Hongarije keurt anti-LGBTQ wettekst goed

Hongarije heeft dinsdag de wettekst die alle “promotie” van homo- en transseksualiteit verbiedt. Concreet bepaalt de wet dat er op plaatsen waar minderjarigen aanwezig zijn geen verwijzingen mogen gemaakt worden naar holebi’s en transgender mensen. 157 parlementariërs stemden voor de wet en er was slechts één tegenstem.Maandag en dinsdag kwamen duizenden activisten op straat om tegen deze anti-LGBTQ-wet te protesteren. Ook in andere landen, waaronder in Brussel werd er gedemonstreerd tegen de in Hongarije goedgekeurde wet.

Met de goedkeuring is het vanaf nu verboden om over homoseksualiteit te praten of te berichten in de media en op plekken waar  jongeren onder de achttien jaar komen.  De wettekst zet ook LGBT-personen op gelijke hoogte als pedofielen. De goedgekeurde wet heeft verregaande gevolgen. Zo mag er op scholen geen voorlichting meer worden gegeven over homoseksualiteit. Films en televisieseries over homoseksualiteit of met LGBTQ-personages erin mogen niet meer vertoond worden aan minderjarigen of uitgezonden worden op tijdstippen wanneer jongeren voor de televisie kunnen zitten. Als ze toch worden uitgezonden moet dat op een laat tijdstip gebeuren en moet er voor de uitzending een waarschuwing komen. Ook mag er in de media niet meer gesproken worden over geslachtsveranderingen of LGBTQ-onderwerpen.

Tegen de wettekst wordt al enkele dagen actie gevoerd aan het Hongaarse parlement. Volgens Lydia Gall van Human Rights Watch lopen holebi’s en transgenders met de goedkeuring nu gevaar. Ze omschrijft de goedgekeurde wettekst als een “cynische, onsmakelijke en opzettelijke poging van de regering van Orban om de rechten van LGBT-personen teniet te doen en hen daarmee onzichtbaar te maken voor de Hongaarse samenleving.

Ook ILGA-Europe is niet te spreken over de goedkeuring van de anti-LGBTQ wettekst. Zij roepen de EU op om in te grijpen. “Nu Hongarije een anti-LGBTI wettekst in Russische stijl heeft goedgekeurd, is het voor de EU de hoogste tijd om alle instrumenten waarover ze beschikken in te zetten en zijn lidstaten ter verantwoording te roepen om de fundamentele rechten, waaronder ook de LGBT-rechter, te respecteren en voor deze duidelijke overtredingen van de Europese wetten.”

“De Europese Commissie kan niet langer meer de andere kant opkijken als het gaat over de onophoudelijke wettelijke aanvallen van de FIDESZ partij (partij van de Hongaarse president Orban red.) tegen de mensenrechten en fundamentele vrijheden van LGBTI-personen in Hongarije“ zo laat Evelyne Paradis van ILGA-Europe weten.

 

Ze roept de Europese Unie op om ook meteen alle subsidies die Hongarije krijgt stop te zetten. “In de condities van het Cohesie-fonds staat duidelijk dat lidstaten de fundamental rechten zoals ze vermeld staan in het charter moeten respecteren. Hongarije schendt de fundamentele rechten met deze nieuwe wet en dus zouden er geen Europese fondsen meer aan Hongarije worden uitbetaald totdat de wet is teruggetrokken .”

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste