest

    Gelukkig zijn er meer kandidaten voor de European Puppy verkiezing. Hiervoor schreven zich zeven kandidaten in waaronder twee Italiaanse. En dat is meteen ook een primeur want normaal gezien mag er maar een puppy per Europees land meedingen voor de titel in Antwerpen. Dit jaar werd er echter een uitzondering gemaakt voor de Italiaanse kandidaat Wyatt die reeds in 2020 voor de titel wou meedingen maar toen op de de vooravond de verkiezing moest verlaten omdat Italie in lockdown ging voor de coronapandemie. Hij had toen de keuze om mee te blijven doen aan de verkiezing met het risico om vast te komen zitten in Antwerpen en niet meer thuis te geraken of halsoverkop de terugtocht aan te vatten. Hij koos voor het laatste en kreeg als ‘troostprijs’ van de organisatie een wildcard die hij voor een volgende editie kon gebruiken. De Italiaan koos ervoor om die dit jaar te gebruiken waardoor er dus dit jaar twee Italiaanse puppy’s   meedingen voor de titel.

    De kandidaten

    Ierland: Astra

    Astra (Hij/Hem) is een hulphond en Ierse Rode Setter pup uit Dublin. Hij is vanaf  2017 actief betrokken bij de Ierse pet play scene en werd begin 2023 verkozen tot  de allereerste Puppy Ierland. 

    Al van voor hij Puppy Ierland werd en tijdens zijn titeljaar zette hij zich in voor de bredere queer- & fetisjgemeenschappen in Ierland en dit zowel  als organisator als vrijwilliger. In 2020 richtte hij  The Kinky Pups dat doorheen de jaren uitgroeide tot  het eerste Ierse Mosh Social evenement voor alle petplayers en hun handlers. Na zijn titel kwam hij in het bestuur terecht van de Ierse Puppy verkiezing.

    Israel: Yoshi

    Pup Yoshi is een 24-jarige pup uit Israël die zich omschrijft als een geek, technologiefanaat, gamer, kinkster en een gimp. Tijdens zijn tienerjaren kreeg hij interesse in de fetisj scene en begon die wereld in eerste online te verkennen. Daar werd zijn interesse getrokken door de puppy petplayerscene.

    In 2021 kreeg hij zijn eerste puppy-hood en kwam hij terecht bij de Israelische fetisj-community. Sindsdien organiseerde hij enkele lokale bijeenkomsten en ging hij ook aan de slag als vrijwilliger. Als hij de Europese titel binnenhaalt wil hij puppy’s  uit verschillende gemeenschappen met elkaar verbinden en  Israël vertegenwoordigen.

    Italie: Wyatt

    Wyatt is de 26-jarige puppy uit Italië die in 2019 de Italiaanse Puppy verkiezing net niet won. Hij werd wel de Italiaanse kandidaat voor de Europeese Puppy-verkiezing maar moest zich terugtrekken toen de corona-pandemie Europa trof. Wyatt is sinds 2018 petplayer die dat dag en nacht beleeft. Hij heeft ook een eigen project dat hij met zijn deelname aan de verkiezing in Antwerpen extra in de verf wilt zetten waarmee hij een positieve boodschap de wereld in wil sturen en alle  wannabe-pups wilt aanmoedigen om uit de kast te komen, al hun zorgen opzij te zetten, om hun puppykant vrijelijk te omarmen en te leven. Zo roept hij iedere puppy op om zowel persoonlijk als  als puppy op sociale netwerken aanwezig te zijn om op die manier nieuwsgierigen die niet weten wat puppy play is te laten zien wat dit inhoudt.

    Italie: Axel

    Axel is de tweede Italiaanse puppy die op Darklands voor de Europese titel strijdt. Hij is 32-jaar en afkomstig uit Milaan die sinds 2018 deel uit maakt van de Italiaanse puppy-gemeenschap. Zijn missie is om mijn missie is een gemeenschap  uit te bouwen die niet alleen verwelkomend is, maar ook een viering is van de diversiteit. Dit omvat een speciale nadruk op het ondersteunen van de zichtbaarheid van vrouwen, transgender personen en mensen met een beperking binnen de gemeenschap. Hij streeft er ook naar om een meer inclusief taalgebruik te promoten en een grote jaarlijks terugkerende internationale bijeenkomst van puppy’s en hun handlers te organiseren.

    Spanje: Umbra

    Umbra The CyberPup  is een 29-jarige puppy uit Madrid. Hij identificeert zich als non-binair en won de Puppy Spanje 2023 verkiezing. Hun missie is om te laten zien dat non-binaire personen niet altijd er androgyn moeten uitzien. Ook wil hij ijveren om het geven van toestemmingen gangbaar te maken. Zijn doel  voor dit jaar is om zijn steentje bij te dragen en te proberen de gemeenschap nog beter te maken door kinderen te leren dat je alles kunt doen wat je wilt terwijl je van de ervaring geniet.

     

     

    Duitsland: Ruki

    De 29-jarige Ruki vertegenwoordigd in Antwerpen Duitsland. Hij is reeds vijf jaar actief in de puppyscene en besloot pas dit jaar om mee te dingen voor de Europese titel. Hij wil de Duitse puppy-gemeenschap verder uitbouwen door allerlei activiteiten te organiseren en misschien wel een grote puppy-bijeenkomst in Hamburg.

     

    Zwitserland: Jaxx

    Van Duitsland gaan we naar Zwitserland met de 23-jarige Jaxx die reeds negen jaar pet-player is. Op zin vijftiende kocht hij in China een eerste budgetvriendelijke puppyhood en begon hij vanuit zijn slaapkamer als Ryan zijn ontdekkingsreis in de gemeenschap. Vorig jaar ging hij voor de eerste keer naar een puppy bijeenkomst en is sindsdien niet meer te stoppen. Zo is hij bezig met het ontwerpen van puppy-gear en  organiseert hij een "Meet & Bark" evenement in Basel en centraal Zwitserland.

     

    De kandidaten moeten zich niet alleen op de Mister-S-Leather stage op Darklands bewijzen maar ook proberen om zoveel mogelijk stemmen online te verzamelen. Via de website van de European Puppy And Handler Contest kun jij nog tot zaterdagavond jouw stem geven aan de zeven kandidaten.

     

     

     

    Lees meer
  • Lier eert Marieke 'Wielemie' Vervoort met eigen laan

    Lier heeft woensdag een een nieuwe verbindingsweg vernoemd naar de in 2019 overleden rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort. Door haar sport was de uit Diest afkomstige Wielemie verbonden aan de atletiekclub Lyra uit Lier. Het stadsbestuur van Lier besloot twee jaar geleden om Vervoort te huldigen met een eigen straat, niet toevallig bij het nieuwe sportcomplex Hoge Velden. In aanwezigheid van haar ouders werd het straatnaambord van de Marieke Vervoort laan woensdag onthuld.

    Marieke Vervoort leed aan progressieve tetraplegie, een ziekte waarbij haar armen en benen verlamd raken. Daardoor leefde ze vaak met helse pijnen. Als topatlete  nam ze deel aan de Paralympische Spelen in Londen en Rio waar ze in totaal één gouden, twee zilveren en één bronzen medaille mee naar huis bracht. Tijdens de persconferentie na haar overwinning op de Paralympische Spelen in Londen in 2016  haalde ze niet alleen de wereldpers door haar sportieve prestaties maar maakte ze ook bekend dat ze via euthanasie uit het leven zou stappen als de pijn te zwaar zou worden om te dragen. Bij haar thuiskomst werd ze gehuldigd in haar thuisstad Diest. In 2015 kwam de atlete tijdens een interview met Tv familie  uit de kast als lesbienne. "Voor mij is het duidelijk, ik ben voor de vrouwen”, zei ze toen.

    Foto:DirkVE via Wikimedia Commons

    Lees meer
  • Anti-LGBTQ wet ingediend in Wit-Rusland

    Wit-Rusland is er een wetsvoorstel ingediend dat de  ‘promotie van niet-traditionele relatievormen verbiedt’. Dat meldde het persbureau Belta vorige maandag. Met de term wordt verwezen naar relaties tussen LGBTQ+ personen. 

    Volgens Belta heeft procureur-generaal Andrei Shved in een toespraak voor de wetgevers gezegd dat  dat er een wetsvoorstel klaar is dat administratieve aansprakelijkheid vaststelt voor het promoten van "abnormale relaties, pedofilie en de  weigering om kinderen te hebben".

    Sinds 2013 is er reeds een soortgelijke wet van kracht in Rusland. Afgelopen november bestempelde het Russische hooggerechtshof de internationale LGBTQ-beweging als een extremistische organisatie.

    In Wit-Rusland werd homoseksualiteit in 1994 uit de strafwet gehaald maar het land erkent nog steeds geen homohuwelijken en er wordt door de autoriteiten streng opgetreden tijdens LGBT-pride optochten. President Alexander Lukashenko is een van de sterke bondgenoten van de Russische president Vladimir Poetin en  heeft  in het verleden homoseksuelen reeds voor perverten uitgemaakt.

    foto: Jana Shnipelson // Unsplash

    Lees meer
  • Avec cette chanson, Mustii se rend au Concours Eurovision de la chanson.

    Après que la nouvelle a fuité hier, l'entrée belge pour le Concours Eurovision de la chanson à Malmö a maintenant été officiellement annoncée. Mustii, âgé de 33 ans, représentera notre pays avec la chanson ‘Before the party's over’. Mustii a écrit la chanson lui-même, en collaboration avec Pierre Dumoulin et Ben Leclercq.

    "Je voulais que cette chanson soit une explosion d'énergie optimiste et euphorique", explique Mustii à propos de la chanson. "C'est un voyage, de l'intime à l'explosion finale (tant en forme qu'en contenu). Avant que tout ne soit fini, vous devez vivre pleinement et intensément, mais aussi expérimenter la vie et sortir de votre zone de confort. Vous devez enlever votre masque, vous embrasser pleinement, écouter vos sentiments et refuser d'être enchaîné et enfermé. Dans la chanson, je fais une métaphore entre une longue soirée de fête (avec ses hauts et ses bas) et la vie. Avant la chute, avant que tout ne soit fini, vous devez vivre la vie à fond !"

     

    Thomas Mustin (nom d'artiste : Mustii), âgé de 33 ans, est un auteur, compositeur, chanteur et acteur. Peu après ses études, Thomas a joué dans des pièces de théâtre, des séries et des films (notamment la série de la RTBF La trêve, désormais visible dans le monde entier sur Netflix). En 2017, il a joué un rôle principal dans le film français Je voulais juste rentrer chez moi. En 2019, il a joué Hamlet au théâtre, mis en scène par Emmanuel Dekoninck, et Thomas a remporté le prix Magritte du ‘Meilleur jeune talent masculin’.

     

    Entre-temps, Thomas a travaillé sur sa carrière de chanteur sous le nom d'artiste Mustii. Son style est la pop, qu'il livre avec une voix hypnotisante qui sonne fragile et en même temps puissante. Mustii a depuis sorti deux albums - 21st century boy et It’s happening now - et s'est produit dans différents festivals tels que Les ardentes et Les nuit botaniques, et trois fois à l'Ancienne Belgique à guichets fermés. Mustii a été couronné ‘Révélation de l'année’ aux D6bels music awards.

    En 2024, Mustii sortira un nouvel album, reviendra à la télévision en tant que membre du jury dans Drag race Belgium, sera vu au cinéma dans La nuit se traîne de Michiel Blanchart, et représentera la Belgique au Concours Eurovision de la chanson.

    Lees meer
  • Met dit nummer gaat Mustii naar het Eurovisie Songfestival

    Nadat het gisteren al uitlekte is de Belgische inzending voor het Eurovisie Songfestival in Malmö nu ook officieel bekend gemaakt. De 33-jarige Mustii gaat met ‘Before the party's over’ ons land vertegenwoordigen. Mustii schreef het nummer zelf, samen met Pierre Dumoulin en Ben Leclercq.

     "Ik wilde dat dit nummer een optimistische, euforische uitbarsting van energie zou zijn”, zo licht Mustii het nummer toe. “Het is een reis, van het intieme tot de uiteindelijke uitbarsting (zowel qua vorm als inhoud). Voordat het allemaal voorbij is, moet je volledig en intens leven, maar ook experimenteren met het leven en uit je comfortzone stappen. Je moet je masker afzetten, jezelf volledig volledig omarmen, naar je gevoel luisteren en weigeren geketend en gekooid te worden. In het nummer trek ik een metafoor tussen een lange avond feesten (met zijn hoogte- en dieptepunten, zijn ups en downs) en het leven. Voor de val, voor het allemaal voorbij is, moet je het leven ten volle leven!"

     De 33-jarige Thomas Mustin (artiestennaam: Mustii) is een schrijver, componist, zanger en acteur. Al snel na zijn studies vertolkte Thomas rollen in theater, in reeksen en films (onder andere de RTBF-reeks La trêve, intussen ook wereldwijd te zien op Netflix). In 2017 vertolkte hij een hoofdrol in de Franse film Je voulais juste rentrer chez moi. In 2019 speelde hij Hamlet in het theater, geregisseerd door Emmanuel Dekoninck, en won Thomas de Magritte prijs voor ‘Beste jonge mannelijk talent’.

    Thomas timmerde intussen aan zijn zangcarrière onder de artiestennaam Mustii. Zijn stijl is pop, die hij brengt met een hypnotiserende stem die breekbaar en tegelijkertijd krachtig klinkt. Mustii bracht intussen twee albums – 21st century boy en It’s happening now – uit en speelde op verschillende festivals zoals Les ardentes en Les nuit botaniques, en drie keer in een uitverkochte Ancienne Belgique. Mustii werd bekroond met de ‘Revelatie van het jaar’ award op de D6bels music awards. 

    In 2024 brengt Mustii een nieuw album uit, keert hij op televisie terug als jurylid in Drag race Belgium, is hij te zien in de bioscoop in La nuit se traîne van Michiel Blanchart, en zal hij België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival.

     

    Foto: VRT

    Lees meer
  • Le tribunal japonais reconnaît l'identité de genre sans intervention chirurgicale

    Au Japon, dans une décision historique, il a été décidé qu'un homme transgenre pourrait modifier ses documents d'identité sans avoir à subir l'opération de changement de sexe obligatoire. La décision du tribunal de la famille à Tsuyama date du 7 février et intervient huit ans après que Tacaquito Usui ait pour la première fois porté l'affaire devant les tribunaux, où il avait été débouté.

    Selon le Japan Times, l'homme transgenre est un agriculteur de Shinjo où il vit avec sa partenaire et le fils de 13 ans de celle-ci. Maintenant que Usui a obtenu l'autorisation du tribunal de modifier son genre légal sur ses papiers d'identité, le couple peut également se marier.

    Cette décision historique a été rendue possible après que la Cour suprême du Japon a annulé en octobre dernier une loi de 2004 qui obligeait les personnes transgenres à subir une opération chirurgicale entraînant la stérilisation avant que leur genre puisse être modifié sur leurs documents d'identité. Selon la Cour suprême, cela violait le droit constitutionnel des personnes transgenres à ne pas être discriminées et portait atteinte à l'intégrité physique des personnes transgenres.

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste