Evenementen & Party-reports

 • Begin mei duidelijkheid of er een botenparade komt tijdens 25 jaar Amsterdam Pride

  Dit jaar viert de Amsterdamse Pride zijn vijfentwintigste verjaardag. Dat Pride Amsterdam doorgaat staat al vast, alleen de vorm moet nog worden bepaald. Over de botenparade zal begin mei een beslissing genomen worden. De organisatie doet nu reeds een oproep aan zowel professionele als amateurfotografen om betekenisvolle en iconische foto’s in te sturen die passen bij 25 jaar Pride Amsterdam. Met de inzendingen wordt op het Museumplein de openluchttentoonstelling ‘Celebrating Diversity’ gemaakt en een speciaal Pride fotoboek uitgebracht. 

  “Dit lustrumjaar wordt onder meer stilgestaan bij 25 jaar botenparade, 10 jaar Pride Walk, 20 jaar openstelling Burgerlijk Huwelijk en 30 jaar EuroPride. Samen met de eerste kranslegging op de Dam 50 jaar geleden, ter herdenking van de homovervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van het COC in 1946 markeert dit de jarenlange strijd voor diversiteit in Amsterdam,” aldus Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam. “Het tussenjaar met de ‘corona-edition’ en TV- uitzendingen was een prima alternatief, maar iedereen hoopt dat we dit jaar wat meer kunnen. Het meest kansrijk zijn activiteiten in de buitenlucht en daarom toveren we het Museumplein om tot één grote tentoonstelling.”

  Iconische en betekenisvolle foto’s gezocht

  Rondom 25 jaar Pride Amsterdam zijn 25 thema’s uitgekozen waarin fotografen hun foto’s kunnen insturen. Deze worden vervolgens beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Cornald Maas. De beste beelden zullen in de tentoonstelling en het fotoboek worden opgenomen. Bovendien maken inzenders kans op een aantal speciale prijzen waaronder drie keer € 2500,-. Thema’s zijn onder meer ‘Statement Boten’ voor de beste deelnemers uit 25 jaar botenparade, ‘In memoriam’ voor overleden Pride iconen aan wie de herinnering en inzet voor de strijd levend moet blijven en er zijn categorieën voor de vele commissies en activiteiten voor de uiteenlopende doelgroepen van de LHBTIQ+ gemeenschap. Insturen kan tot 1 juni. Meer informatie is te vinden op www.pride.amsterdam/celebratingdiversity

  Wel of geen botenparade?

  De beslissing over het doorgaan van de botenparade wordt begin mei genomen. Voor de voorbereidingstijd is dit de laatst mogelijke datum. Directeur Lucien Spee: “Wij krijgen veel vragen en horen dat er in de gemeenschap grote zorgen zijn of de laatste editie ook direct de laatste botenparade is geweest. Dit komt waarschijnlijk doordat de gemeente Amsterdam volop bezig is met het aanpassen van het evenementenbeleid. Wij benadrukken deze mensen dat de botenparade immaterieel erfgoed is sinds 2019, dus we ook na corona gewoon terugkomen. Alleen of het al dit jaar veilig, verantwoord en coronaproof te doen is, kunnen we nu nog niet bepalen. Daarom is zichtbaarheid van de LHBTIQ+ gemeenschap dit jaar het uitgangspunt en gaan we er alles aan doen dit binnen de dan geldende spelregels te organiseren.” Zodra het besluit over de botenparade is genomen zal dit bekend worden gemaakt.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste