Week van de lentekriebels van start

Vandaag start de Week van de Lentekriebels waarin Sensoa leraren stimuleert en ondersteunt om relationele en seksuele vorming te geven. De realiteit van vandaag, superdiverse klassen, kan een extra uitdaging betekenen. Daarom ondersteunt Sensoa leraren met lestips en lesmaterialen en biedt Sensoa inspiratie voor mogelijke thema’s. Doel: alle leerlingen krijgen relationele en seksuele vorming op hun maat en voelen zich erkend en gehoord tijdens de lessen. Daardoor zijn ze ook beter beschermd.
Superdiversiteit, wat betekent dat?
Je kan er niet omheen. Vandaag zijn leerlingen in Vlaanderen en Brussel heel divers. Door hun seksuele geaardheid, gender(beleving), afkomst, sociale achtergrond, door een beperking of door andere kenmerken. De diversiteit is groter dan vroeger: meer nationaliteiten, meer talen, meer religieuze achtergronden en meer manieren om je seksuele geaardheid en genderbeleving te benoemen. Ook bij de ouders van de leerlingen zien we grote verschillen. Daarom spreken we over ‘superdiversiteit’.
Al die verschillende perspectieven en meningen zorgen voor interessante gesprekken waarin leerlingen veel van elkaar kunnen leren. Maar soms lopen de discussies ook uit de hand en wordt de klassfeer onveilig. Hoe ga je daarmee om als leraar? En kan je het voorkomen?
Lesgeven in een superdiverse context
Sensoa interviewde verschillende leraren en ging in gesprek met leerlingen om te horen hoe die lessen zo veilig mogelijk kunnen verlopen. Die info en tips geven we nu mee via Sensoa.be. We helpen leraren nadenken over diversiteit, over hoe ze een veilige klassfeer kunnen creëren, en hoe ze kunnen omgaan met stevige discussies.
Een veilige klassfeer zorgt ervoor dat leerlingen naar elkaar luisteren, zich vrij voelen om hun mening te uiten en een gevoel van verbondenheid ervaren.
Daarnaast biedt Sensoa ook laagdrempelige materialen die leraren tijdens hun lessen kunnen gebruiken.
Hoe relationele en seksuele vorming beschermt
“We willen onze kinderen beschermen en zien groeien tot verantwoordelijke volwassenen, die weloverwogen beslissingen nemen waarbij ze zich goed voelen. Hen voorlichten is hen beschermen want het stimuleert hen na te denken over hun grenzen en hoe ze daarvoor kunnen opkomen.”
Aan het woord is Wannes Magits, beleidsmedewerker seksuele ontwikkeling van Sensoa. Relationele en seksuele vorming beschermt kinderen en jongeren. Het helpt jongeren om hun grenzen aan te geven, gezonde keuzes te maken en hun vragen te stellen aan volwassenen. Jonge kinderen hebben ook veel vragen waarop ze een antwoord willen. Scholen en ouders hebben daarin elk een belangrijke rol en vullen elkaar aan. Kinderen en jongeren hebben recht op correcte informatie op hun maat. Sensoa streeft naar gelijke toegang tot die informatie voor alle kinderen en jongeren, in al hun diversiteit.
“Beslissingen maken over relaties en seksualiteit doe je beter met kennis van zaken”, zo zegt Minister Caroline Gennez. “Daarom is seksuele en relationele vorming zó belangrijk. Je voorkomt op die manier bijvoorbeeld ongewenste zwangerschappen, seksueel overdraagbare aandoeningen en seksueel geweld. Maar niet alleen dat: jongeren leren zo ook hun grenzen aan te geven en krijgen ook taal aangereikt om het gesprek over die thema’s te voeren. We werken taboes weg en dragen zorg voor elkaars welzijn. Dat moeten we blijven steunen.”
Foto: PixaBay/BayuZkn
