Europarlementsleden eisen maatregelen tegen Hongarije

De Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) in het Europees Parlement keurt vandaag een rapport goed waarin het aan de alarmbel trekt over de rechtsstaat en fundamentele vrijheden in Hongarije. Hongarije ligt al langer onder vuur omdat ze de rechten van LGBTQ-personen schendt. Op 15 september zal het voltallige Parlement zich buigen over de situatie.  

“Het rapport stelt heel duidelijk dat de Raad en de Europese Commissie Artikel 7 (met het vaststellen van een schending of concrete aanbevelingen red.) en het conditionaliteitsmechanisme (met het tegenhouden van financiering red.) moeten inzetten tegen Hongarije. We hebben de tools om actie te ondernemen, maar sinds het activeren van artikel 7 in 2018 en de inwerkingtreding van het nieuwe mechanisme in januari 2021, komen noch de Raad noch de Commissie hun verplichtingen na. In tussentijd glijdt het land verder weg en worden mensenrechten systematisch geschonden. We spreken over de rechterlijke onafhankelijkheid, corruptie, persvrijheid, gendergelijkheid, LGBTIQ+ rechten en zo veel meer. Dit is niet langer houdbaar, wij verwachten nu actie en zullen tijdens de plenaire zitting in september opnieuw het vuur aan de schenen leggen van de Raad en de Commissie.” 

Hongarije ligt reeds onder vuur sinds de invoering van de 'anti-homowet' die de toegang van minderjarigen beperkt of verbiedt tot content die homoseksualiteit of geslachtsverandering promoot of afbeeldt. 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste