Hiv-referentiecentra begonnen met versturen van uitnodigingen voor vaccinatie tegen apenpokken

De twaalf Belgische hiv-referentiecentra zijn begonnen met het vastleggen van afspraken voor de toediening van het vaccin tegen apenpokken. Tegen ten laatste eind volgende week moet een zo groot mogelijk aantal personen uit de doelgroepen die een verhoogd risico lopen gevaccineerd zijn. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd tijdens een persmoment over de aanpak van apenpokken in ons land.

In ons land zijn de personen die tot de doelgroep met een verhoogd risico behoren zeer beperkt. Het gaat dan meer bepaald om de groep mannen die seks hebben met mannen en die hiv+ zijn of 'PrEP' krijgen, of  die minstens twee soa's hadden tijdens het voorbije jaar. Voorts zullen ook mannelijke en transgender sekspersonen persoonlijk uitgenodigd worden, net als personen met immuunstoornissen en een hoge kans op infectie. Een laatste, kleine groep betreft laboratoriumpersoneel dat virusculturen behandelt.

Sinds het begin van de uitbraak in ons land zijn er 546 bevestigde gevallen van apenpokken in ons land vastgesteld. Voor het eerst werd er dinsdagochtend een besmetting vastgesteld bij een vrouw. 

Ons land heeft nog maar een beperkt aantal vaccins in voorraad en  naar schatting 300 à 400 mensen zijn de afgelopen maanden reeds ingeënt tegen de apenpokken. 1.500 vaccins worden opzij gezet voor de door de hiv-referentiecentra uitgenodigde mannen. Voor mannelijke sekswerkers zullen  800 vaccins gereserveerd worden  en nog  500 vaccins zijn bestemd voor personen die een hoogrisicocontact hebben gehad.  “Bij de start van de epidemie hebben we 200 doses kunnen kopen, via de Europese commissie hebben we er nog eens 3000 kunnen krijgen”, aldus minister Vandenbroucke. “Intussen zijn er ook nog 30.000 doses van producent Bavarian Nordic besteld, die worden in het vierde kwartaal van dit jaar geleverd”, voegde Vandenbroucke nog toe.

Alle groepen zullen enkel een eerste dosis van het vaccin krijgen. Enkel personen met een immuunstoornis zullen na vier weken ook een tweede dosis toegediend krijgen, net als personen die een hoogrisicocontact hebben gehad met een bevestigd geval. De anderen moeten wachten tot de bijkomende vaccins geleverd worden in het najaar.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste