Mister Gay Belgium

 • Mister Gay Belgium getuigt over gevaren van online daten

  In Het Laatste Nieuws spreekt de huidige Mister Gay Belgium Joren Houtevels voor het eerst over hoe hij zelf misbruikt en afgeperst werd door iemand met wie hij via Facebook en Grindr had afgesproken. Aanleiding voor zijn getuigenis is de moord op David Polfliet (42)in Beveren die werd doodgestoken door drie jongeren van 16 en 17 jaar die hem via de datingapp Grindr in de val hadden gelokt.  

  Joren spendeerde als vijftienjarige knaap in 2015 veel tijd op Facebook en kwam zo in contact met wat hij dacht dat een leeftijdsgenoot was. 

  "Zijn Facebookprofiel was vrij blanco, maar die persoon zat net zoals ik in de knoop. Iemand die niet zeker was van zijn geaardheid en volop op zoek was naar zijn identiteit. Ben ik homo of niet? Na enkele weken chatten hadden we een vertrouwensband opgebouwd. We zaten in hetzelfde schuitje."

  Toen hij op de vraag inging om naaktfoto's uit te wisselen veranderde alles. "Hij wou afspreken om seks te hebben, maar ik wou dat niet. Ik was op dat moment nog steeds niet helemaal zeker of ik homo was of niet. Maar na een paar keer 'neen' te zeggen, begon hij verbaal agressiever te worden. 'Je gaat met mij afspreken of ik stuur de naaktfoto's door naar je familie en vrienden', zei hij." Het werd de start van een opeenvolging aan dreigementen en afpersing. De zogenaamde leeftijdsgenoot met wie Joren chatte, was niet wie hij zei dat hij was, zo blijkt later. "Ik voelde dat er iets niet klopte en heb alle contact verbroken. Uit angst heb ik ook mijn nummer veranderd."

  Even lijkt het erop dat de dreigementen stoppen. Die beginnen echter weer toen in 2018 Joren via Grindr werd aangesproken door, wat later dezelfde persoon bleek te zijn die hem ook via Facebook had bedreigd. "Ik had het eerst niet door omdat er geen duidelijke foto's stonden op zijn profiel. Maar na een paar chatberichten, merkte ik dat het dezelfde persoon was als toen in 2015. Ik blokkeerde hem ditmaal ook op Grindr, maar op een of andere manier had hij mijn nieuw nummer gevonden." Joren kreeg een sms van de man waarbij per toeval zijn iCloud mailadres verscheen. "Ik zag dus zijn echte naam en kwam erachter dat het een man van midden de 30 was." 

  "Hij begon de naaktfoto's weer boven te halen, stuurde screenshots van de Facebookprofielen van mijn zussen en broers, had mijn adres gevonden en dreigde ermee tot hier te komen. Als ik thuis in mijn bed lag, stuurde hij 'lig je goed?' of als ik in de bib was geweest 'goed gestudeerd in de bib?' Hij wist gewoon altijd waar ik was. Echt psychopatisch gedrag. Het stopte gewoon niet."

  Omdat hij zich in het nauw gedreven voelde sprak hij af met de dertiger. "Misschien was ik naïef, maar ik hoopte gewoon dat het stopte als ik er één keer mee afsprak. Ik wilde ook mijn familie beschermen. Ik moest babysitten en hij is me daar komen halen. Hij reed tot aan een stuk verlaten bos in Keerbergen, waarna hij me in de auto seksueel misbruikte."

  "Vanaf het moment dat ik in die auto ben gestapt, is alles vaag. Ik was er, maar ik was er eigenlijk niet. Begrijp je? Ik wou niet geloven wat er gebeurde."

  Maar ook na die ene avond stopt de afpersing en stalking niet. De man wou opnieuw afspreken en begon seksueel geladen berichten te sturen. Negeren hielp niet. Joren biecht uiteindelijk alles op aan een vriendin, wiens partner bij de politie van Leuven werkt. In 2019 dient hij vervolgens voor de eerste keer klacht in. De politie start een onderzoek. "Na een tweede klacht werd hij opgepakt en een nacht verhoord. Maar wegens te weinig bewijsmateriaal - ik was na de aanranding niet naar de dokter geweest - kon de politie verder niets doen." De man werd vrijgelaten, maar stopte nadien wel met Joren lastig te vallen.

  Online daten

   

  In Het Laatste Nieuws geeft Joren ook enkele tips en maatregelen die hij zelf neemt als hij op date gaat met iemand die hij via het internet of een dating-app heeft ontmoet. "Ik bescherm mezelf nu door eerst te videochatten met mijn date, zijn Instagramprofiel te vragen en bij elk afspraakje is er een vriendin op de hoogte. Als ik een eerste keer afspreek, zal dat bovendien overdag zijn en vaak op een openbare plaats."

  Bron: Het Laatste Nieuws 

  Lees meer
 • Joren is de nieuwe Mister Gay Belgium

  De 20-jarige student leraar lager onderwijs, Joren Houtevels uit het Vlaams-Brabantse Leuven werd zaterdagavond in Theater Elckerlyc in Antwerpen verkozen tot Mister Gay Belgium 2020, een verkiezing voor homoseksuele mannen, waarbij ze jaarlijks op zoek gaan naar een ambassadeur van en voor de Belgische LGBT+ gemeenschap.

  De kandidaten toonden het beste van zichzelf in een bruisend finale gala gevuld met defilés, interviews, debatten  en muzikale acts van onder andere 2Fabiola, Get Ready, Dana Winner, Axel Hirsoux, LolaMcQuuen & Trinxx. Er was ook ruimte voor diepgaande gesprekken over LGBT-thema’s, kunst met een boodschap, en items van wat er allemaal ook in eigen land nog steeds beter kan, om een nog tolerantere en diverse samenleving te bekomen.

   De jury, bestaande uit Roel Vanderstukken, Leah Thys, Koen Crucke, Joyce De Troch, Jo Vally, Kelly Pfaff, Andy Peelman, Kristof Goffin, Luk Wyns, Nick Laenen, Lesley-Ann Poppe, Miriam Jacques prezen Houtevels onder meer vanwege zijn spontaan voorkomen, doelgerichte LGBT campagne en de goede prestatie tijdens de vragenronde.

   

  Mr Gay Belgium 2020 werd normaal bekendgemaakt door Premier Alexander De Croo, maar die liet zich verontschuldigen met een warme videoboodschap, waarin hij aangaf dat hij Mr Gay Belgium een knap initiatief vindt en dat hij er volgend jaar zeker wil bij zijn. Burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, kondigde uiteindelijk de nieuwe Mr Gay Belgium aan.

  Houtevels kwam als toekomstige leerkracht tijdens zijn campagne op voor het diversifiëren van het onderwijs en kindverstoting. Zelf werd hij na zijn outing niet meteen aanvaardt door zijn ouders, waardoor hij plots thuis niet meer welkom was.

  Roland Javornik (37) uit Hasselt en Glen Mandos (27) uit Pelt, belandde op een tweede en derde plaats.

  Naast de hoofdtitel van Mister Gay Belgium 2020 werden er ook andere titels uitgereikt: Mister Fotogeniek ging naar Daan Burghgrave (23). Mister Sympathie was voor Roland Javornik (37) en Mister Charity ging naar de Limburger Glen Mandos (27).

  Door COVID-19 werd het aantal toeschouwers in de zaal beperkt, maar voor het eerst in 8 jaar was het gala wél live te bekijken op nationale televisie via OUTtv. 

  De verkiezing werd eerder door corona al tweemaal uitgesteld. Organisator Bram Bierkens vond het belangrijk om ook in deze tijdens het gala te laten plaatsvinden. Om zo een signaal te geven dat we het welzijn van de LGBT+ gemeenschap zeker ook nu niet mogen vergeten.

  Joren Houtevels krijgt naast de titel ook een toegangsticket voor de Mister Gay Europe en World-verkiezingen, die in betere tijden normaal zullen doorgaan in de UK & Zuid-Afrika.

  Lees meer
 • Premier Alexander De Croo zal Mr Gay Belgium 2020 bekend maken

  Niemand minder dan de nieuwbakken premier Alexander De Croo (Open VLD) zal tijdens de komende finale de nieuwe Mister Gay Belgium bekend maken. Dat laat organisator Bram Bierkens weten.

  Tijdens de coronaproof finale van 17 oktober zullen de finalisten van Mister Gay Belgium 2020 trots en zelfverzekerd stralen in verschillende rondes. Daarnaast staan er nog optredens op het programma van de kandidaten zelf én Loredana (2Fabiola), Get Ready, Dana Winner, Trinxx, Axel Hirsoux, Charlotte Campion en Lola Mcqueen.

   Aan het eind van de avond, zal de 16-koppige jury, bestaande uit Koen Crucke, Ray Verhaeghe, Kelly Pfaff, Roel Vanderstukken, Leah Thys, DJ Pat Krimson, Jo Vally, Andy Peelman, Kristof Goffin, Nick Laenen, Lesley-Ann Poppe, Joyce De Troch, Miriam Jacques, Mister Gay Belgium 2019 Matthias De Roover en juryvoorzitter Dana Winner besluiten wie er wordt gekroond tot Mister Gay Belgium 2020. 

  De nieuwe Mister zal bekend gemaakt worden door de Premier van België, Alexander De Croo.

   Voor de allereerste keer en door COVID-19 zal de finale van Mister Gay Belgium live te zien zijn op nationale televisie. De Vlaamse tv-zender OUTtv zal de Mister Gay Finale uitzenden voor haar kijkers in het basispakket bij Telenet en Orange.

   "We mogen zeker in deze Covid-19 tijden het welzijn van LHBT-personen niet vergeten", zo zegt Bram Bierkens. "We vinden het als MGB-organisatie belangrijk om zeker ook nu in moeilijkere periodes zichtbaar te zijn en een nieuwe ambassadeur voor ons land te verkiezen. Op die manier kunnen we de LHBT-gemeenschap blijven supporten. We willen er alvast een knallende show van maken, waar diversiteit en jezelf zijn centraal staat. Want hier hebben we allemaal nood aan."

  Lees meer
 • Mister Gay Belgium finale live te zien op OUTTV

  Voor het eerst in de geschiedenis van de Mister Gay Belgium verkiezing zal de finale van 17 oktober ook rechtstreeks te zien zijn op OUTTV. Dat laat de organisatie weten.

  De voorbije jaren was de verkiezing van de nieuwe Mister Gay Belgium reeds live te bekijken via het YouTube kanaal van Mister Gay Belgium. 

  Door de coronapandemie moest de finale al enkele keren uitgesteld worden en ook nu is er maar een beperkt aantal personen toegelaten in het Antwerpse theater Elckerlyc.

  De finale wordt op zaterdag 17 oktober rechtstreeks uitgezonden op OUTTV via Telenet op kanaal 52 en via Orange op kanaal 38.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste