Antwerpen herdenkt de Stonewall rellen tijdens eerste LGBTQ History Week.

Antwerp Pride en de provinciale koepel Het Roze Huis slaan de handen in elkaar om voor het eerst een LGBTQI History week te organiseren. Een week waarin de strijd die holebi’s en transgenders voeren, in een historisch perspectief wordt geplaatst. Tijdens de laatste week van juni zorgen de initiatiefnemers voor film, debat, educatieve activiteiten en uiteraard feest. Deze History Week vindt plaats in de laatste week van juni, vijftig jaar na de Stonewall Riots in New York. 

‘We vinden het belangrijk om te tonen waar de wortels van de Pride beweging liggen,’ zo stelt Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. ‘In Antwerpen is dit evenement uitgegroeid tot een fantastisch, grootschalig feest waar steeds meer mensen de weg naartoe vinden. Een viering van de vrijheden die we genieten. Dat onderdrukking en verzet daartegen aan de oorsprong lagen, mogen we echter nooit vergeten.’

‘Juni is de internationale Pride maand. De periode ook waarin destijds de Stonewall rellen uitbraken in New York. Laat Stonewall nu net het thema van de Pride 2019 zijn, en het werd vanzelfsprekend om in juni alvast van start te gaan met een Pre-Pride programma’, vervolgt Bart.

Een gevarieerd programma van spel, debat, film en feest
Op maandag 24 juni komt in jeugdcentrum Kavka het Nederlands Dungeons and Drag Queens optreden. Half een drag show, half een interactief rollenspel. Gebaseerd op het immens populaire spel dungeons and dragons uit 1974, zetten de makers rollenspel in als instrument om te spelen met identiteiten, verlangens, angsten…

Woensdag 26 juni is stadsbibliotheek Permeke the place to be. Daar kan je ’s morgens terecht voor de documentaire ‘Strijders voor de liefde’ waarin journalist Sipke Jan alle hoeken van de wereld rondreist om de essentie van de Pride beweging te achterhalen. Van Zuid-Afrika over de Nederlandse bible belt. Diezelfde avond ontvangt gastvrouw Fleur Pierets in Permeke enkele jonge wolven die praten over hun engagement anno 2019. Onder meer woordkunstenaar Hind Eljadid en Wel Jong Niet Hetero woordvoerder Jitske Van de Veire maken hun opwachting. Jaouad Alloul zorgt voor muziek.

Provinciale koepel Het Roze Huis presenteert op vrijdag 28 juni een memorandum voor de stad. Na lezing van het bestuursakkoord van de stad Antwerpen, doet de belangenorganisatie een aantal voorzetten voor een sterk lokaal beleid.

Cinema Cartoon’s zet eveneens de schouders onder de History Week. Bij hen kan u op zaterdag 29 juni terecht voor ‘Cherry Grove Stories’, waarin een gay safe haven in het New York van de jaren ’50 in beeld wordt gebracht. Op zondag 30 juni brengen ze ‘Invisible women’, een docu over twee lesbische pioniers in het Manchester van 1969. Café Den Draak, gelegen bij Het Roze Huis op de Draakplaats, organiseert op zaterdag een afsluitende themaparty.

Ook op zondag 30 juni organiseert SENSOA een hiv-wandeling doorheen Antwerpen. Een wandeling langs plekken in de stad die ons doen teruggaan in de tijd, waar mensen samen kwamen om stil te staan bij hiv en mensen te herdenken die gestorven zijn aan aids.

Net zoals bij alle Antwerp Pride evenementen worden ook hier de toegangsprijzen democratisch gehouden.

Met de LGBTQI History Week wil Antwerp Pride en Het Roze Huis haar steentje bijdragen aan de internationale herdenkingen van de Stonewall Riots. Het vormt meteen de ideale opstap naar de het grote feest in augustus.

Deel dit artikel via:

Steun Gaylive.Be met een donatie

Sinds 2001 krijgen we maandelijks duizenden bezoekers over de vloer. Om Gaylive.Be te kunnen blijven onderhouden en uitbouwen hebben we jullie hulp nodig. Steun Gaylive met een kleine donatie. Iedere donatie, klein en groot, is nodig om Gaylive.Be zoveel mogelijk gratis te houden. Alvast bedankt!
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste