Plus-artikel

 • Vlaams Belang trekt omstreden kandidatuur Jef Elbers met tegenzin terug (+)

   

  In ‘De Ochtend’ op Radio 1 heeft Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken aangekondigd dat zijn partij ‘met tegenzin’ de kandidatuur van Jef Elbers voor de Raad van Bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds terugtrekt. Volgens de voorzitter wordt de persoonlijke mening van Elbers nu gebruikt om de partij als homofoob weg te zetten.

   

  De Standaard pakte dit weekend uit met enkele homo en transfobe uitspraken van Jef Elbers. In ‘De Ochtend’ werd Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken geconfronteerd met die uitspraken van Elbers. “Meneer Elbers spreekt in persoonlijke titel en al zijn uitspraken reflecteren niet de mening van het Vlaams Belang en mijn onder-voorzitter Chris Janssens heeft zich ook al gedistancieerd van die uitspraken”, aldus de Van Grieken. “Uitspraken als de gaypride vergelijken met strontkarren enzo is niet mijn stijl en ik vind dat die niet door de beugel kunnen.”

  “Ik verzet me wel tegen die transgenderindoctrinatie. We zijn een conservatieve partij. Ik vind homoseksualiteit of holebi’s niet onnatuurlijk ofzo. Ik denk ook dat het verschrikkelijk moet zijn om als man geboren moet zijn in een vrouwenlichaam of omgekeerd. Maar je mag niet van mijn partij verwachten dat ik mee doe met x-jes in plaats van mannen en vrouwen. Dat mensen die zeggen ik ben nu plots vrouw mee mogen douchen of mee mogen doen bij vrouwensporten enzo. Dat lijkt me allemaal een brug te ver.”

  Van Grieken liet echter geen twijfel bestaan dat hij Elbers wel volgt in zijn uitspraken over transgenders. “We vinden het wel problematisch dat mannen in jurken voorgesteld worden dat dat de normaalste zaak ter wereld is. Het is helemaal niet normaal. Mogen mannen jurken dragen? Leven en laten leven maar u moet ook mij respecteren dat ik dat een beetje raar vindt.”

   

  Op de vraag waarom zijn partij Elbers heeft voorgedragen zei Van Grieken dat Elbers voor hem een ideale kandidaat was.

  “Hij heeft de stiel hier (VRT) geleerd. Hij is een perfect scenarioschrijver. Hij beschikt over de juiste expertise. Men vroeg aan ons om iemand af te vaardigen die over die expertise beschikt. Dat hebben we gedaan. Nu blijkt dat sommige van zijn uitspraken bijzonder verwerpelijk zijn, en daar zijn wij het ook over eens, een struikelblok zijn. Nu moet u mij eens zeggen of een persoonlijke mening doorslaggevender is dan de kunde. Voor mij staat de kunde van Jef Elbers buiten kijf maar meneer Elbers beseft dat zijn persoonlijke uitspraken misbruikt worden om heel het Vlaams Belang, die 800.000 kiezers, als homofobe mensen weg te zetten en dat is niet het geval.”

  Op het einde van het interview kondigde Van Grieken aan dat zijn partij Elbers niet langer meer zal voordragen.“Ik heb zondag lang gesproken met Jef Elbers en hij zei dat hij begrijpt als de partij zijn kandidatuur zou terugtrekken. Want hij wordt nu gebruikt door verwerpelijke figuren zoals een Bart Somers die zelfs een moord misbruiken om een hele partij weg te zetten. We zullen dus de kandidatuur, in samenspraak met Jef Elbers terugtrekken.”

  Wie het Vlaams Belang in de plaats van Elbers zal voordragen is nog niet uitgemaakt.

  Lees ook: Vlaams belang stuurt homo- en transfoob naar Raad van Bestuur VAF

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste