Medewerkers van OGWA belaagd door leerlingen tijdens IDAHOT-actie

Twee medewerkers van de stad en een vrijwilliger van OGWA (Ook Genks Wel Anders) zijn gisteren belaagd door de leerlingen van het  Atlascollege Techniek & Innovatie. Ze waren er te gast in het kader van een actie rond diversiteit in de samenleving met als thema de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). De stad Genk en de school keuren het gedrag af en ondernemen actie.

In het kader van IDAHOT doen we dit al jaren, we brengen een bezoekje aan de Genkse scholen en gaan de dialoog aan,” vertelt één van hen. “We installeren ons tijdens de pauze op de speelplaats, delen flyers en regenbooghartjes uit. Niet iedereen is het altijd met ons eens, maar gisteren was de sfeer erg grimmig. Een groepje jongeren verzamelde zich rond onze tafel en begon ons uit te jouwen. Er kwamen steeds meer leerlingen bij, op zeker moment waren ze zeker met honderd. Ze bleven roepen, gooiden met flesjes en spuugden op de regenbooghartjes. We werden bijgestaan door de leerkrachten die op de speelplaats aanwezig waren, en zij hebben ons gesteund tot de bel ging. Daarop zijn de meeste jongeren terug naar de klas vertrokken en keerde de rust terug.

Dit gedrag raakt mij diep, ik ben verbijsterd,” reageert schepen van Samenleven, Anniek Nagels. “Genk staat voor een respectvolle samenleving, waar iedereen zichzelf moet kunnen zijn.” Burgemeester Wim Dries vult aan: “Ook de agressie tegen onze medewerkers en de vrijwilliger van OGWA (Ook Genks Wel Anders) kan absoluut niet. Je moet het niet eens zijn met elkaar, maar er moet minstens altijd respect zijn. We laten het hier dan ook niet bij en zullen klacht indienen.”

De stad overlegt verder met het Atlascollege. Ook de school keurt het gedrag ten zeerste af. “We zijn geschokt door wat er gisteren gebeurd is, dit is totaal onaanvaardbaar,” vertelt algemeen directeur Christel Schepers. “Dit komt niet overeen met de warmte waar de school voor staat. Daarom schieten we in actie. We gaan de komende weken in dialoog met de leerlingen en gaan dit aanpakken in samenwerking met de stad.”

Ondertussen zetten de medewerkers hun actie verder in andere scholen. “Vandaag is er weer plaats voor dialoog. Hier gaan wel geruchten rond dat er gisteren ook regenboogvlaggen in brand werden gestoken tijdens die pauze. Dat klopt niet,” laten zij nog weten.

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws