Wereldfederatie Rugby weert transvrouwen

De Wereldfederatie Rugby heeft beslist dat er geen transvrouwen kunnen deelnemen aan de elite en professionele landelijke competities. De beslissing werd reeds veroordeeld door de Federatie van Gay Games.

 

Het verbod staat in de nieuwe regels die afgelopen vrijdag werden gepubliceerd en waarin het omwille van veiligheidsredenen aan transvrouwen niet wordt aangeraden om op professioneel niveau rugby te spelen. De de federatie laat wel een achterdeur op een kier staan voor de nationale competities. De landelijke bonden mogen op eigen houtje beslissen, op basis van individuele gevallen, om toch transvrouwen toe te laten in de nationale competitie. In de landencompetitie mogen ze echter niet het rugbyveld op. 

Opmerkelijk is ook dat het verbod enkel geldt voor transvrouwen. Transmannen mogen wel gewoon rugby blijven spelen.  In een mededeling liet de Wereldfederatie Rugby wel verstaan dat de regels op regelmatige tijdstippen herbekeken worden en indien nodig aangepast kunnen worden.

 

Het verbod kan op niet veel begrip rekenen bij de FGG (Federation Gay Games). Zij vrezen dat de Rugbyfederatie de eerste, en vooral niet de laatste federatie zal zijn die transgenders op internationaal niveau zullen weigeren. Dat staat alvast te lezen in het persbericht dat ze afgelopen weekend hebben uitgestuurd. 

“De FGG gelooft dat de kracht van sport om te verenigen levens kan veranderen en de aanhoudende marginalisering van bepaalde secties in de maatschappij voorkomt dat die zich echt aanvaard kunnen voelen. Deze beslissing van de Wereld Rugby Federatie heeft een precedent gezet voor andere federaties die op wereldniveau opereren en voor nationale rugby bonden wereldwijd.”

De FGG veroordeelt de beslissing en laat meteen weten dat ze niet zal samenwerken met organisaties die restricties hebben die voorkomt dat de  LGBT-gemeenschap deelnemen aan ieder initiatief dat ze organiseren.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste