Homofobe Poolse president nipt herverkozen

De huidige homofobe president Andrzej Duda is in Polen met een nipte meerderheid van 51,21 procent van de stemmen herverkozen. Dat heeft de Poolse Nationale Kiescommissie bekendgemaakt. Dat is slecht nieuws voor de Poolse homo’s, lesbiennes en transgenders want in de aanloop naar de verkiezingen beloofde hij  de traditionele familiewaarden te verdedigen en homo-huwelijken en adopties door homoseksuele koppels te verbieden.

Uiteindelijk werd het, zo als voorspeld, een spannende strijd tussen de liberale Rafal Trzaskowski en de conservatieve president Andrzej Duda. Met 99 procent van de stemmen geteld heeft de Poolse Nationale Kiescommissie Duda als winnaar aangeduid. Hij klokt af op 51,21 procent. De huidige president haalde  zo’n 500.000 stemmen  meer binnen dan Trzaskowski. Door die nipte meerderheid is Polen letterlijk in twee gedeeld. Door de herverkiezing van Duda wordt het voor de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), waarvan Duda een bondgenoot is, makkelijker om hun conservatieve restauratiepolitiek en agenda verder zetten.

Als kandidaat voor de conservatieve PiS-partij maakte Duda vorige maand verschillende beloftes bekend. Zo beloofde hij om als president, de traditionele familiewaarden zal verdedigen en een verbod  op homo-huwelijken en adopties door homoseksuelen.

Verder beloofde hij ook dat kinderen niet zullen worden blootgesteld worden aan “LGBT propaganda in publieke instellingen. De president wil dat ouders  beslissen of hun kind seksuele opvoeding op school moeten krijgen en welke buitenschoolse activiteiten ze moeten volgen.

“Dit zijn de principes die ik zal volgen als ik overweeg om de wetten te ondertekenen die door het Poolse parlement zijn goedgekeurd”, zo verklaarde Duda toen hij het “familie-platform” vorige maand ondertekende.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste