Groen en Ecolo willen dat België actie onderneemt na goedkeuring anti-LGBTQ wet in Hongarije

Groen en Ecolo hebben een resolutie klaar die er bij de Belgische regering op aandringt om Hongarije desnoods zelf voor het Europees Hof Van Justitie te dagen. Aanleiding is de vorige maand goedgekeurde anti-LGBTQ+wet  in Hongarije. De Groenen willen de resolutie als stok achter de deur als Europa geen stappen onderneemt tegen de wet.

In een brief die Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders en commissaris voor Interne Markt Thierry Breton  naar Hongarije stuurden stond duidelijk te lezen waarom deze wet volgens hen in strijd is met enkele Europese regels en vroegen  ze om verduidelijking tegen woensdag 30 juni. Die verduidelijking is er niet gekomen. Als Hongarije nalaat om te antwoorden op de brief van de twee commissarissen dan heeft de Europese Commissie geen andere keuze om een inbreukprocedure op te starten tegen Hongarije

Groen en Ecolo dienen nu een resolutie in om het zekere voor het onzekere te nemen. In de resolutie vragen ze dat ons land naar het Europese Hof van Justitie trekt als Europa geen actie onderneemt. “Als Europa tegen 1 oktober nog niks heeft gedaan, dan moet België het maar doen”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) in De Morgen. “De vergaande anti-lgbtq+-wet die Hongarije aangenomen heeft, druist in tegen onze Europese waarden. Het mag niet blijven bij verontwaardiging.”

Ten tweede vraagt de resolutie de regering om een verzoekschrift in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en ten derde om op Europees niveau te blijven pleiten voor de toepassing van het nieuwe rechtsstaatmechanisme.

“Sinds 1 januari 2021 zijn EU-subsidies gekoppeld aan respect voor de rechtsstaat,” zegt De Vriendt. “De Europese Commissie moet die mogelijkheid nu gebruiken, om Hongarije te raken waar het pijn doet.”

De komende weken moet duidelijk worden of er draagvlak voor de resolutie is in de Kamer. Afgelopen najaar nam de Nederlandse Tweede Kamer een soortgelijk initiatief tegen Polen, vanwege de politieke inmenging in de benoeming van rechters in dat land.

Bron: De Morgen

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste