Lumi kreeg 65 procent meer oproepen tijdens corona-lockdown

De lockdown en de daaraan verbonden coronamaatregelen hebben een grote impact gehad op de Belgische LGBTI’s. Dat blijkt uit cijfers die Çavaria heeft vrijgegeven over het aantal oproepen naar Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria voor vragen rond gender en seksuele voorkeur. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65 procent meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar.  Ook waren er meer oproepen over zwaardere thema’s zoals eenzaamheid, angst, depressie en suïcide.

Cavaria onderzocht de impact van de coronacrisis op LGBTI’s en goot die resultaten in een rapport waarmeeaanbevelingen voor de overheid werden geformuleerd.

De impact van de crisis is groot, dit blijkt uit de cijfers van Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria voor vragen rond gender en seksuele voorkeur. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65 procent meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar. 

“Er is een lager welbevinden dat je ziet in de hoge suïcidecijfers en lagere levenstevredenheid. De crisis zet dit mentaal welzijn extra onder druk, ze versterkt bekommernissen die er al waren. Mensen kunnen ze niet langer wegduwen in de drukte van een normaal leven”, zegt çavaria woordvoerder Stijn Depoorter. 

Door de coronacrisis vielen heel wat sociale netwerken weg die voor veel LGBTI’sheel wat steun bieden. Zo konden heel wat mensen niet meer naar hunwerk of school en verdwenenontmoetingsmomenten met andere LGBTI’s. Online-initiatieven bieden, door een digitale drempel of een gebrek aan privacy thuis, niet aan iedereen een alternatief.

Sommigen leven ook in een onveilige of moeilijke thuisomgeving en kunnen niet weg, de LGBTI-gemeenschap is erg kwetsbaar voor intrafamiliaal geweld. “Eenzaamheid, isolatie of een moeilijke situatie in je ‘eigen kot’ zorgt voor meer gepieker en getwijfel. Zeker als je al in de knoop zit met bepaalde zaken zoals seksuele oriëntatie, genderidentiteit, coming-out…”, vervolgt Depoorter. 

Door de crisis bestaat het risico dat de bestaande wachtlijsten voor psychologische en medische hulp nog langer worden. Veel geplande hulp werd/wordt uitgesteld, zoals niet-dringende operaties bij trans personen. Ook heel wat lopende trajecten (zoals therapiesessies) kunnen onderbroken worden zonder digitaal alternatief.

“Als de overheid eindelijk prioriteit geeft aan het welzijn van LGBTI’s, kan dat een kans zijn om de wachtlijsten weg te werken. Ze kunnen ook werk maken van een sterk beleid voor onder andere suïcidepreventie van LGBTI’s. Nu, meer dan ooit, moet de overheid nauw samenwerken met organisaties die een zicht hebben op de impact van de maatregelen op het welzijn van LGBT’s”, besluit Depoorter.  

Deel dit artikel via:

Steun Gaylive.Be met een donatie

Sinds 2001 krijgen we maandelijks duizenden bezoekers over de vloer. Om Gaylive.Be te kunnen blijven onderhouden en uitbouwen hebben we jullie hulp nodig. Steun Gaylive met een kleine donatie. Iedere donatie, klein en groot, is nodig om Gaylive.Be zoveel mogelijk gratis te houden. Alvast bedankt!
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste