Nederland schrap M/V van identiteitskaart

Nederland gaat in 2024 of 2025 de geslachtsaanduiding op identiteitskaarten schrappen. Vanaf 2024 krijgen alle Nederlanders een nieuwe identiteitskaart en daardoor zijn de kosten voor de aanpassing beperkt.

Transgenderorganisatie TNN en de belangenorganisaties NNID en COC zijn gelukkig met het kabinetsvoornemen om de geslachtsaanduiding te schrappen.

‘Dit is geweldig nieuws voor mensen die dag in, dag uit problemen ondervinden van die categorie geslacht op hun identiteitsbewijs’, aldus TNN, COC en NNID in een reactie. ‘En het is goed nieuws voor eenieder die vindt dat het de overheid en instanties niet aangaat wat je in je ondergoed hebt.’

‘Door geslachtsregistratie te schrappen van de identiteitskaart bied je een directe, concrete oplossing voor mensen die nu door het leven moeten met documenten die niet goed weergeven wie ze zijn’, aldus de belangenorganisaties. ‘Het biedt een oplossing aan mensen die aan loketten, in de trein of aan de grens telkens weer onnodige en indiscrete vragen krijgen over hun geslacht.’

Volgens NNID, TNN en COC is het schrappen van verplichte geslachtsregistratie onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ (non-binaire personen) en voor iedereen die vindt dat het de overheid niet aangaat wat hun geslacht is. De organisaties willen dat mensen geheel vrij zijn om zonder inmenging van de overheid te bepalen of ze zich als vrouw, man, of op andere wijze willen presenteren. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste