Van Quickenborne gaat werk maken van genderneutrale registratie

Met één enkele zin in zijn beleidsnota laat de nieuwe federale minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) weten dat hij en met uitbreiding de regering, het mogelijk gaan maken dat het gender niet langer op de identiteitskaarten zal worden vermeld. Of dat het naast de vertrouwde M of V zal gebeuren met een X voor diegene die zich niet niet als man of vrouw willen identificeren of op een andere manier zal de regering de komende maanden onderzoeken.

“De wetgeving genderregistratie wordt aangepast om in overeenstemming met de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof te zijn.” Dat zinnetje in de beleidsnota van Justitie is het startschot van een onderzoek naar hoe de regering de vernietiging van een gedeelte van de transgenderwet door het Grondwettelijke Hof kan opvangen. Die oordeelde in juni van vorig jaar dat  delen van de transgenderwet in strijd waren met het recht op zelfbeschikking. “Ook non-binaire en genderfluïde mensen moeten hun geboorteakte in overeenstemming kunnen brengen met hun genderidentiteit”, zo klonk het toen in het vonnis. 

Het Grondwettelijk Hof volgde de redenering dat mensen zelf moeten kunnen beslissen wat er op hun officiële documenten staat. “De transgenderwet van 2017 maakte het al makkelijker om je M in een V te veranderen of andersom”, zo zei çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs toen. “Mensen die zich niet als man of vrouw definiëren moeten echter nog altijd kiezen tussen M of V. We zijn heel tevreden dat het Grondwettelijk Hof nu ook erkent dat er voor hen een oplossing moet worden gevonden.” Die oplossing moest volgens het Grondwettelijke Hof op “een redelijke termijn” komen.

Een dik jaar na die uitspraak wil de nieuwe minister van Justitie Vincent Van Quickenborne daar nu werk van maken. Momenteel liggen er twee mogelijke scenario’s op tafel. Ofwel komt er een derde gendernotatie (bvb. X) op de identiteitskaarten ofwel verdwijnt de registratie van het geslacht. “Ik zal een groep experten nu vragen om de voor- en nadelen van die mogelijkheden te bekijken, om daarna het dossier in de regering en het parlement te behandelen”, zo liet Van Quickenborne weten aan VRTNWS.

Volgens Pieter Cannoot, postdoctoraal onderzoeker aan het Mensenrechtencentrum van de UGent en gastprofessor aan de Universiteit van Antwerpen, zijn er aan beide scenario’s voor en nadelen. Dat vertelde hij maandagmorgen in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Je kan verschillende opties toevoegen, je kan mensen de mogelijkheid bieden om het open te laten, of je kan inderdaad de registratie van het gender afschaffen. Dat laatste is natuurlijk het meest radicale, want voor bevolkingsonderzoeken is het wel handig om te weten hoe mensen geregistreerd staan. België heeft ook internationale verplichtingen, dus zomaar niets meer registreren lijkt niet zo eenvoudig."

Maar Cannoot ziet ook moeilijkheden met de vermelding X op een identiteitsdocument. "Als iedereen die zich buiten de norm voelt vallen, verplicht in dat ene vakje wordt geduwd, dan kan dat ook beknottend zijn. Bovendien is de samenleving heel binair opgebouwd rond het onderscheid tussen mannen en vrouwen. Als je alle anderen in dat ene vakje stopt, dan riskeer je dat ze extra gestigmatiseerd worden."

Lees ook: Grondwettelijk Hof geeft çavaria gelijk en bevestigt recht op zelfbeschikking

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste