Hottest Chick in Town van Jan Wallyn gaat op zoek naar genderidentiteit

Jan Wallyn – directeur van Brussels kunstencentrum Zinnema die vorig jaar uit de kast kwam als gender non-binair – gaat op 16 september in V36 van het Toneelhuis in première met een aangrijpende en persoonlijke performance over hoe de mainstream samenleving queer-mensen vervreemdt en isoleert van hun genderidentiteit. 

Verkiezing tot heetste wijf van het dorp

Uitgangspunt van deze voorstelling is de verkiezing van Wallyn rond 2006 tot heetste wijf van Meise: het dorp aan de rand van Brussel waar de jeugd van de auteur zich afspeelde. “Ik richtte er op mijn 16de een dansschool op en was toen al zeer uitgesproken in mijn genderexpressie. Ik ontdekte mijn verkiezing als heetste wijf pas toen het boekje van het jeugdhuis werd uitgegeven. Het is niet zo dat dit een traumatiserende ervaring voor mij was, maar het was wel een van another level om zo geconfronteerd te worden met hoe de samenleving omgaat met wat toen voor mij een natuurlijke genderexpressie was. Het werd het startschot van een lange ontdekkingsreis”, stelt Wallyn.

Toen Wallyn een paar jaar geleden verhuisde, stootte die opnieuw op het boekje met daarin het stuk over zijn verkiezing.

“Een en ander kwam toen terug. Het was een soort symbolische ping die mij eraan herinnerde wat voor tocht ik heb afgelegd. Ik ben er nu helemaal klaar voor om die titel Hottest Chick in Town  te gaan claimen.”

“Ik ga de prijs nu aan mijzelf uitreiken en op mijn manier. Het stuk is opgebouwd als een vieren van queerness.”

Verstoppen voor de maatschappij?

Bij zijn coming out als non-binair kreeg Wallyn vaak de goedbedoelde opmerking: “Ge moet u niet verstoppen voor wie ge zijt!”. Maar zo ziet die het niet:

“Ik heb niet het gevoel dat ik mij voor de maatschappij moet verstoppen voor wie ik ben. Ik heb het gevoel dat de maatschappij mij heeft verstopt voor mezelf. Er is zo’n brede range aan genderidentiteiten, maar toch slagen we er niet in om verder te denken dan de tweedeling man/vrouw.” 

Wallyn wil naar aanloop van dit stuk dan ook pleiten voor een zoektocht naar wat gender echt kan zijn, in al hun facetten. “Het gaat om kennis. We moeten als samenleving leren dat we gelukkiger gaan worden als we niet te beperkend omgaan met gender. Ja, het onderwijs speelt hier een bijzondere rol, maar het gaat breder dan dat: “Cijfers rond het aantal gender non-binaire mensen worden systematisch te laag gecommuniceerd. Ik zie het ook als de taak van de media om hier een correcte, onderwijzende rol in te spelen.”

Uitgepuurde visuele en muzikale performance

De theatrale ceremonie is zowel een ontdekkingstocht als een viering van queer eenzaamheid en isolement en bevat een 60 minutenlange soundtrack die origineel geproduceerd  is door Wallyn en geïnspireerd is door de noot ‘sol’, die verwijst naar de eerste drie letters van het woord ‘solitude’. Het publiek wordt uitgenodigd om apart een plek in te nemen op het podium en zo de muzikale ervaring alleen te ondergaan. Elke toeschouwer bepaalt hun eigen houding tot het werk: nu eens relaxerend, dan weer uitbundig dansend.

Het stuk is een uitgepuurde visuele en muzikale performance. Er wordt een muzikaal landschap opgebouwd dat helemaal versmelt met de choreografie. Zo wordt een omgeving gecreëerd die doet denken aan een bijvoorbeeld een homo dansclub. 

Cruciaal in het stuk is ook de monoloog waarbij het hoofdpersonage en acceptance speech houdt: dit is het moment waarop Wallyn in de stijl van de Oscaruitreiking hun kroontje als Heetste Wijf van het dorp claimt, maar dan op hun eigen manier.

Betekenisvolle samenwerkingen

In de muzikale en scenografische performance Hottest Chick in Town brengt Wallyn gevoelens en ervaringen samen met de steun van Samuel Vekeman (geluidscoaching en -mixing), Kopano Maroga (dramaturgie) en Malik Zaryaty (choreografie).

Hottest Chick in Town wordt ondersteund en geproduceerd door Gouvernement (Nomadische Werkplaats voor Nieuwe Meesters), GC De Muze (Meise), workspacebrussels en Trix. Wallyn is artist in residence bij deSingel (Antwerpen), Kaaistudio's (Brussel), Kunstencentrum Vooruit (Gent) en Ultima Vez (Brussel).

De titeltrack ‘Hottest Chick In Town’ is vanaf 16 september de beluisteren op meeste muzikale streamingdiensten.

Het stuk wordt geproduceerd door Gouvernement (Nomadische Werkplaats voor Nieuwe Meesters), GC De Muze, workspacebrussels en Trix. Wallyn kon rekenen op residentiepartners deSingel, Kaaistudio's, Kunstencentrum Voo?uit en Ultima Vez. 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste