Europarlementsleden roepen Hongarije op om beruchte artikel 33 te herroepen

63 Europarlementsleden, waaronder Petra De Sutter (Groen), Hilde Vautmans (Open VLD) en Olivier Chastel (MR), hebben de Hongaarse premier en de minister van Justitie om het beruchte artikel 33 van de onlangs goedgekeurde omnibus-wet te herroepen. Het artikel beperkt de rechten van Hongaarse transseksuele en interseksuele burgers.

Omnibuswet

Het Hongaarse parlement besliste begin deze maand om de regering van Orban toe te staan de noodtoestand voor onbepaalde duur te verlengen en haar de macht te geven om de coronacrisis met bijzondere decreten aan te pakken. De omnibuswet die dit mogelijk maakte bevat onder meer  ook celstraffen voor het verspreiden van ‘vals nieuws’ over het virus en over de regeringsmaatregelen. In de omnibuswet zat ook een artikel verwekt die de geslachtsaanduiding op identiteitskaarten veranderd. Hierdoor zou de term ‘nem‘, wat in het Hongaars zowel geslacht, sekse als gender betekent, veranderen in ‘születési nem‘, wat ‘geslacht bij geboorte betekent. Door de wetswijziging kunnen transgenders, die hun geslacht wettelijk willen veranderen na een geslachtsoperatie en interseksuelen hun gender niet meer kunnen veranderen op hun papieren.

Bovendien zou de wetswijziging met terugwerkende kracht werken. 

Open Brief

In hun open brief aan de Hongaarse premier Gergely Gulyads en minister van justitie Judit Verga hekelen de Europarlementsleden het beruchte artikel 33 .

“Dit amendement beperkt de toegang van transseksuelen en interseksuelen in Hongarije tot de wettelijke procedures tot gender erkenning”,zo staat in de brief te lezen. “De impact op de levens van mensen die in een medisch begeleide transitie verkeren wordt hierdoor onduidelijk maar ook zorgwekkend. Legale procedures tot gender erkenning zijn de basis voor de bescherming van transgenders. Zij zijn even belangrijk voor interseksuelen die bij hun geboorte een ander geslacht krijgen toegewezen dat datgene waarmee ze zich identificeren.”

Lees de complete open brief hier onder.

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste