Brusselse Rainbowhouse bevriest banden met RTBF na transfobe sketch

Een parodie in het satirische programme ‘Le Grand Cactus’ op Tip!k van de RTBF van afgelopen zondag heeft ervoor gezorgd dat er verschillende klachten zijn binnengekomen over transfobie bij de Franstalige Hoge Raad voor de Media. De raad is met een onderzoek begonnen naar het nummer “Le 128e Sexe” en het Brusselse regenbooghuis heeft de samenwerking met zowel Tip!k als de RTBF voorlopig stopgezet.

In het bewuste fragment brengen  de Belgische komiek Damien Gillard en de Franse humoriste Cécile Giroud een lied getiteld "Le 128e sexe", een verwijzing naar het nummer "Le 3e sexe" van de band Indochine. In het nummer drijven ze de spot met het feit dat transgenders van gender veranderen en dat er meer dan een gender bestaat. "Elke seconde herontwerp ik op papier mijn identiteit. En jongen, meisje of muntthee, het maakt me niet uit, ik ben genderloos", begint het duo. " ‘s Ochtends bij het ontbijt, helemaal naakt, ben ik een dromedaris. En ‘s avonds, net na het avondeten, een schrift of misschien een varen", aldus de komieken.

Na de uitzending liepen er bij de Franstalige Hoge Raad voor de Media verschillende klachten binnen dat het fragment, dat ook via sociale media werd verspreid,  "transfobische en stigmatiserend” zou zijn tegenover  transgender en non-binaire personen. Volgens de RTBF was er "geen enkele intentie was om schade te berokkenen en dat het gaat om een parodie die wordt uitgezonden in het kader van een satirisch programma”.

Die mededeling schoot dan weer het Brusselse Regenbooghuis in het verkeerde keelgat. De organisatie die instaat voor de jaarlijkse pride doorheen Brussel verbreekt tijdelijk de banden die het heeft met hun mediapartners Tipik en de RTBF. Alle bedrijven waarmee het Brusselse regenbooghuis in het kader van de pride samenwerkt zijn verplicht om een aantal voorwaarden en eisen te aanvaarden en uit te dragen.”Het thema van de Brussels Pride, ‘Safe, Everyday, Everywhere’ klinkt vandaag de dag nog door”, zo laat het Rainbowhouse weten.”Tip!k, RTBF, als partner van dit evenement, respecteert door de uitzending van deze sketch niet de eisen die we samen hebben gesteld. Via de Brussels Pride en de RTBF wilden we alledaags geweld bestrijden. Deze video toont aan dat de keuze om te bagatelliseren via ‘humor, satire,parodie’ een ware klap is en gewelddadig is voor onze LGBTQIA+ gemeenschappen. Door deze handelingen, pauzeren we de samenwerking met de media van de RTBF zolang er geen uitleg, excuses of diepgaande veranderingen op structurele en dringende wijze worden doorgevoerd.”

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste