Verbod op homo-huwelijken is niet ongrondwettelijk in Japan

Ondanks het feit dat steeds meer Japanners te vinden zijn voor de openstelling  van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht heeft de rechtbank van Osaka geoordeeld dat het verbod op het homohuwelijk van de Japanse overheid niet in strijd is met de grondwet.  De uitspraak is een teleurstelling voor LGBTQ-activisten die op een wettelijke erkenning gehoopt hadden.

Drie homoseksuele koppels stapten naar de rechtbank van Osaka omdat ze van mening waren dat de weigering van de Japanse overheid om homo-huwelijken te erkennen in strijd zou zijn met de grondwet. Volgens hen schendt de Japanse overheid daarmee het gelijkheidsbeginsel.

Maar volgens die rechtbank moet de Japanse overheid het homo-huwelijk niet erkennen omdat in de grondwet ook een artikel staat waar  "de wederzijdse instemming nodig is van de twee geslachten" om te kunnen trouwen. Bij koppels van hetzelfde geslacht kan dat volgens de rechtbank niet het geval zijn. Volgens de rechtbank kan het weliswaar aangewezen zijn om te zoeken naar een systeem dat de belangen van homoseksuele koppels erkent. Maar ze oordeelt dat er nog niet voldoende openbaar debat is gevoerd over het homohuwelijk.

Momenteel kunnen homoseksuele koppels nog niet wettelijk trouwen, van hun partner erven en hebben ze ook geen hoederecht over de kinderen van hun partner.  Verschillende gemeenten leveren wel attesten af aan homoseksuele koppels zodat ze samen een woning kunnen huren en elkaar in het ziekenhuis kunnen bezoeken. Maar die attesten geven hen niet dezelfde rechten zoals hun heteroseksuele tegenhangers die hebben.

Vorige week heeft de gewestregering van Tokio wel een wet goedgekeurd waarmee wettelijke samenlevingscontracten voor homoseksuele koppels mogelijk werden.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste