VN verlengt mandaat van onafhankelijke LGBTQ+-expert met drie jaar

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft het mandaat verlengd van de enige VN-mensenrechtenexpert die specifiek belast is met het aanpakken van geweld en discriminatie tegen LGBTQ+ personen.
De afgelopen maanden voerden 1.259 ngo’s uit 157 landen campagne om het mandaat, dat voor het eerst in 2016 werd toegekend aan een mensenrechtenexpert, te verlengen. De huidige resolutie om het mandaat te verlengen werd voorgesteld door een kerngroep van zes Latijns-Amerikaanse landen – Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Mexico en Uruguay – en kreeg medesponsoring van 50 landen wereldwijd.
Deze week werd hierover gestemd door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Uiteindelijk werd de resolutie aangenomen met 29 stemmen vóór, 15 tegenstemmen en 3 onthoudingen. Hierdoor wordt het mandaat van de onafhankelijke expert met drie jaar verlengd. Het mandaat wordt momenteel vervuld door de Zuid-Afrikaanse wetenschapper Graeme Reid.
“De verlenging van het mandaat komt op een cruciaal moment, nu de mensenrechten van LGBTI-personen wereldwijd – ook in Europa en Centraal-Azië – onder druk staan,” aldus Chaber van ILGA-Europe. “Ondanks de aanhoudende aanvallen op gelijkheid zagen we blijvende steun van een aanzienlijk aantal VN-lidstaten voor dit essentiële mandaat. Deze verlenging is ook een belangrijk signaal aan regeringen in Europa en Centraal-Azië, nu we een toename zien van gecoördineerde aanvallen op de fundamentele rechten van LGBTI-personen, onder het mom van traditiebescherming of openbare orde. Maar in werkelijkheid zijn deze gericht op het bestendigen van discriminatie en het onderdrukken van afwijkende meningen.”
Sinds de oprichting van deze post hebben drie opeenvolgende experts officiële bezoeken afgelegd aan 11 landen en 17 rapporten gepubliceerd over discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit, waaronder over de gevolgen van criminalisering van relaties tussen instemmende volwassenen van hetzelfde geslacht, de nood aan wettelijke erkenning van iemands gender, en de situatie van LGBTI-vluchtelingen. Ook zijn er meldingen van mensenrechtenschendingen verstuurd naar 171 staten wereldwijd.
