Ziekteverzekering betaalt niet langer kosten van genderbevestigende zorg terug in Florida

Vanaf zondag zal de ziekteverzekering Medicaid geen kosten meer terug betalen die gemaakt worden in het kader van gender bevestigende medische zorgen van transgenders in Florida. Dat is het gevolg van een nieuwe richtlijn die de Medische Gezondheidsraad begin deze maand heeft goedgekeurd.
Door die beslissing wordt de terugbetaling van genderbevestigende operaties, puberteitsblokkers, hormoontherapie en ‘andere procedures die de primaire of secundaire geslachtskenmerken’ aanpassen geschrapt. Verschillende instanties hebben de beslissing al veroordeeld en schadelijk voor de LGBTQ-gemeenschap genoemd. In een gezamenlijke verklaring halen de organisaties Lambda Legal, Southern Legal Counsel, Florida Health Justice Project, en National Health Law Program hard uit naar Medicaid en de Gouverneur van Florida Ron DeSantis omdat ze met die beslissing transgenderpersonen in gevaar brengen.
“Deze richtlijn vertegenwoordigt een gevaarlijke escalatie in de politieke ijver van gouverneur DeSantis om LGBTQ+-personen, en in het bijzonder transgenderjongeren, in Florida te vervolgen. Lambda Legal, Southern Legal Counsel, Florida Health Justice Project en National Health Law Program veroordelen de wrede poging om transgender inwoners in Florida, die op Medicaid een beroep doen, de toegang tot essentiële, medisch noodzakelijke en vaak levensreddende medische zorg te ontzeggen.”
De wijziging in de terugbetaling is een direct gevolg van transfobe memo die de conservatieve Algemene Chirurg Joseph Ladapo naar de Medische raad van de staat Florida stuurde. In die memo raadde hij aan om alle genderbevestigende zorg voor transponeren en iedereen die steun krijgt van Medicaid stop te zetten. In de memo haalde hij ook twaalf redenen aan die rechtstreeks komen uit een transfoob rapport van het departement van Gezondheid van de staat. Dat rapport veroordeelde de sociale en medische transitie van transjongeren in Florida. Volgens een onderzoek dat Vice deed bleek dat de memo van Ladapo vol stond met conclusies uit misleidende studies en die afkomstig waren van anti-trans organisaties.
Foto: Myriam Zilles // Unsplash