Leven met HIV

 • Voor het eerst in 20 jaar nieuwe hiv-stam ontdekt

  Voor het eerst sinds 2000 is er een nieuw subtype ontdekt van het HIV-1 virus. Door gebruik te maken van nieuwe onderzoekstechnologie hebben wetenschappers van Abbott een nieuw subtype HIV geidentificeerd, genaamd HIV-1, groep M, subtype L. Abbott maakt de nieuwe stam beschikbaar voor onderzoekers wereldwijd om de impact op diagnostische testen, behandelingen en potentiële vaccins te evalueren. De bevindingen zijn nu gepubliceerd in het Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

  Sinds het begin van de wereldwijde AIDS-pandemie zijn 75 miljoen mensen besmet met HIV en leven 37,9 miljoen mensen vandaag met het virus.In de jaren 80 en 90 kwam het virus in de bloedvoorraad van ziekenhuizen terecht omdat donors niet wisten dat ze met het hiv-virus rondliepen. Veel patiënten die regelmatig bloedtransfusies nodig hadden geraakten hierdoor besmet met hiv en stierven later aan de gevolgen van aids.  Dankzij het werk in de afgelopen decennia van onderzoekers, bloedcentra, ziekenhuizen en academische instanties wereldwijd wordt het doel om de HIV-pandemie te beëindigen haalbaar. Toch moeten onderzoekers waakzaam blijven voor nieuwe stammen en mutaties zodat testen en behandelingen blijven aanslaan. Door het gebruik van de laatste tecnologie zijn is het de wetenschappers van Abbott gelukt om deze nieuwe HIV stam op te sporen.

  Abbott heeft 25 jaar geleden het Global Viral Surveillance Program opgezet om HIV- en hepatitisvirussen te monitoren en mutaties te identificeren, om er voor te zorgen dat de diagnostische tests van het bedrijf up-to-date blijven. Als onderdeel van dit onderzoek bevestigden Abbott wetenschappers dat haar diagnostische testapparatuur deze nieuwe HIV-stam kunnen detecteren.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste