Today in Queer History

 • Today in Queer History: 31 januari 1973

  Portia de Rossi (°31 januari 1973 als Amanda Lee Rogers) is een Australische-Amerikaanse actrice, model en zakenvrouw. Ze speelde de rol van Nelle Porter in de Amerikaanse advocatenserie Ally McBeal (1998-2002). Voor deze rol kreeg ze een Screen Actor Guild Award. Ze speelde ook nog rollen in de series Arrested Development en Scandal. Van 2001 tot 2004 had ze een relatie met regisseuse Francesca Gregorini (°7 augustus 1968), de dochter van de voormalige Bondgirl Barbara Bach en stiefdochter van Ringo Star van de Beatles. Die relatie liep op de klippen toen de Rossi begon te daten met actrice en talkshowhost Ellen DeGeneres (°26 januari 1958) met wie ze in 2008 trouwde.

  Dit gebeurde er nog op 31 januari.

  Foto:  Pulicciano

  Lees meer
 • Today in Queer History: 30 januari 2021

  De visionaire schotse platenproducer, zangeres, deejay en transicoon SOPHIE (Xeon) (17 September 1986 - 30 januari 2021) komt om het leven na een val van een balkon in Athene toen ze probeerde een foto te maken van de volle maan. SOPHIE werkte in 2015 samen met Madonna als producer van haar single ‘Bitch, I’m Madonna’ en werkte ook samen met Charli XCX op de EP ‘Vroom Vroom’. Haar debuutalbum ‘Oil of Every Pearl’s Un-Insides’ (2018) kreeg een Grammy voor het beste album in de categorie ‘Best Dance/Electronic Album’. Tijdens een interview voor het online magazine Paper (juni 2018) sprak ze openlijk over hoe ze haar trans zijn ervaarde. “Voor mij trans zijn is de controle van je lichaam nemen en het in lijn brengen met je ziel en je geest zodat de twee mekaar niet bekampen om te overleven.”

  Dit gebeurde er nog allemaal op 30 januari.

  Lees meer
 • Today in Queer History: 28 januari 1957

  De Nederlandse zangeres en actrice Frédérique Spigt wordt geboren. Spigt speelde jaren lang in de vrouwenband GWHF (Girls Wanna Have Fun 1990-2015), een band met wisselende bezetting die 25 jaar lang optrad doorheen Nederland. Zij kreeg in Nederland landelijke bekendheid in de jaren tachtig als zangeres van de groep I've Got The Bullets die in 1988 ontbonden wordt. Ze richt daarna de band ‘A Girl Called Johnny’ op. Deze band blijft 3 jaar bestaan. Als soloartiest brak ze door na haar deelname aan het Nationaal Songfestival in 1998. Daar werd ze door presentator Paul De Leeuw aangekondigd als ‘De meest bekende lesbische zangeres na Mathilde Santing. Zelf vond Spigt het vervelend om bestempeld te worden als een lesbienne.”Ik voel me gewoon een mens. Liefde is Universeel. Ik heb altijd geweigerd om een boegbeeld van de vrouwenliefde te zijn. Want dat zijn weer hokjes. Ik wil me er best over uitspreken, dat is het niet. Maar ik pas ervoor om als een soort Jean d’Arc de goegemeente aan te moeten voeren.”

  Lees wat er nog meer gebeurde op 28 januari.

  foto:Paul Luberti

  Lees meer
 • Today in Queer History: 27 januari 1985

  Today in Queer History: 27 januari 1985

  Eric Radford (°27 januari 1985) is een Canadese tweevoudige wereldkampioen kunstschaatsen (2015+2016), Olympier en zevenvoudig Canadees kampioen (2012 tot 2018). Hij is ook de eerste openlijke homoseksuele man die een gouden medaille won op de Olympische winterspelen (2018). Tijdens een interview voor Outsports in 2014 kwam hij uit de kast als homo en werd zo de eerste nog actieve kunstschaatser die tijdens het hoogtepunt van zijn carrière uit de kast kwam. In 2015 won hij samen met zijn schaatspartner Meagan Duhamel een gouden medaille op het Wereldkampioenschap Kunstschaatsen. Daarmee werd hij ook de eerste openlijke homo die op het wereldkampioenschap een medaille won. Hij is ook een ambassadeur voor het #Oneteam initiatief van het Canadese Olympische comité dat homofobie in de sport bestrijdt. In juni 2018, op de dag dat er voor de tweede keer een gaypride doorging in het district Red Lake werd de straat waar hij opgroeide in zijn thuisstad Balmertown vernoemd naar hem.

  Lees hier wat er nog allemaal op 27 januari gebeurde.

  foto:David W. Carmichael - davecskatingphoto.com

  Lees meer
 • Today in Queer History: 26 januari 2011

  De Oegandese LGBT-activist en mede-oprichter van de organisatie Sexual Minorities Uganda, David Kato wordt in zijn appartement net buiten de hoofdstad Kampala vermoord. Hij wordt gezien als de vader van de Oegandese homo-rechtenbeweging.  De naam van Kato stond op de lijst van bekende homo's die het Oegandese roddelblad Rolling Stone in 2010 publiceerde. In het bijhorende artikel riep het blad toen op alle homoseksuelen te vermoorden. Hij werd vermoord kort nadat hij een rechtszaak tegen het blad gewonnen had. David Kato overleed toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht. De moord op Kato werd wereldwijd veroordeeld.

  Dit gebeurde er nog allemaal op 26 januari.

  Foto:Wapinduzi Productions

  Lees meer
 • Today in Queer History: 25 januari 2018

  Maud Vanhauwaert (°15 januari 1984) wordt voor twee jaar benoemd als stadsdichter in Antwerpen. Vanhauwaert volgt in de voetsporen van Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen, Peter Holvoet-Hanssen, Bernard Dewulf, Stijn Vranken en Maarten Inghels.

  Bij het grote publiek is Maud Vanhauwaert vooral bekend als dichteres in 'Iedereen beroemd’. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd. Ze was ook verschillende keren te gast tijdens het Antwerp Queer Arts Festival.

  Lees hier wat er nog allemaal gebeurde op 25 januari.

  Foto: Website Maud Vanhauwaert

  Lees meer
 • Today in Queer History: 24 januari 2018

  De vierdelige documentaire-reeks M/V/X is voor het eerst te zien op de Vlaamse openbare omroep. In de reeks worden vijf transgenderpersonen gevolgd die allemaal bezig zijn met hun transitie om de man/vrouw te worden die ze altijd al waren en waar ze nu ook het bijpassende lichaam bij willen. M/V/X toonde in elke aflevering niet alleen het medische aspect van een transitie, maar vooral ook de sociale impact op de geportretteerden. De makers werkten voor deze reeks nauw samen met het Transgender Infopunt en Centrum voor seksuologie en gender van het UZ Gent. 

  Dit gebeurde er nog op 24 januari.

  Foto: Gaylive Archief

  Lees meer
 • Today in Queer History: 23 januari 2017

  Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele onthult in een interview met USA Today dat ze een interseksueel is. De West-Vlaamse lijdt aan het androgeen ongevoeligheidssyndroom (AOS), wat inhoudt dat een vrouwelijk lichaam wordt gecombineerd met mannelijke XY-chromosomen. Zij had zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.Met haar getuigenis wilde het model het taboe rond interseksualiteit doorbreken.

  Lees wat er nog meer gebeurde op 23 januari.

  Lees meer
 • Today in Queer History: 22 januari 1957

  De Duitse cabaretzangeres en openlijke lesbienne Claire Waldoff (21 oktober 1884 - 22 januari 1957) overlijdt op 72-jarige leeftijd door een hartinfarct. Tijdens de jaren 1910-20 stond ze bekend om haar ironische songs in het Berlijnse dialect met lesbische ondertonen en onderwerpen erin. In 1953 schreef ze haar autobiografie. Zij en haar partner, met wie ze veertig jaar een relatie had, werden samen in Stuttgart begraven. Claire Waldoff heeft een ster op de Walk of Fame van het cabaret in Mainz.

  Dit gebeurde er allemaal op 22 januari:

  Foto: Bundesarchiv, Bild 183-R07878

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste