Transgenderwet gerepareerd zodat tweede naams en geslachtsverandering mogelijk wordt

De federale regering heeft de Transgenderwet aangepast zodat er meermaals van naam of geslacht kan veranderd worden. Met de wetswijzing wordt tegemoet gekomen aan de bezwaren die het Grondwettelijk Hof in een arrest uitte.  Mensen die voor de tweede keer hun geslachtsregistratie of voornaam willen aanpassen, moesten volgens de Transgenderwet van 2017 via de familierechtbank passeren en dat met een omslachtige procedure. Daarna nog eens de geslachtsregistratie aanpassen - of de voornaam - kon niet meer.

Die onherroepelijkheid van de eerste aanpassingen was niet naar de zin van het Grondwettelijke Hof omdat het een schending van het gelijkheidsbeginsel inhoudt. 

 

In de nieuwe versie van de Transgenderwet is die onherroepelijkheid en de procedure voor de familierechtbank  geschrapt. Dit is niet de enige ‘reparatie’ van de Transgenderwet die op staple staat.Bij de tweede fase  zal het luik van de erkenningsmogelijkheid voor personen met een non-binaire genderidentiteit worden aangepakt. Het Grondwettelijk Hof stelde immers ook dat het ontbreken van deze mogelijkheid het gelijkheidsbeginsel schendt voor wie zichzelf niet in de categorie van man noch vrouw kan plaatsen. 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste