Interview

 • Nieuwe Mister Leather wil zich inzetten voor gediscrimineerde seropositieve mannen

   

  De 46-jarige Mathieu Bernard mag het komende jaar ons land vertegenwoordigen als de nieuwe Mister Leather. Hij kreeg tijdens de Leatherpride en de Darklands-beurs in Antwerpen de meeste stemmen van het publiek en de professionele jury. 
  “Ik heb mijn best gedaan om te winnen maar ik had het zeker niet verwacht. Het contact met het publiek was zeer goed maar ik wist niet hoe de jury zou stemmen. Ik voel me trots”, zo zei de nieuwbakken Mister Leather net na het bekendmaken dat hij een jaar lang de witte lederen sjerp rond zijn hals mag dragen.

  In het dagelijkse leven is Bernard een chemisch ingenieur die zich vooral bezig houdt met de CO2-problematiek en milieuzaken. Hij is ook voor verantwoordelijke in de organisatie Technische Ingenieurs in Belgie. 
  Matthie Bernard is nog redelijk nieuw in de leathercommunity. “Ik zit nu al een zestal jaar in de leathercommunity. Ik ben zeer geleidelijk er in terecht gekomen. Ik ben begonnen met de Leatherpride hier in Antwerpen en daarna ook enkele evenementen bijgewoond in Brussel. Ik heb steeds meer mensen leren kennen. En daardoor heb ik eigenlijk ontdekt dat er onder de leden heel wat interessante mensen waren. En precies daarom heb ik beslist om me kandidaat te stellen. Want ik hou van deze gemeenschap.

  Hij kijkt ook heel hard uit naar de kansen en opportuniteiten die hem het komende jaar zowel in ons land als in het buitenland zullen tegemoet komen.
  “Ik bekijk dit jaar als een opportuniteit om nieuwe mensen te leren kennen. Een opportuniteit om mijn projecten uit te voeren en te engageren voor de fetish-gemeenschap. “

  Naast zijn eigen project wil hij ook het initiatief van de vorige Mister Leather Belgium Bart Varakas verderzetten en uitbreiden. Die startte met de nieuwe traditie van Fetisch Socials. Dat zijn maandelijkse ontmoetingen van fetish-liefhebbers die afwisselend in Brussel en Antwerpen plaatsvinden. 

  “Ik wil doorgaan met die drinks maar ik wil die ook in Gent en Luik organiseren om meer leden voor onze gemeenschap aan te trekken. Dat is mijn eerste project maar daarnaast wil ik ook een project doen rond de discriminatie en stigmatisatie van sero-positieven. Daar wil ik met zowel Sensoa als Ex Aequo, aan beide kanten van de taalgrens, een campagne opzetten en discussies hebben met sero-positieve mannen die nog steeds in Belgie gediscrimineerd worden en moeilijkheden ondervinden. Tegen het einde van het jaar wil ik graag een boekje publiceren over hoe het is om seropositief te zijn in Belgie anno 2019.“

   

  Lees meer
 • Joz Motmans: Transgenderinfopunt krijgt steeds meer oproepen

  Steeds meer mensen contacteren het Transgenderinfopunt dat dit jaar vijf jaar bestaat. De laatste twee jaar krijgt het infopunt tussen de 1.000 en 1.500 vragen per jaar te verwerken.”Dat wil zeggen mensen die informatie nodig hebben, die voor het eerst komen vertellen hoe ze zich voelen en die komen polsen wat ze daarmee kunnen doen”, zo verklaart coordinator van het Transgenderinfopunt Joz Motmans.

  Beluister het hele interview op onze Patreon-pagina

  Het Transgenderinfopunt werd vijf jaar geleden in het leven geroepen. Je kan er gratis en anoniem terecht met vragen over het transgenderthema. Het grootste misverstand rond het Transgenderinfopunt is dat het enkel maar medische informatie zou geven over hoe je van geslacht kan veranderen. “Ongeveer de helft van alle transpersonen willen de stappen zetten op het medische vlak en deze mensen kunnen we dan ook doorverwijzen naar alle mogelijke zorgverleners in heel Vlaanderen.” 

  De overige vragen komen van ouders,transpersonen zelf, werkgevers, scholen enzovoort. 
  “De meeste vragen gaan over zorg, waar ze terecht kunnen en een andere grote groep van vragen gaat over de rechten van transgenders. Hoe je het ook draait of keert vandaag de dag bestaan er nog misvattingen en problemen rond discriminatie en geweld en ook deze vragen komen bij het Transgenderinfopunt terecht.”

  Sinds begin dit jaar kunnen transgenders makkelijker hun gender laten aanpassen op hun identiteitspapieren zonder dat ze een medische operatie moeten ondergaan. Wie een aanpassing van de geslachtsregistratie wil, moet een attest kunnen voorleggen dat men geïnformeerd werd door een erkende transgendervereniging. Die aanpassing is een goede zaak volgens Motmans. “We zijn blij dat al die medische eisen uit die transwet zijn geschrapt.Dat maakt het makkelijker voor diegene die nog aan het wachten zijn op hun operatie en vooral voor diegene die geen medische wensen hebben krijgen nu ook toegang tot deze nieuwe ontwikkelingen.”

  Maar er zitten ook nog enkele nadelen in de huidige transvet. Zo kan het geslacht maar één keer aangepast worden en is er nog een groep mensen wiens zenderidentiteit geen vaststaan feit is. Zo zijn er mensen die zich de ene periode meer man voelen en de andere meer vrouw.  

  “Er is nog een groep mensen die zich nog man nog vrouw voelen, de non-binaire personen voor wie er nog steeds geen oplossing is en we hopen dat de maatschappij evolueert naar maatschappij waar een geslachtsregistratie niet meer nodig is.”

  LGBT-koepel Cavaria stapte begin deze maand naar het grondwettelijke hof om de beperkingen in de nieuwe transwet aan te vechten. Zo wil de koepel dat de transgenderwet geoptimaliseerd wordt en er een einde komt aan de discriminatie van non-binaire personen. 


  In de media duiken transgenders ook vaker op. Franky uit Thuis bleek enkele jaren terug plots in het verkeerde lichaam te zitten, verschillende dragqueens uit Ru Paul’s dragrace kwamen uit de kast als transgenders en ook in de populaire gevangenisreeks “Orange Is The New Black” zit een transgender personage. Vanaf deze week worden er op één vijf transgenders gevolgd in de documentaire reeks M/V/X. Die zichtbaarheid zorgt er ook voor dat het thema meer bespreekbaar wordt en dat merken ze ook bij het Transgenderpunt aan de leeftijd van de oproepen.

  “We merken toch wel dat de groep mensen die de stap durven zetten steeds groter wordt en vooral dat ze steeds jonger worden. De leeftijd waar op de meeste mensen zich bewust worden van dit ben ik en zo zit ik in elkaar schommelt rond de elf, twaalf jaar. En dat is vanuit de ontwikkelingspsychologie ook heel logisch. Alleen is de leeftijd waar mensen ermee buiten durven te komen dertig, veertig jaar. Dat is een hele grote periode dat mensen in de kast zaten en niets met deze gevoelens konden of durfden doen. We zijn dan ook heel blij dat vooral de jongere generatie niet zo lang meer wachten en op jongere leeftijd naar buiten durven komen en zichzelf durven zijn.”

  M/V/X
  Vanaf deze week start ook op Eén de vierdelige documentairereeks M/V/X waaraan het Transgenderinfopunt samen met het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent aan meewerkte. In de reeks worden vijf transgenders gevolgd die elk op een ander punt zitten in hun transitie van man naar vrouw of omgekeerd. In de reeks komen alle aspecten aan bod gaande van de medische tot sociale impact die de beslissing van de vijf transpersonen met zich meebrengt voor zowel zichzelf als hun onmiddellijke omgeving. De reeks werd gemaakt door het productiehuis Sputnik Media dat het Transgenderinfopunt een dik jaar geleden voor het eerst contacteerde met het idee voor de reeks.

  “We krijgen veel persvragen en zijn daar altijd voorzichtig in maar we hadden snel door dat ze een integer programma wilden maakten.”

  “In de eerste twee afleveringen worden al heel wat taboes doorbreken. Je krijgt een heel divers scala van mensen die in beeld komen. Maar vooral aan het accent op de rol van de sociale omgeving wordt veel aandacht besteedt.”

  Het Transgenderinfopunt is bereikbaar op het gratis nummer 0800 96 316 of per mail op contact@transgenderinfo.be. Hun website vind je op http://transgenderinfo.be 

  M/V/X is vanaf woensdag 24 september te zien op Eén

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste