IDAHOT: Alle Vlaamse steden en gemeenten hangen regenboogvlag uit

Vandaag, 17 mei, is het de Internationale dag tegen LGBTI+ fobie (IDAHOT). Het is 23 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geesteszieken schrapte. LGBTI+ organisaties in Vlaanderen riepen gemeentes, bedrijven, scholen en burgers op om vandaag de regenboogvlag te laten wapperen als teken tegen discriminatie en haat.

Voor het vijfde jaar op rij hebben alle Vlaamse gemeentes zich geëngageerd om op 17 mei de regenboogvlag te hijsen in het kader van de IDAHOT-campagne. Deze campagne wordt georganiseerd door çavaria – de koepelorganisatie van Vlaamse LGBTI+ verenigingen – en haar partnerorganisaties UniQue, Casa Rosa, Regenbooghuis Limburg en Het Roze Huis Antwerpen. Ze benadrukken dat acties zoals IDAHOT nog altijd erg belangrijk zijn: de strijd tegen LGBTI+ fobie is nog niet voorbij.

 

“Omdat België relatief hoog scoort qua wetgeving rond gelijke rechten voor LGBTI+ personen, denken mensen wel eens dat we geen discriminatie ervaren in het dagelijks leven, maar dat is niet zo”, zegt Ryan Lynn Tuttle, een van de coördinatoren van de Vlaamse IDAHOT-campagne. “Uit een studie van UZ Gent en het Transgender Infopunt bleek onlangs dat 93% van de LGBTI+ personen in de afgelopen twee jaar verbaal geweld hebben meegemaakt. In diezelfde periode is 37% slachtoffer geweest van fysiek geweld.”

Dat heeft uiteraard ook een grote impact op het mentaal welzijn van de LGBTI+ gemeenschap. Uit dezelfde studie blijkt dat ongeveer een kwart van alle LGBTI+ personen ooit een zelfmoordpoging heeft ondernomen, zes keer meer dan de algemene Belgische bevolking.

 "Onze wetten zijn slechts papieren tijgers als we er niet in slagen deze tolerantie ook te vertalen naar het dagdagelijks samenleven" - Bart Somers, Vlaams minister Gelijke Kansen

Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers: "In Vlaanderen en België zijn we op wettelijk vlak koploper als het om LGBTI-rechten gaat. We mogen terecht fier zijn dat we dit jaar opnieuw naar de tweede plaats stijgen op de Rainbow Index. Maar onze wetten zijn slechts papieren tijgers als we er niet in slagen deze tolerantie ook te vertalen naar het dagdagelijks samenleven. Laat dat vandaag de boodschap zijn van alle 300 Vlaamse steden en gemeenten die de regenboogvlag hijsen. Het engagement om elke dag opnieuw te werken aan een Vlaanderen waar iedereen zichzelf kan zijn.”

“Een schepen en ambtenaar die specifiek rond gelijke kansen werken, zijn essentieel om een gemeente inclusief te maken voor al haar burgers" - Dimitri Cools, voorzitter Vlaams-Brabants regenbooghuis UniQue

Discriminatie bestrijden gaat natuurlijk over meer dan louter symbolische acties. “We weten vanuit onze bevraging tijdens de IDAHOT-campagne dat twee derde van de gemeentes minstens één bijkomende actie onderneemt,” zegt Dimitri Cools, voorzitter van UniQue, het Vlaams-Brabantse regenbooghuis.“Zo voorzien ze bijvoorbeeld educatieve mappen rond LGBTI+ thema’s voor scholen, of worden LGBTI+ personen in beeld gebracht en contactgegevens van LGBTI+ organisaties verspreid in de gemeentelijke communicatie.”

Burgers kunnen zelf ook een steentje bijdragen door hun werkgever, school of gemeente te vragen om ook doorheen de rest van het jaar verder te gaan dan die symbolische vlag.

Anderzijds is er nog altijd veel ruimte voor verbetering. De helft van de Vlaamse gemeenten heeft geen schepen van gelijke kansen en slechts 19% heeft een medewerker om beleid rond LGBTI+ burgers uit te stippelen.

“Een schepen en ambtenaar die specifiek rond gelijke kansen werken, zijn essentieel om een gemeente inclusief te maken voor al haar burgers. We hopen dan ook dat deze cijfers hoger zullen zijn na de verkiezingen van 2024”, sluit Dimitri Cools af.

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste