Markant

 • Homo komt zijn homofobe vader op Grindr tegen

  Stel je voor dat je na jouw coming-out tegenover je vader slecht verloopt en dat je hem daarna aantreft op een dating-app voor homo’s. Dat overkwam een luisteraar van het Australische radioprogramma ‘The Kyle and Jackie O show’. Hij belde naar het programma om  de twee presentatoren een wel zeer ongewoon dilemma voor te leggen.

  De beller, die zich Jacob noemde, was blijkbaar op een dag aan het scrollen op  Grindr toen hij een foto van een torso tegenkwam. Jacob dacht dat hij die torso van ergens kende maar het was vooral de achtergrond die hem zeer vertrouwd leek. De foto was immers gemaakt in een walk-in kleerkast. “Net zo een kleerkast was er ook in mijn ouderlijke huis”, zo vertelde Jacob tegen de presentatoren.

  “Ik klikte op het profiel om te zien of het mijn vader kon zijn.” Zijn ouders waren reeds 27 jaar een koppel en Jacob had nooit een vermoeden dat zijn vader geen hetero was of dat zijn ouders ongelukkig waren.

  Jacob, die ook een foto gebruikt waarop zijn gezicht niet te zien is, besloot om een berichtje te sturen naar het profiel en vroeg een foto waarop het gezicht van de man te zien was. 

  “Ik  begon niet met flirten maar met een gewoon gesprek. Ik vertelde hem dat ik zijn foto leuk vond en vroeg waar hij vandaan kwam. Daarna vroeg ik een foto met zijn gezicht erop. Toen hij die stuurde bleek het mijn vader te zijn.”

  Dat bezorgde Jacob een dilemma: zijn vader confronteren of alles aan zijn moeder vertellen. “Ik ben zeer open en ruimdenkend. Het kan me niet schelen dat hij homo is maar ik wil niet dat hij tegen mijn moeder liegt.”

  Ook het feit dat Jacob’s eigen coming out tegenover zijn vader niet goed verliep speelt mee. “Hij was er gigantisch tegen dat ik uit de kast kwam. Hij haatte me en was zo kwaad dat hij niets meer met mij te maken wilde hebben.”

  Sinds zijn coming out duurde het verschillende jaren voordat zijn vader terug tegen hem begon te spreken.

  Kyle, één van de presentatoren, vroeg zich af of het niet beter was om de situatie zo te laten en suggereerde dat zijn moeder mogelijk al op de hoogte was. Ook andere luisteraars belden in om Jacob raad te geven of hun persoonlijke verhalen met hem te delen. Daaruit bleek dat Jacob niet de enige was die dit had meegemaakt en kreeg hij de raad om zeker met zijn vader erover te praten.

  Op het einde van het segment had Jacob nog geen beslissing hierover genomen.Wel sloot hij uit dat hij zijn vader live op de radio zou confronteren.

   

  Lees meer
 • Britse Koninklijke Munt stelt pride herdenkingsmunt voor

  De Britse Koninklijke munt brengt binnenkort een herdenkingsmunt uit ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Pride in Groot-Brittannië. De munten krijgen de kleuren van de Progress Pride vlag. De munt met een waarde van 50 penning werd ontworpen door de Londense kunstenaar Dominique Holmes. Aan een kant staat de traditionele afbeelding van de Britse koningin Elizabeth II terwijl op de andere kant vijf regenbogen staan met daarin de woorden ‘protest’,’visibility’,’unity’ en ‘equality’.

  Onderaan de munt staat ook de progressvlag die verwijst naar de transgendergemeenschap en LGBT-personen met een donkere of andere huidskleur.

  Deze zomer is het precies vijftig jaar geleden dat in Groot-Brittannië voor het eerst een gay pride werd georganiseerd.

  Lees meer
 • Student uit Lanaken: "Jullie regenboogvlag was echt belangrijk voor mij en ik ben dus heel dankbaar.”

  Zoals gewoonlijk hangen de meeste steden en gemeenten in Vlaanderen in aanloop naar de Internationale Dag tegen Holebi en Transfobie (17 mei) één of meerdere regenboogvlaggen uit. Dat iets simpel als een regenboogvlag een verschil kan maken in het leven van jongeren die nog naar zichzelf op zoek zijn mocht ook Bert B. uit Lanaken enkele weken terug merken. Hij kreeg toen een briefje van een student in zijn bus die de nodige moed haalde uit de regenboogvlag die aan zijn gevel hangt.

  Aan de gevel van Bert hangt reeds een jaar een regenboogvlag die te zien is aan de beide uiteinden van zijn straat. “Ik heb onze vlag voor meerdere redenen uitgehangen”, zo laat Bert in een Facebookbericht weten. “Een van de belangrijkste is echter dat er in de straat een lagere school is en de lokalen van de Chiro naast die school liggen. Ik herinner me nog heel goed hoe moeilijk het voor mij was als kind om met mijn identiteit om te gaan. Ik realiseerde me al op 10-jarige leeftijd dat ik “anders” was. Ik was er toen ook van overtuigd dat ik er helemaal alleen voor stond, dat er niemand anders zoals ik was, misschien hooguit 10 anderen in de wereld. Ik heb mezelf jaren lang weggestoken en mijn gevoelens weggedrukt. Ik heb hierdoor echt een deel van mijn leven gemist.”

  “Ondertussen weet ik dat we met velen zijn, een mooie bloeiende familie die elkaar steunt en helpt. Ik kan eindelijk mezelf zijn. Ik heb daarom ook de regenboogvlag uitgehangen om anderen die – net zoals ik vroeger – worstelen met hun identiteit te laten weten dat ze niet alleen zijn en dat ze er niet alleen voor staan. Het is ok om jezelf te zijn en je te uiten zoals je dat zelf graag wilt.”

  Bert wist echter tot voor enkele weken niet of zijn vlag iemand geholpen had tot dat hij een briefje van L. in zijn brievenbus vond. Daarin schrijft de student dat hij iedere dag moed putte uit de regenboogvlag. “Ik passeer hier ’s ochtends vaak en iedere keer opnieuw lach ik als ik jullie regenboogvlag zie”, zo is er te lezen in het briefje dat L. achterliet. “De afgelopen jaren ben ik veel bezig geweest met mijn identiteit en heb ik vaak geworsteld met de reacties van mijn omgeving. Gedurende die tijd was jullie vlag een steun voor mij. Of ik nu bang, boos of verdrietig was, ik voelde me altijd net iets beter als ik die vlag weer had zien wapperen. Het gaf me moed en toonde me dat ik niet alleen ben.”

  Nu het schooljaar op zijn einde loopt wilde L. Bert toch laten weten wat zijn vlag voor hem betekend heeft. “Je hoeft niet altijd grootse dingen te doen om een verschil te maken in iemands leven. Jullie vlag was echt belangrijk voor mij en ik ben dus heel dankbaar.”

  Toen Bert de brief vond kreeg hij tranen in zijn ogen. ”Voor mij betekent zijn brief evenveel als mijn vlag voor hem. “  Je vindt de volledige brief van L. hieronder terug.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste