Today in Queer History

  • Today in Queer history: 9 maart 1803 & 2015

    In Schiedam wordt Jilis Bruggeman om het leven gebracht. Hij is de laatste homoseksuele man die in Nederland ter dood veroordeeld wordt omdat hij op mannen valt. Sinds 2015 reikt de gemeente Schiedam jaarlijks een onderscheiding uit aan een organisatie of persoon die strijdt tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit, in Nederland of daarbuiten.In het Nederlandse Schiedam wordt sinds 2015 jaarlijks op 9 maart de Jillis Bruggeman Penning uitgereikt door de Stichting Jilles Bruggeman. De penning wordt uitgereikt aan een organisatie over persoon die strijdt tegen discriminatie of vervolging op basis van seksuele identiteit, in Nederland of daarbuiten. Naast de penning wordt sinds 2017 ook de Jillis-Opsteker uitgereikt, een prijs voor Schiedammers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het tegengaan van lgbt-discriminatie. In 2021 werden de uitreiking vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 11 oktober en werden er twee penningen uitgereikt. Achtereenvolgens wonnen Amnesty International (2015), Michael van Praag (2016), Arie Boomsma (2017), Barbara Barend (2018),Boris Dittrich (2019), Claudia de Breij (2020), Splinter Chabot (2021) en Sandro Kortekaas (2021) en muzikant en presentator Raven van Dorst (2022).

    Lees meer
  • Today in Queer History: 8 maart 1951

    Monica Helms (°8 maart 1951) is een Amerikaanse transgender activist, auteur en veteraan van de Amerikaanse zeemacht. Ze is vooral bekend geworden als de ontwerpster van de trans(gender)vlag die ze in 1999 ontwierp. Dat deed ze op aanraden van de ontwerper van de bi-vlag, Micheal Page. De vlag bestaat uit vijf strepen: twee lichtblauwe die verwijzen naar de traditionele kleur voor jongens, twee roze strepen voor meisjes en een witte streep voor iedereen die in transitie is of zich als genderneutraal of intersekse beschouwt.

    Dit gebeurde er nog allemaal op 8 maart.

    Lees meer
  • Today in Queer History: 7 maart 1988

    Kort na de release van de film ‘Hairspray’, de eerste mainstream hit van dragqueen, zanger en acteur Divine (19 oktober 1945 - 7 maart 1988), overlijdt de ster in Los Angeles op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaandoening. Divine werd geboren als Harris Glenn Milstead en werd ondermeer bekend door haar werk met filmregisseur John Waters (°22 april 1946). Deze liet Milstead in 1966 voor het eerst in de door hem geregisseerde film ‘Roman Candles’ optreden als de extravagante travestiet Divine. De naam Divine had Waters ontleend aan het boek ‘Our Lady of the Flowers’ van Jean Genet.  Ze is bekend voor haar rollen in de films 'Pink Flamingo’s' (1972), 'Female Trouble’ (194) en ’Hairspray’ (1988). Met zijn optredens in theaters en clubs en het uitbrengen van songs kreeg Divine bekendheid in de homoscene en in alternatieve kringen. Het Amerikaanse tijdschrift People noemde hem Drag Queen of the Century. De populariteit van Divine waaide dankzij de single 'Shoot your Shot’ (1985) korte tijd over naar Europa, waar hij veel aanhang kreeg in Engeland, Duitsland en Nederland waar het nummer in de top 10 van de hitlijsten geraakte. Divine identificeerde zichzelf als homo en niet als transgender. Hij weigerde lange tijd om het publiekelijk in de media over zijn seksuele geaardheid te hebben en liet meermaals uitschijnen dat hij wel eens biseksueel zou zijn. Pas in de late jaren 1980 veranderde hij zijn houding en praatte hij openlijk over zijn homoseksualiteit. In 1989 bracht Disney de tekenfilm ‘De Kleine Meermin’ met daarin het op Divine geïnspireerde personage Ursula.

    Dit gebeurde er nog allemaal op 7 maart.

    Lees meer
  • Today in Queer History: 6 maart 1475

    Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni of kortweg Michelangelo (6 maart 1475 -18 februari 1564) was een Italiaanse schilder, beeldhouwer, architect en dichter. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse renaissance. Hij is verantwoordelijk voor een hele reeks van kunstwerken waaronder het marmeren beeld van David waar hij tussen 1501 en 1504 aan werkte. Het marmeren beeld is 5,17 meter hoog en is momenteel te zien in de Galleria dell'Accademia in Florence. De David groeide uit tot een symbool van de westerse beeldhouwkunst. Uit zijn gedichten die hij schreef naar verschillende mannen is op te maken dat Michelangelo biseksueel, zo niet homoseksueel was. Hij schreef meer dan driehonderd sonnetten en madrigalen. Het langste gedicht schreef hij naar Tommaso dei Cavalieri (1509–1587). In 1532 was hij 23 jaar oud toen de 57-jarige Michelangelo hem voor het eerst ontmoette.

    Dit gebeurde er nog allemaal op 6 maart.

    Lees meer
  • Today in Queer History: 5 maart 1922

     Pier Paolo Pasolini (5 maart 1922 - 2 november 1975),oftewel PPP, was een omstreden Italiaanse filmregisseur, schrijver en intellectueel. Daarnaast was hij ook nog een acteur, journalist, filosoof, schilder, toneelschrijver, marxist en een politiek figuur. Hij was als openlijk homoseksuele man bij het begin van zijn carrière naar Rome verhuist, nadat hij betrokken was geraakt bij een homoseksueel schandaal in zijn zijn geboortestad Bologna. Ondanks het feit dat hij homo was kwam het thema nauwelijks voor in zijn films. Tijdens zijn leven bleef hij een controversiële figuur en gevestigde waarde in zijn thuisland. Dit vanwege zijn botte stijl en de focus op seksuele taboes in sommige van zijn werken. Zijn film 'Salò o le 120 giornate di Sodoma' (Salò of de 120 dagen van Sodom,1975) naar de roman van de Markies de Sade in combinatie met de Republiek van Salò) werd omwille van de getoonde obsceniteiten in verschillende landen, waaronder Italië, verschillende jaren verboden. In 1975 werd hij, mogelijk omwille van politieke redenen, vermoord. Zijn lelijk toegetakelde lichaam werd op 2 november 1975 aangetroffen op een strand in Ostia, nabij Rome. De echte omstandigheden van zijn moord zijn onbekend, maar een zeventienjarige schandknaap, Giuseppe Pelosi, werd veroordeeld voor de moord. In 2014 maakte de Amerikaanse regisseur Abel Ferrara een biografische film over Pasolini met Willem Dafoe in de hoofdrol.

    Dit gebeurde er nog allemaal op 5 maart.

    Lees meer
  • Today in Queer History: 4 maart 1954

    Deborah Lambillotte (4 maart 1954- 28 juli 2016) was een holebi-, transgender en intersekse activiste met een lange staat van dienst. Ze was bestuurslid van çavaria, werkte voor het Oost-Vlaamse regenbooghuis Casa Rosa en was actief in verschillende verenigingen in binnen en buitenland. Bovenal was ze een voorbeeld voor vele activisten. Deborah was vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van de transgenderwet in België.  Zelfs in haar laatste weken trok ze nog mee aan de kar. Ze was ook covoorzitter en bestuurslid bij de Europese holebi- en transgenderkoepel ILGA-Europe en vertegenwoordigde die organisatie in de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC). Ze overleed op 28 juli 2016. In 2018 kreeg ze postuum de Çavaria Lifetime Achievement Award.

    Dit gebeurde er nog allemaal op 4 maart.

    Lees meer
  • Today in Queer History: 3 maart 1960

    De Nederlandse actrice, comédienne en schrijfster Tosca Niterink (°3 maart 1960) wordt geboren.Ze werd vooral bekend werd door haar aandeel in de televisieprogramma’s 'Theo en Thea’ (VPRO 1985-1989), 'Kreatief met Kurk' (VPRO 1993) en Borreltijd (VPRO 1996). Deze drie programma's maakte zij met Arjan Ederveen onder regie van Pieter Kramer. Ze werkte ook  van 2011 tot 2019 als columniste voor de Achterpagina van het NRC Handelsblad. Tosca Niterink had ook een tijdlang een relatie met componiste en zangeres Patty Trossel (La Pat) die ook verschillende liedjes schreef voor Theo en Thea.

    Dit gebeurde er nog allemaal op 3 maart.

    foto:Thea en Theo Rob Croes for Anefo

    Lees meer
  • Today in Queer History: 2 maart 1999

    The Queen of White Soul, zangeres Dusty Springfield (geboren als Mary Isabel Catherine Bernadette O’Brien, 16 april 1939 - 2 maart 1999), overlijdt op 59-jarige leeftijd. Ze werd vooral bekend in de jaren 1960 en 1970 toen ze verschillende hits scoorde zoals ‘Son of a Preacher Man’, ‘You don’t have to say you love me’ en ‘I close my eyes and count to ten’. In die periode werd ze ook romantisch gelinkt aan de Californische singer-songwriter Norma Tanega (30 januari 1939 - 29 december 2019) die enkele nummers voor Springfield had geschreven. In een interview in 1970 zei Springfield: “Mensen zeggen dat ik homo, homo, homo, homo, homo, homo, homo, homo ben. Ik ben helemaal niets.” Tijdens haar leven werd ze ook gelinkt aan verschillende vrouwen waaronder fotojournaliste Faye Harris (periode 1972-1978) en zangeres Carole Pope (°6 augustus 1946). In 1982 trouwde Dusty Springfield met de actrice Teda Bracci (°30 september 1946) die ze tijdens een AA-meeting had ontmoet. Het huwelijk werd geannuleerd omdat het niet wettelijk was. Op latere leeftijd werd Springfield een echt homo-icoon. Ook scoorde ze in 1987 dankzij haar samenwerking met de Pet Shop Boys een wereldhit met ‘What have I done to deserve this’. Die samenwerking kreeg een in 1989 een vervolg met de single ’Nothing has been proved’ die op de soundtrack belandde van de film Scandal. Na de diagnose van borstkanker stopte ze in 1994 met optreden.

    Lees wat er nog allemaal gebeurde op 2 maart.

    Lees meer
  • Today in Queer History: 1 maart 2018

     Het Europese Parlement keurt met een grote meerderheid (435-109) een tekst goed waarin ze de lidstaten oproepen om conversietherapieën voor homoseksuelen te verbieden en te veroordelen. Zulke therapieën beloven dat ze homoseksuelen van hun homoseksualiteit genezen. Maar de gebruikte praktijken werken niet, zijn zeer schadelijk en leiden vaak tot depressies, zelfverminking en mogelijk zelfs tot zelfdoding. De stemming kwam er naar aanleiding van een amendement waarin het jaarlijkse rapport over de fundamentele rechten.

    Het rapport veroordeelt ook de discriminatie van holebi’s en transgenders en roept scholen op om in hun curriculum ‘de waarden van tolerantie’ op te nemen en anti-LGBT en andere vormen van discriminatie aan te pakken. In het rapport wordt ook gepleit voor de bewegingsvrijheid van homoseksuele koppels en hun gezin in de verschillende lidstaten. Die lidstaten moeten ook genderverandering erkennen en het mogelijk maken dat er snelle, toegankelijke en transparante manieren komen waarin het gendergeslacht wettelijk kan erkend worden zonder dat er aan medische vereisten of procedures moet worden voldaan, zoals sterilisatie.

    Dit gebeurde er nog allemaal op 1 maart.

    Foto: Karollyne Hubert //Unsplash

    Lees meer
  • Today in Queer History: 28 februari 2003

    In het Belgische Staatsblad verschijnt de wettekst waarmee het huwelijk opengesteld wordt voor homo’s en lesbiennes. Het wetsvoorstel dat het homohuwelijk moet regelen werd al op 30 januari 2003 goedgekeurd in de Kamer.  Na een maand verschijnt de wettekst eindelijk in het Staatsblad.  Toch kunnen holebi’s niet meteen trouwen want het homohuwelijk wordt pas van kracht op de eerste dag van de vierde maand na de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

    Dit gebeurde er nog allemaal op 28 februari.

    Foto:Sandy Millar // Unsplash

     

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste