Hongarije neemt niet deel aan Songfestival

Hongarije zal volgend jaar niet deelnemen aan het Eurovisie Songfestival in Nederland. Een officiële reden voor de terugtrekking is er niet maar het vermoeden doet  de ronde dat het liedjesfestival te homo-getint is naar de goesting van de extreem-rechtse regering en de bonzen bij de openbare omroep.

De terugtrekking komt er nadat de premier Viktor Orban een “gezinnen eerst”-politiek heeft gelanceerd waarmee hij het traditionele gezin wil ondersteunen om op die manier de geboortecijfers omhoog te krijgen. Die politiek heeft ervoor gezorgd dat de homofobische retoriek is toegenomen. Eerder dit jaar vergeleek de voorzitter van het Hongaarse parlement adoptie door homoseksuelen met pedofilie. 

Een bron binnen de openbare omroep MTVA liet aan de Britse krant The Guardian weten dat er niet over de reden van de terugtrekking gecommuniceerd wordt maar dat die volgens de werknemers ligt bij de affiliatie van het songfestival  met de LGBTQ+-cultuur. Een positieve weergave in de media van homoseksualiteit wordt ontmoedigd door Orban en zijn ministers. De openbare media zijn nauw verbonden aan de regering en ze hebben in het verleden een grote rol gespeeld in de verspreiding van de anti-migratie boodschappen  en de kritiek op Europa.

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste