Tien jaar geleden schreef Elio Di Rupo geschiedenis

Vandaag precies tien jaar geleden legde Elio Di Rupo (PS) en zijn regering de eed af op het Kasteel van Laken. Daarmee schreef de Waalse socialist meteen ook geschiedenis want hij werd de eerste open homoseksuele man die in ons land aan het hoofd van de regering kwam te staan. Toen de mannelijke tegenhanger van de IJslandse roze premier Jóhanna Sigurðardóttir. Belgie is het tweede land met een openlijk homoseksuele leider.

Ook de regeringsvorming die voor de installatie van Di Rupo I vooraf ging belandde in de geschiedenisboeken. Tot nu toe is dit de langste ooit in de Belgische geschiedenis.

Coming Out

Zijn coming-out verliep echter niet van een leien dakje. Tijdens de beschuldigingen van de mythomaan Olivier Trusgnach werd Di Rupo gelinkt met misbruik van jongeren. Trusgnach beweerde dat hij als minderjarige een relatie heeft gehad met de PS-vicepremier. Tijdens die hectische periode vroeg een journaliste van de Franstalige omroep RTL of hij homo was. ““Naar het schijnt bent u homoseksueel!, Ik heb me omgedraaid en geantwoord: ‘Ja. Et alors?, Dat moment vergeet ik nooit meer. Enkele seconden eerder verdrongen de journalisten zich nog rond mij, na dat antwoord viel alles en iedereen stil.’ zo liet Elio Di Rupo enkele jaren later optekenen in een interviewboek.

‘Voor mij was die geaardheid al een deel van mijn leven. Ik zag niet in waarom ik daarover niet zou spreken. De maatschappij stond niet echt open voor die problematiek, maar door mijn rimbaudiaanse visie op vrijheid was het voor mij vanzelfsprekend om erover te praten.’

Net na zijn coming-out vertelde Di Rupo aan het holebi-magazine Zizo dat hij een voorstander is van coming-out."Persoonlijk denk ik nu dat het beter is er voor uit te komen,want het helpt om zoveel mogelijk gelijkheid te krijgen tussen mensen" klonk het toen in 2001.

Lees ook: Elio Di Rupo (1951-): De eerste homoseksuele premier van Belgie

Elio Di Rupo legt eed af

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste