Nieuwe maatregelen zorgen voor onduidelijkheid voor Antwerp Pride en Antwerp Queer Arts Festival

De bijkomende maatregelen die de Antwerpse gouverneur Cathy Berx voor de provincie heeft afgekondigd boven op de verstrengde richtlijnen van de nationale veiligheidsraad zorgt voor onzekerheid bij de organisatoren van zowel het Antwerp Queer Arts festival als bij die van Antwerp Pride.

Maandag besliste de nationale veiligheidsraad dat de sociale bubbels opnieuw verkleind moeten worden naar een vaste groep van 5 personen (naast de gezinsleden), dat evenementen opnieuw kleiner moesten (binnen 10à mensen, buiten 200 mensen) en dat op die evenementen mondmaskers verplicht zijn. Ook werd telewerk opnieuw aangeraden en moeten we voortaan alleen winkelen, of hoogstens vergezeld van één minderjarige. Een winkelbezoek mag hooguit 30 minuten duren.

Daarboven komen dus de extra maatregelen van de Antwerpse gouverneur:

- In de provincie geldt een avondklok in die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 23.30u en 6.00u. Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30u en 6.00u, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen (naar het werk, het ziekenhuis,...).

- Cafés en restaurants sluiten om 23.00u.

- In de provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis)

- In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.

- In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin.

- Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’: u gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of uw begeleider wanneer u hulpbehoevend bent, en niet langer dan 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.

- Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.

- Individuele contactsporten worden verboden.

- Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar. 

In de meest getroffen zone (stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem, Rumst) worden daarenboven nog bijkomende maatregelen genomen.

- Alle evenementen en feesten zijn ten strengste verboden, feestzalen sluiten.

- Alle fitnesscentra sluiten

Antwerp Queer Arts Festival.

Het Antwerp Queer Arts Festival had al bij de samenstelling van hun programma rekening gehouden met eventuele coronamaatregelen. Dat vertelde Marcia Poelman in onze podcast. 

“Op het moment dat we vast zaten in De Studio, van kan er iets gebeuren, hebben we beslist van om alle beeldende werk uit onze live"s  te trekken en een route te maken doorheen de stad die coronaproof is”, zo zei Marcia Poelman enkele weken terug toen er nog geen sprake was van een nieuwe verstrenging. “Wat de richtlijnen ook zijn mensen mogen stappen door de stad in hun eentje. En we tonen die kunst vooral achter ramen.”

Die kunstroute blijft doorgaan zo bevestigt Marcia Poelman op Facebook."Je kan dan de expo bezoeken bij galerie Verbeeck - Van Dyck en van daar al wandelend op 19 locaties in de stad 20 kunstenaars ontdekken. Voor de exacte locaties kan je terecht op onze website of een flyer oppikken."
Er was wat onduidelijkheid of de filmvertoningen en de voorstellingen in De Studio konden doorgaan maar de organisatie besliste uiteindelijk toch om die te schrappen. “Wegens de nieuwe maatregels die afgekondigd werden in de stad Antwerpen en de provincie, zullen alle evenementen in De Studio geannuleerd worden. We bekijken samen met De Studio en de betrokken artiesten welke mogelijkheden we zien om te verplaatsen naar een datum later dit jaar. Wie al een ticket kocht, zal spoedig gecontacteerd worden.”

Antwerp Pride

Gewoonlijk gaat het Antwerp Queer Arts Festival naadloos over in de festiviteiten van Antwerp Pride. Eerder werd al beslist dat de Pride-optocht niet zou kunnen doorgaan en werd die ook al geschrapt. Ook zij pakken uit met een wandelroute en beperkt programma. Wat de invloed van de extra maatregelen in Antwerpen zal zijn op dat programma bekijkt de organisatie momenteel.

Podcast: Antwerp Queer Arts Festival: Marcia Poelman

Dit bericht wordt aangepast als er meer informatie beschikbaar is.
artikel aangepast op 28/07/20 12:43 Reactie toegevoegd van de organisatie van QAF over de afgelastingen

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste