Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard als eerste transatlete naar Olympische Spelen

De 43-jarige Nieuw-Zeelandse gewichthefster Laurel Hubbard wordt de eerste transgender atlete die zal deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Hubbard is maandag bevestigd als deelneemster in de vijfkoppige ploeg van haar land. Daarmee wordt ze niet alleen de oudste deelneemster maar ook de eerste transgender atlete op de Spelen. Sinds haar 35ste gaat Hubbard als vrouw door het leven. Tot 2013 kwam Hubbard als gewichtheffer uit in de mannencategorie Ze werd erkend als vrouwelijke atlete nadat ze onder meer aantoonde dat haar testosteronniveaus lager waren dan de maximaal toegestane niveaus door het Internationaal Olympisch Comité.

Toch  is er kritiek op haar deelname omdat ze een fysiek voordeel heeft doordat ze met een mannenlichaam geboren werd, ten nadele van atletes die als vrouw geboren werden.

"We erkennen het feit dat transgenderidentiteit in de sport een zeer gevoelig en complex onderwerp is, dat een evenwicht vereist tussen mensenrechten en eerlijkheid op het terrein", laat Kereyn Smith, die aan het hoofd staat van het Nieuw-Zeelandse Olympisch Comité, weten in een persbericht. Hubbard zal uitkomen in de gewichtsklasse boven de 87 kg.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste