Zwitserse regering keurt zowel homohuwelijk als genderaanpassing op documenten goed

Vrijdag zijn er twee wetten goedgekeurd waardoor homoseksuele koppels kunnen trouwen en er niet langer langs een dokter of rechter moeten passeren alvorens de geslachtsaanduiding op de identiteitspapieren van de Zwitserse transgenders kan veranderd worden.

Huwelijk voor iedereen

De ‘Huwelijk voor iedereen’-wet werd  zeven jaar geleden reeds voor de eerste keer ingediend. De wet werd goedgekeurd in de Nationale Raad (het Zwitserse lagerhuis) met 136 stemmen tegen 48. Daarna werd de wet ook met 24 tegen 11 aangenomen in het Hogerhuis. Mogelijk komt er nog een referendum dat kan aangevraagd worden door de tegenstanders van de goedgekeurde wet. Maar mensenrechten-activisten zeggen dat uit opiniepeilingen blijkt dat 81 procent van de Zwitserse bevolking voorstander is van de openstelling van het huwelijk voor homoseksuele koppels.

Verklaring op eer

Ook de wet die het mogelijk maakt om de geslachtsaanduiding te veranderen op de identiteitspapieren van transgenders op basis van een simpele verklaring werd goedgekeurd door het Zwitserse parlement. De minimumleeftijd  waar op dit kan gebeuren zonder de goedkeuring van de ouders is 16 jaar. Voor de goedkeuring moesten zowel volwassenen als kinderen eerst passeren bij een dokter en rechtbank vooraleer ze hun geslachtsaanduiding konden veranderen.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste