Gezondheid

 • Brussels Gewest opent infolijn over apenpokken

  Om een antwoord te bieden op de vragen over het apenpokkenvirus zal vanaf maandag een nieuwe telefonische informatielijn voor het Brussels Gewest beschikbaar zijn. Dat meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) vrijdag.

  Mensen die vragen hebben of meer informatie wensen over het apenpokkenvirus kunnen vanaf maandag 22 augustus terecht op het nummer 02/214.19.29. Vragen over deze epidemie, de symptomen van dit virus, de preventie- en beschermingsmaatregelen, de beschikbare testen en vaccins, de criteria waaraan men moet voldoen om toegang te hebben tot vaccinatie, de procedures of aangaande de locaties waar men terecht kan voor screening en vaccinatie kunnen hier behandeld worden.

  De GGC benadrukt dat het niet mogelijk zal zijn om via dit kanaal een test- of vaccinatieafspraak te maken.

  De infolijn, bedoeld voor het grote publiek en mensen die werken in de gezondheidszorg, is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 tot 17.30 uur en op zaterdag van 9 tot 13.00 uur in het Frans, het Nederlands en het Engels.

  Bron: Belga

  Foto: Louis Reed // Unsplash

  Lees meer
 • Hiv-referentiecentra begonnen met versturen van uitnodigingen voor vaccinatie tegen apenpokken

  De twaalf Belgische hiv-referentiecentra zijn begonnen met het vastleggen van afspraken voor de toediening van het vaccin tegen apenpokken. Tegen ten laatste eind volgende week moet een zo groot mogelijk aantal personen uit de doelgroepen die een verhoogd risico lopen gevaccineerd zijn. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd tijdens een persmoment over de aanpak van apenpokken in ons land.

  In ons land zijn de personen die tot de doelgroep met een verhoogd risico behoren zeer beperkt. Het gaat dan meer bepaald om de groep mannen die seks hebben met mannen en die hiv+ zijn of 'PrEP' krijgen, of  die minstens twee soa's hadden tijdens het voorbije jaar. Voorts zullen ook mannelijke en transgender sekspersonen persoonlijk uitgenodigd worden, net als personen met immuunstoornissen en een hoge kans op infectie. Een laatste, kleine groep betreft laboratoriumpersoneel dat virusculturen behandelt.

  Sinds het begin van de uitbraak in ons land zijn er 546 bevestigde gevallen van apenpokken in ons land vastgesteld. Voor het eerst werd er dinsdagochtend een besmetting vastgesteld bij een vrouw. 

  Ons land heeft nog maar een beperkt aantal vaccins in voorraad en  naar schatting 300 à 400 mensen zijn de afgelopen maanden reeds ingeënt tegen de apenpokken. 1.500 vaccins worden opzij gezet voor de door de hiv-referentiecentra uitgenodigde mannen. Voor mannelijke sekswerkers zullen  800 vaccins gereserveerd worden  en nog  500 vaccins zijn bestemd voor personen die een hoogrisicocontact hebben gehad.  “Bij de start van de epidemie hebben we 200 doses kunnen kopen, via de Europese commissie hebben we er nog eens 3000 kunnen krijgen”, aldus minister Vandenbroucke. “Intussen zijn er ook nog 30.000 doses van producent Bavarian Nordic besteld, die worden in het vierde kwartaal van dit jaar geleverd”, voegde Vandenbroucke nog toe.

  Alle groepen zullen enkel een eerste dosis van het vaccin krijgen. Enkel personen met een immuunstoornis zullen na vier weken ook een tweede dosis toegediend krijgen, net als personen die een hoogrisicocontact hebben gehad met een bevestigd geval. De anderen moeten wachten tot de bijkomende vaccins geleverd worden in het najaar.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste