Cavaria trekt na dertig jaar de stekker uit ZiZo

Na bijna dertig jaar verdwijnt ZiZo, het (online) huisblad van Cavaria. Dat laat de LGBTQ-koepel weten.De paar laatste jaren bracht Cavaria na het schrappen van de papieren versie nog enkel online verslag uit van wat er leede in de LGBTQ-gemeenschap. De laatste maanden verscheen er steeds minder nieuwsberichten op de site. Zizo verving in 1993 De Janet . Het blad werd enerzijds gratis verdeeld naar de aangesloten groeperingen of kon ook gekocht worden in de betere boekhandels. In 1997 kwam Zizo zelf in het oog van een mediastorm toen ze enkele leden van de popformatie 'Get Ready' als homo outen. De groep spande een kortgeding in tegen het blad en de rechter oordeelde dat het bewuste nummer onmiddellijk uit de winkels moest verdwijnen.De rechter volgde de leden en het management in hun redenering dat de outing de aantrekkingskracht van de groep op hun (overwegend jong en vrouwelijk) publiek zou aantasten en dat dit economisch schadelijke gevolgen zou hebben voor de groep. Op 22 november 1999 veroordeelde de correctionele rechtbank van Gent Zizo ook nog tot het betalen van een schadevergoeding van 20.000 Belgische frank (500 euro).
Bij het opkomen van het internet begon de toenmalige Holebifederatie ook met een webversie die onder leiding van toenmalig hoofdredactrice Fran Bambust zeer sterk uitgroeide en voor stevige concurrentie zorgde voor andere LGBTQ-nieuwssites die niet konden rekenen op subsidies. Doorheen de jaren verminderde de rechtstreekse verkoop van het blad en liepen ook het aantal abonnees terug.In 2013 ging ZiZo daarom een samenwerking aan met het Nederlandse magazine Gay&Night om een Vlaamse versie van het Nederlandse magazine op de markt te brengen. "Een gedeelte van de content zal gelijk zijn aan de Nederlandse Gay&Night. Maar de Gay&Night ZiZo zal worden uitgebreid met specifiek Vlaams 'homonieuws', aangeleverd door ZiZo, meer Vlaams uitgaansnieuws en meer Vlaamse adresgegevens en plattegronden”, zo meldde ZiZo toen.
Maar die samenwerking stopte ook in 2019 en waarmee ook de papieren versie van ZiZo verdween en het blad enkel digitaal verder leefde. Die versie verdwijnt nu ook.
'Toen ZIZO begon in 1993 was homoseksualiteit nog veel meer taboe. Het thema en de mensen uit de LGBTI+ community kwamen amper aan bod in de media", zo blikt Yves Aerts van Cavaria terug op de rijke geschiedenis van ZiZo.."Vandaag de dag zien we meer en meer representatie, ook in de mainstream media. Ze hebben hierbij een veel groter bereik dan ZIZO."
De algemene media mag dan wel mee op de kar gesprongen zijn van de LGBTQ-nieuwsgaring maar daardoor is de rol van ZiZo dan volgens Aerts ook helemaal uitgespeeld. Nochtans geeft hij ook toe dat het momenteel slecht gesteld is met het welzijn van LGBTI+ personen en dat ze nog al te vaak in aanraking komen met allerlei geweld. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken maar volgens Aerts kunnen "die andere media een cruciale rol spelen in de maatschappelijk acceptatie van onze diverse community."
"Om ervoor te zorgen dat de representatie steeds op een kwalitatieve manier gebeurt, heeft çavaria ervoor gekozen extra in te zetten op samenwerking met de media.‘Zo krijgen we ruimte om meer in te gaan op vragen van mediamakers, advies te geven aan scenarioschrijvers, getuigenissen aan te leveren en zoveel meer. Daarmee bereiken we een pak meer mensen dan we met ZIZO konden bereiken. Het was altijd al de bedoeling om ZIZO overbodig te maken. Nu is het zover: ZIZO is aan een natuurlijk einde gekomen,’ zegt Yves Aerts.
ZiZO gaat er uit met een interview met de leden van de Get Ready, de band die het blad in 1997 en 1999 voor de rechter daagden na dat ze geout werden. In het interview gaat het ondermeer ove die gedwongen coming-out, de gevolgen daarvan en de nood aan representatie:Nog tot eind december blijft ZiZo online te raadplegen maar daarna gaat de stekker er onherroepelijk uit.