Belangenorganisaties vinden dat Nashville verklaring wel discrimineert

De zogenaamde Nashvilleverklaring, die door tal van Nederlandse kerken, organisaties en individuen in 2019 werd ondertekend werkt volgens belangenorganisaties Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Nederlandse Organisatie voor Seksediversiteit (NNID) wel degelijk de discriminatie van LGBTQ+-personen in de hand.  Dat beweerden de twee organisaties woensdag in een klaagschrift dat ze aan het gerechtshof in Amsterdam voorstelden. Het Nederlandse openbare ministerie had nochtans in maart 2020 geoordeeld dat de uitlatingen in de verklaring niet strafbaar waren. De aangiftes werden daardoor niet behandeld.

Nashville-verklaring

De Nashville-verklaring werd in 2017 door fundamentalistische christenen in het leven geroepen en bevat veertien artikelen over de seksualiteit en seksuele beleving binnen en buiten het huwelijk. De tekst veroordeelt iedere andere vorm van het huwelijk dan dat tussen een man en vrouw en verbiedt ook seksuele handelingen buiten en voor het huwelijk, net als tussen mensen van hetzelfde geslacht. De tekst beweert ook dat mensen die gevoelens tonen voor mensen van hetzelfde geslacht genezen kunnen worden. Wetenschappelijke studies hebben reeds verschillende keren aangetoond dat zulke conversietherapieën niet werken en grote schade veroorzaken bij diegenen die gedwongen worden om ze te volgen. De Nederlandse vertaling van de van oorsprong Amerikaanse Nashvilleverklaring verscheen in januari 2019 in het Reformatorisch Dagblad en op een aparte website. Tweehonderdvijftig radicale christenen en predikers, waaronder ook SGP-voorzitter Kees van der Staaij, ondertekenden toen die homo-en transfobe Nashville-verklaring. Na het verschijnen van de Nashvilleverklaring in januari 2019 deden meerdere individuen en organisaties aangifte van discriminatie. In maart 2020 oordeelde het Openbaar Ministerie dat de uitlatingen in de verklaring niet strafbaar waren. De aangiftes werden daardoor niet behandeld.

 

Discriminatie of niet?

Het Nederlandse openbaar ministerie mag dan wel van oordeel zijn dat de standpunten in de Nashville-verklaring niet strafbaar zijn, dat is echter niet hoe de twee belangenorganisaties dat zien.Daarom stelden TNN en NNID samen met advocaat Caroline Pronk een klaagschrift op. Volgens hen roept de verklaring actief op tot het misgenderen van transgender en intersekse personen. Zij moeten worden aangesproken met de verkeerde naam en met de verkeerde persoonlijke voornaamwoorden.

“Discriminatie van transgender en intersekse personen wordt niet altijd herkend. Daarom is het zo belangrijk dat de rechter nu inziet dat er wel degelijk sprake is van aanzetten tot discriminatie en uitsluiting”, zo laten  Brand Berghouwer (TNN) en Miriam van der Have (NNID) in een gezamenlijk  persbericht weten.

 

Levenslang

Volgens de verklaring krijgen mensen die worstelen met hun genderidentiteit, maar dit niet tonen, alsnog een volwaardige plek binnen de gemeenschap. De belangenorganisaties zien dit als ongelijke behandeling en aanzetten tot uitsluiting. Het wegstoppen van de eigen genderidentiteit is vaak moeilijk of zelfs onmogelijk, en leidt tot levenslang worstelen. Dat de verklaring oproept dat christenen hierover niet van mening mogen verschillen, zien de belangenorganisaties als een concrete en actieve oproep tot uitsluiting.

Foto:Jonathan Dick, OSFSUnsplash

Lees ook: 

Ophef over ondertekening anti-LGBT pamflet door protestantse predikers

Meer aangiftes van lgbti-gerelateerde discriminatie in Nederland

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste