Pools parlement stuurt wet die gayprides moet verbieden naar comissie

Het Poolse parlement heeft het wetsvoorstel dat ondermeer gayprides in het hele land moet verbieden naar een commissie gestuurd. Die moet onderzoeken of de ingediende wettekst grondwettelijk in orde is. Naast het verbod op LGBT-optochten worden ook alle activiteiten en samenkomsten waarop de ‘LGBTQ-ideologie’ gepromoot worden verboden.

Het Lagerhuis, dat gedomineerd wordt door een extreem-rechtse coalitie stemde vrijdag ervoor om de wettekst naar de commissie Binnenlandse Zaken te sturen. De oppositie stemde tegen de doorverwijzing van de op een burgerinitiatief gebaseerde wettekst. Het burgerinitiatief zamelden de afgelopen weken meer dan 14.000 handtekeningen in om zo hun ’Stop-LGBT’-wet op de agenda van het parlement te krijgen.

Als de wet goedgekeurd wordt dan zouden de jaarlijkse gayprides in Warsaw en de andere Poolse steden verboden worden. In het verleden werden deelnemers aan zulke optochten reeds verschillende keren zowel fysiek als vocaal aangevallen door extreem-rechtse en nationalistische groeperingen.

In een verklaring die Amnesty International donderdag de wereld in stuurde staat te lezen dat de Poolse LGBTQI-gemeenschap nog meer gevaar zouden lopen als de wet wordt goedgekeurd. Het is nog niet duidelijk wanneer de wettekst door de commissie Binnenlandse Zaken opnieuw naar het parlement wordt gestuurd.Daarna moet de wet ook nog worden goedgekeurd door de Senaat en door de Poolse president Andrzej Duda ondertekend worden.

Foto: y y /Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste