Evenementen & Party-reports

 • Dit zijn de genomineerden voor de X-Awards

  Met nog iets meer dan een maand te gaan heeft de organisatie van Darklands de genomineerden bekend gemaakt voor de X-Awards. Met de X-Awards worden jaarlijks de mensen, bedrijven en organisaties in de bloemetjes gezet die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt in de Europese fetisj gay-scene. Met de uitreiking van de awards wil de organisatie van Darklands (tot vorig jaar beter bekend als de Leather Pride) het stigma rond fetisjisme verminderen.

  Tot vorig jaar werden de X-Awards op de laatste dag van de Darklands beurs uitgereikt maar dit jaar krijgen ze een meer prominentere plaats en verhuizen ze naar de openingsdag van de fetisj-markt op vrijdag 6 maart. In aanloop van de uitreiking heeft de organisatie nu de genomineerden in tien categorieën bekend gemaakt. 

  De genomineerden vind je hier onder. En stemmen kun je via deze link. Naast de genomineerden in de tien categorieën wordt er ook voor het eerst  een X-Award uit gereikt aan de vrijwilliger van het jaar en een Lifetime Achievement Award.

   

  Darklands vindt dit jaar plaats van vier tot negen maart.

   

  Lees meer
 • Nieuwkomers en cultklassieker op Pinx filmfestival.

  Van 29 januari tot 2 februari organiseert de Gentse bioscoop Sphinx  opnieuw het LGBT-filmfestival PinX en tonen ze  een selectie van films die seksualiteit bevraagt en onderzoekt, het hedendaagse genderdebat beïnvloedt en een gevarieerde en kleurrijke wereld weerspiegelt.  Kortom vijf dagen vol met films die inspireren, aan het denken zetten, entertainen en het feestje gaande houden. Iedere film wordt vooraf gegaan door een kortfilm.

  We zetten de langspeelfilms die je kunt gaan bekijken even op een rij:

  Matthias & Maxime

  Maxime leeft gebukt onder de zorg voor zijn chagrijnige moeder, herstellende van een verslaving. Na een uitzonderlijk frustrerende en spiegelsneuvelende woordenwisseling, beslist de jongeman om opnieuw te beginnen in Australië. Iets rooskleuriger lacht de toekomst zijn beste vriend Matthias toe: strak in pak, goed op weg om een succesvolle advocaat te worden en immer in het gezelschap van een beeldschone vriendin.

  Maar dan worden de twee uitgedaagd om te kussen voor de kortfilm van Matthias’ jongere zus, en kruisen hun levens op een onverwachte manier. De ogenschijnlijk betekenisloze kus vertroebelt hun vriendschap en confronteert beide jongens met hun liefde voor elkaar. 

  Matthias & Maxime: woensdag 29 januari om 20 uur

  Searching Eva

   

  Wie is Eva Collé? Als we haar sociale media filteren, blijven enkele begrippen hangen: 1992. Berlijn. Biseksueel. Sekswerker. Schrijver. Muzikant. Model. Blogger. Instagrammer. Anarchist. Feminist. Autistisch. Regisseur Pia Hellenthals oprechte documentaire deinst nergens voor terug. Eva’s uitzonderlijke jeugd, aparte wereldvisie en opmerkelijke levensfilosofie worden geïllustreerd - soms als intieme dagboekfragmenten, soms als een zorgvuldig geënsceneerd instagramtableau - met straffe shots, die zo nu en dan vet worden onderlijnd met lekker dwarse muziek, waarin Eva alles laat zien, letterlijk en figuurlijk. Maar Eva blijft volstrekt ongrijpbaar, en maakt van haar identiteit kunst.

  Donderdag 30 januari om 20 uur.

  Deux

  Young lovers zijn het al even niet meer, maar dat maakt hun liefde niet minder passioneel. Nina en Mado zijn al jaren overburen voor de rest van de wereld en geliefden voor elkaar, want Mado heeft zichzelf er nog nooit toe kunnen brengen om haar volwassen zoon en dochter over haar relatie te vertellen. Nina, aan de andere kant, begrijpt niet waarom Mado denkt dat de wereld nog wakker ligt van “twee ouwe potten” en wil graag met haar partner naar Rome verhuizen.

  Maar wanneer de gezondheid van Mado plotseling achteruit gaat, barst hun huiselijke idylle. Een thuisverpleger neemt de zorg op zich en de voordeur wordt gesloten, want de buren hebben hier geen zaken mee. Nina zal alles uit de kast moeten halen om bij haar geliefde te kunnen zijn.   

  Vrijdag 31 januari om 20 uur

  Taxi Zum Klo

   

  Regisseur en hoofdrolspeler Frank Ripploh choqueerde in 1980 vriend en vijand met zijn autobiografische fictiefilm ‘Taxi zum Klo’. De Duitse cultklassieker is nog even krachtig en hilarisch als veertig jaar geleden, nu gerestaureerd in al zijn glorie. Onbeschroomd en expliciet demonstreert regisseur/acteur Frank Ripploh zijn gay-bestaan in West-Berlijn. Van anonieme ontmoetingen in openbare toiletten tot een pijnlijk rectaal onderzoek: basisschoolleerkracht Frank houdt er in zijn vrije tijd een behoorlijk promiscue privéleven op na, met alle gevolgen van dien. Zijn radicale eerlijkheid werkt echter ontwapenend en we laten ons graag leiden door zijn charmante open persoonlijkheid. Met ‘Taxi zum Klo’ zet Ripploh mannen die seks hebben met mannen front and center, en nog geen klein beetje in your face.

  Vrijdag 31 januari 22.30 uur

  Lola Vers la Mer

  De 18-jarige Lola met haar gekleurde haren vliegt met haar skateboard razendsnel door de zonovergoten straten van Brussel. Ze woont samen met Samir, haar enige vriend, in een Brussels opvangcentrum. Wanneer haar moeder, die ze in het geheim zag, bezwijkt aan een ziekte, zorgt haar vader Philippe ervoor dat Lola de uitvaartplechtigheid mist.

  Twee jaar eerder had Philippe haar al uit het huis gezet: toen heette Lola nog Lionel. Lola is woedend op haar vader en steelt de urn met de as van haar moeder. Maar dat is buiten Philippe gerekend, die vastbesloten is om de laatste wens van Catherine waar te maken: uitgestrooid worden in de duinen van haar ouderlijk huis aan de Noordzee. Lola trekt dan samen met haar vader naar de kust waar haar moeder vertoefde, om haar een laatste eer te bewijzen. Een tocht die helemaal niet zal verlopen zoals ze beiden verwacht hadden. 

  Zaterdag 1 februari 14:30 uur

  Yo, imposible (Being impossible)

  De Venezolaanse Ariel gaat door een moeilijke periode: op haar werk komt ze vaak in contact met afkeurende, kortzichtige vrouwen, en wanneer ze ’s avonds thuiskomt bij haar moeder wacht haar opnieuw zo’n afkeurende, kortzichtige vrouw, die bovendien doodziek is. Gelukkig heeft ze haar vriend. Maar wanneer ze voor de eerste keer seks hebben, voelt het alsof ze doormidden wordt gescheurd.

  Haar moeder verwijst haar door naar dokter Clemencia, die haar wel enkele middeltjes voorschrijft, maar niets helpt. De stilte waarmee haar moeder haar omringt is toxisch en traumatisch. Maar dan ontdekt Ariel zelf de waarheid: ze werd interseksueel geboren en onderging als kind verschillende chirurgische ingrepen zodat ze als meisje opgevoed kon worden.

  Zaterdag 1 februari om 17 uur.

  El Príncipe

  Met een kaaklijn om je aan te snijden en een chocoladebruine krullebol is Jaime beslist geen lelijke jongeman. Maar wanneer hij zijn beste vriend de keel oversnijdt in een passionele opwelling, wordt de wereld voor eeuwig beroofd van zijn schoonheid en vliegt hij achter de tralies. In die hypermannelijke en vaak toxische omgeving ontdekt hij echter iets over zichzelf dat hij als vrij man in het Chili van de jaren 70 nooit de kans kreeg om te ontdekken: hij is homoseksueel.

  Als “El Príncipe” vindt Jaime zichzelf heruit en hoeft hij zijn aantrekking tot mannen niet langer te verbergen. Bescherming en geborgenheid vindt hij bovendien bij de oudere en gerespecteerde medegevangene “El Potro”.

  Zaterdag 1 februari om 20 uur.

  The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert

  De klassieker van Stephan Elliott – in 1995 goed voor de Oscar voor Best Costume Design – betekende niet alleen de doorbraak van Guy Pearce, het is een van de uitzinnigste en grappigste komedies ooit, over twee travestieten en een transgender die het crazy plan opvatten om door de Australische woestijn te rijden met een bus genaamd Priscilla.

  De film was een kwarteeuw geleden een fenomeen, vandaag is hij een onvervalste cult/camp/kitschklassieker. Enerzijds omwille van de waanzinnige kostumering en aanstekelijke discosoundtrack – ABBA! Gloria Gaynor! CeCe Peniston! Alicia Bridges! – anderzijds omwille van het bijzonder geestige scenario en de onvergetelijke vertolkingen van Guy Pearce, Terence Stamp én Hugo ‘Agent Smith’ Weaving.

  Zaterdag 1 februari om 22.30 uur

  Boy Erased

  Wanneer de 20-jarige Jared Eamons (Lucas Hedges) ge-out wordt bij zijn vader, een strikte, Amerikaanse predikant en hoofd van een zeer gelovige gemeenschap in ruraal Arkansas, kunnen we al raden op welke manier de man zijn zoon zal willen “helpen”. Jared wordt door zijn ontstelde ouders naar een pray-the-gay-away-kamp gestuurd, waar hij zijn "verwerpelijk" gedrag dient af te leren.

  Al snel ondervindt Jared dat conversietherapie vrij vlug omslaat in psychologisch en zelfs fysiek misbruik. Bovendien heeft zijn moeder Nancy het steeds moeilijker met de keuze die haar man gemaakt heeft.

  Zondag 2 februari om 11 uur.

  Croce e delizia

  Twee zeer verschillende families brengen hun vakantie door in dezelfde prachtige villa aan de Middellandse Zee: de aristocratische Castelvecchios, ruimdenkend, excentriek, maar vrij egoïstisch, en de arbeidersfamilie Petagnas, zeer hecht en verenigd rond solide conservatieve waarden. Wat brengt zo’n uiteenlopende werelden samen?

  Alleen Tony en Carlo, de twee patriarchen van middelbare leeftijd van de families, weten het! Tijdens een gezamenlijk avondmaal kondigt Tony aan dat hij opnieuw gaat trouwen. De vreugde van zijn familie is van korte duur wanneer duidelijk wordt dat hij met Carlo in het huwelijk wil treden. Dat nieuws leidt in ‘Croce e delizia’ tot onbegrip, kluchtige taferelen, vlagen van klassenstrijd, familiair drama en veel feelgood-amusement onder de warme Italiaanse zomerzon.

  zondag 2 februari om 14.30 uur.

  Transkids

  'Transkids' is het resultaat van een jarenlange intieme en diepgaande portrettering van vier tieners en hun families, en werpt een gloednieuw licht op de persoonlijke en sociale implicaties van het proces van gender- en identiteitsverandering - een onderwerp dat wereldwijd controversieel en delicaat is, en nog meer in Israël, een land waar de militaire dienst verplicht is en orthodox-joodse religie de wet is.

  Noam, 16, werd geboren als een meisje in een religieus gezin in een nederzetting in Samaria en studeerde aan een religieuze meisjesschool; Ofri, 16, was altijd het coole meisje dat voetbalde met de jongens, maar van binnen wist hij altijd dat hij een jongen was. Romy, 16, werd geboren als een jongen in een seculier gezin, maar zodra ze met poppen begon te spelen, tekenden haar ouders haar in bij een religieuze school. Liron, 17, groeide op verscholen in verschillende gedaantes, voordat hij klaar was om zijn ware zelf onder ogen te zien.

  Zondag 2 februari om 17.00 uur.

  Port Authority

  De onmetelijk verschillende werelden van Paul (Ffion Whitehead) en Wye (Leyna Bloom) kruisen elkaar op de trappen van het New Yorkse Port Authority-busstation. Paul, die vers van een bus uit Pittsburgh is gestapt, heeft geen idee waar hij zal slapen die nacht en wordt op de metro bijna in elkaar geslagen. Zijn bedenkelijke redder in nood is de slightly sleazy en homofobe Lee (McCaul Lombardi), die hem aan een slaapplaats en een “job” helpt.

  Wye, een danseres uit New Yorks Kiki ballroom-scene, woont samen met haar uitgebreide familie van collega-voguers en mededansers die voor elkaar zorgen met een warmte en genegenheid waar Paul enkel van kan dromen. Hij valt voor haar charisma en zelfzekerheid, maar worstelt met zijn gevoelens wanneer hij erachter komt dat ze trans is.

  Zondag 2 februari om 21.00 uur.

  Lees meer
 • Lilianne Saint-Pierre voor derde keer bovenaan de Homo Top 100

  Soldiers Of Love' van Liliane Saint-Pierre staat voor de 3de keer op nummer 1 in de Homo Top 100, de jaarlijkse online gestemde hitlijst met de 100 beste holebi-hits aller tijden.
  De song zegevierde eerder in 2008 en 2013 en verslaat 'Believe' van Cher, onlangs nog te gast in het Antwerpse Sportpaleis, en 'Euphoria' van Loreen.

  Lady Gaga prijkt met 4 songs in de 16de Homo Top 100, de betreurde George Michael - solo en als onderdeel van Wham! - met 5, maar ABBA spant de kroon met 8 nummers.
  Yasmine is, 10 jaar na haar plotse overlijden, de enige Vlaamse artiest die 2 maal de lijst haalt.

  Homo Top 100-party in Antwerpen
  Wil je de volledige top 100 te weten komen? Daarvoor moet je op zaterdag 9 november vanaf 23 uur op de Homo Top 100-party in Antwerpen zijn.

  Het feestje in Cargo Club (Red & Blue) wordt georganiseerd door Enig Verschil (de Antwerpse jongerenvereniging voor holebi's en transgenders) en de hetero's van The Breakfast Club, en verwelkomt uitdrukkelijk ook vrouwen en hetero's.

  Lees ook: Dit is de top 30 van de Homo top 100 van 2018

  Dit is de top 30 van dit jaar:

  1: Soldiers Of Love - Liliane Saint-Pierre

  2: Believe - Cher

  3: Euphoria - Loreen

  4: Why Tell Me Why - Anita Meyer

  5:Arcade - Duncan Laurence

  6: Born This Way - Lady Gaga

  7:I Will Survive - Gloria Gaynor

  8:Dancing Queen - ABBA

  9:Sissy That Walk - RuPaul

  10:This is me- The Greatest Showman

  11:…Baby One More Time - Britney Spears

  12:Diep - Get Ready!

  13:Wake Me Up Before You Go-Go - Wham!

  14:King - Years & Years

  15:Tous Les Mêmes - Stromae

  16:Poker Face - Lady Gaga

  17:Alexandrie, Alexandra - Claude François

  18:Lay All Your Love On Me - ABBA

  19:Take Me To Your Heaven - Charlotte Nilsson

  20:5, 6, 7, 8 - Steps

  21:Don't Leave Me This Way - Communards

  22:I Want To Break Free - Queen

  23:I'm Coming Out - Diana Ross

  24:Rise Like A Phoenix - Conchita Wurst

  25:Vogue - Madonna

  26:Bad Romance - Lady Gaga

  27:Desire - Years & Years

  28:Diva - Dana International

  29:Zeil Je Voor Het Eerst - Bart Kaëll

  30:Freed From Desire - Gala

  Lees meer
 • Holebifilmfestival: Dit zijn de hoogtepunten van deze editie

  Dit jaar worden er maar  liefst 26 kortfilms, 32 films en 2 documentaires vertoont tijdens de negentiende editie van het Holebifilmfestival. Daarnaast worden er ook 2 toneelproducties opgevoerd en gaat mannenkoor Cantarelli volledig de cinefiele toer op. Het Holebifilmfestival loopt dit jaar van 8 tot 29 november in maar liefst 25 steden en gemeenten over het hele land.

  HolebiKort

  Het hele festival wordt op 8 november afgetrapt met de Holebikort filmwedstrijd in Leuven. Voor de tiende editie  zijn dit jaar 190 inzendingen uit 39 landen ingestuurd. De inzendingen komen voornamelijk uit uit Europa en uit Noord- en Zuid-Amerika. Uit de 190 inzendingen selecteerde de vakjury de finalisten die dit jaar onder het voorzitterschap van Wim De Vilder stond. Verder zaten in de jury vertrouwde gezichten als regisseur Lieven Debrauwer, filmdocenten Judith Franco, Kris Mergan en Alexander Dhoest en tenslotte Pink Screens-medewerkster Ombeline Oversacq. Het publiek kiest tijdens de openingsavond de uiteindelijke winnaar.

  Hoogtepunten.

  Bij de 32 films zitten weer heel wat pareltjes. We maken even een selectie. 

   

  Portrait de la jeune fille en feu

  Dit romantische drama van Céline Sciamma kaapte op het afgelopen filmfestival van Cannes naast de Queer Palm ook de Palme d'Or voor Beste Scenario. Marianne, een jonge kunstschilder in het Frankrijk van de achttiende eeuw, wordt ingehuurd om een portret te maken van Héloïse voor haar aanstaande huwelijk. Héloïse is helemaal niet trouwlustig en weigert mee te werken aan het portret. Marianne besluit de toekomstige bruid gezelschap te houden, te observeren en haar in het geheim toch te schilderen.

  De film is pure poëzie, een feest voor ogen en oren. De thema's liefde en zelfontdekking zijn ernstig en krachtig uitgewerkt en de dialogen weten te boeien. De actrices Noémie Merlant en Adèle Haenel overtreffen zichzelf. 

  Deze film is onder meer in Roeselare (29 oktober), Leuven (9,14,17 november), Koersel-Beringen (11,15 november), Aalst (12 november), Mechelen (12,19 november), Diest (15 november), Bornem (26 november),Dilbeek (26 november), Heist-op-den-Berg (27 november).

  Tucked

  De ouderdom komt met zijn gebreken, maar de tachtigjarige Jack neemt voldoende alcohol om elk pijntje te verdoven. Avond aan avond treedt hij op als de grofgebekte en hooggehakte Jackie. Jack is hetero, heeft een ex-vrouw en een dochter. Dan komt de jonge Faith in de club werken. Hoewel Faith zelfvertrouwen uitstraalt, heeft de jongen het allesbehalve gemakkelijk: hij is verstoten door zijn familie en slaapt in zijn auto. Tussen Jack en Faith ontwikkelt zich een vreemde ouder-kindrelatie.

  Dit betoverende en hartverwarmende drama over liefde, verlies en identiteit won al meerdere jury- en publieksprijzen. De humor en de chemie tussen de twee acteurs zijn onweerstaanbaar.

  Dit muzikale drama van Jamie Patterson is op 10 en 14 november te zien in Cinema ZED-Vesalius in Leuven.

   

  Kanarie

  Johan Niemand werd als tiener vaak gepest, o.a. voor zijn bewondering voor zanger Boy George. Wanneer hij wordt opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen, doet hij auditie voor het legerkoor "De Kanaries". Hij gelooft dat het koor zijn redding betekent in een harde wereld, maar langzaam beseft hij dat hij zo zelf bijdraagt tot het in stand houden van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Wanneer Johan tijdens de tournee van de Kanaries ook nog verliefd wordt op een mede-Kanarie, begint zijn wereldbeeld te wankelen en raakt hij helemaal in de war.

  "Kanarie" is een film over het zoeken naar je eigenheid, geplaatst tegen een achtergrond van apartheid, religie en oorlog. 

  Kanarie is op 11 november te zien in de Kinepolis van Leuven.

  Boy Erased

  Wanneer Jared Eamons gedwongen wordt om zijn ouders te vertellen dat hij homo is, valt dat bij hen helemaal niet in goede aarde. Zijn vader Marshall is namelijk een baptistische predikant en het christelijke geloof is de rode draad doorheen het leven van de familie Eamons. Jareds geaardheid valt niet te rijmen met de baptistische levenswijze en het gezin dreigt helemaal ontwricht te raken. Na overleg besluit Marshall zijn zoon naar een christelijk conversiekamp te sturen om hem van zijn homoseksualiteit te genezen. Maar is dit ook wat Jared zelf wil? Valt homoseksualiteit wel te genezen? En is het wel een ziekte?

  Deze ophefmakende film  met Lucas Hedges, Nicole Kidman en  Joel Edgerton is op 12 en 19 november te zien in ZED-STUK Leuven en op 28 november in de bibliotheek van Kortenberg.

  And Then We Danced

  Merab, een jonge danser, traint al heel zijn leven om geselecteerd te worden voor het Nationaal Georgisch Ballet. Hoewel zijn dansleraar enorm veel van hem eist en de dagelijkse repetities afmattend zijn, geeft Merab alles wat hij heeft. Echt moeilijk wordt het pas wanneer Merab gevoelens ontwikkelt voor zijn grootste rivaal, een jonge danser die meedingt naar de gegeerde plaats bij het Nationaal Georgisch Ballet. "And Then We Danced" werd gescreend in de sectie 'Directors' Fortnight' van het Filmfestival van Cannes (2019). De film is ook de Zweedse inzending voor Beste Niet-Engelstalige Film voor de 92e Academy Awards (februari 2020) en is ook te zien tijdens het Filmfestival van Gent.

  Het romantische drama van Levan Akin wordt op 13 (Kinepolis Leuven), 19 (Ter Dilft Bornem) en 26 november (Netwerk Film Aalst) en op 2 december (Filmhuis Mechelen) vertoont.

  Colette

  Met dit drama met Keira Knightley en Fiona Shaw belanden we in het einde  van de 19e eeuw. Het plattelandsmeisje  Colette maakt haar entree in de Parijse high society aan de zijde van haar kersverse, maar veel oudere echtgenoot, een beroemde maar arme schrijver. Uit verveling schrijft ze dagboeken vol met haar seksuele fantasieën. Die zullen uiteindelijk onder het pseudoniem van haar man ('Willy') verschijnen als de romancyclus rond Claudine. De sensuele verhalen zijn een hit, en Willy en Colette groeien uit tot het bekendste koppel van Frankrijk. Tot Willy haar bedriegt. 

  "Colette" vertelt het fascinerende levensverhaal van een van de bekendste vrouwelijke auteurs van Frankrijk, een dame die het preutse land op zijn kop zette met haar sexy romans over Claudine en later Gigi.

  Collette is enkel op 15 november te zien in Kinepolis Leuven.

   

  Matthias & Maxime

  De film volgt een hechte groep vrienden, allen twintigers. Ook Matthias en Maxime maken deel uit van die groep. Wanneer deze jongens een relatie met elkaar aangaan komen er barstjes in de vriendschap en dreigt de kliek uit elkaar te vallen.

  Dit drama van Xavier Dolan is op 21 november te zien in Cinema ZED-Vesalius in Leuven.

   

  And Breathe Normally

  In dit drama van regisseur Ísold Uggadóttir probeert de alleenstaande moeder Lára  om voor haar zoontje en zichzelf een menswaardig bestaan op te bouwen. Vol moed begint ze aan een opleiding tot douanier. De Afrikaanse vluchtelinge Adja probeert met haar dochtertje illegaal Canada te bereiken, maar wordt er bij de paspoortcontrole door Lára uitgepikt en naar een vluchtelingenkamp gestuurd. Geen van beiden beseft dan al dat deze ontmoeting van cruciaal belang zal zijn voor de rest van hun leven. 

  Dit krachtige sociaal-kritische drama over een leven in de marge in het bijwijlen grimmige IJsland viel zes keer in de prijzen, waaronder 'beste regie' tijdens het Sundance Film Festival. Ook de acteerprestaties zijn indrukwekkend.

  Deze film is op zaterdag 23 november te zien in Kinepolis Leuven.

   

   

  Alle info en het volledige programma is terug te vinden op de website van het Holebifilmfestival

  Lees meer
 • Filmfestival Gent: Overzicht van de LGBT+-films.

  Van 8 tot 18 oktober is Gent weer de filmstad bij uitstek van Vlaanderen. Ook dit jaar staan er zowel nieuwe als enkele klassieke films op het programma met een LGBT-thema. Enkele van die films, zoals Judy en 'And than we danced' beleven zelfs hun Belgische (avant) premiere in Gent. We zetten de nieuwe films even op een rijtje.

  And than we danced

  Holebi's krijgen, letterlijk, zware klappen in Georgië, waar homo- en transfobe organisaties tot de mainstream behoren. De angst om verbannen te worden zat er bij cast en crew dan ook dik in toen 'And Then We Danced' in Cannes in de running zat voor de Queer Palm. Aan internationale aandacht alvast geen gebrek. Regisseur Levan Akin ('Certain People'), een Zweed met Georgische roots, heeft met zijn derde speelfilm een charmante, gevoelige prent afgeleverd die zich staande weet te houden in al die sociale tumult. Centraal staat Merab, een getalenteerde jonge danser bij het National Georgian Ensemble. Zijn omgeving verwacht dat hij een relatie zal aangaan met zijn danscollega Mary tot de knappe danser Irakli het dansgezelschap vervoegt en zowel jaloezie als verlangen in Merab opwekt. De twee mannen spreken hun aantrekkingskracht nooit uit maar ze laten uiteindelijk hun verlangens toch de vrije loop.

  And than we danced is te zien op 11 oktober (Cinema Sphinx) en 16 oktober (Kinepolis Gent in aanwezigheid van regisseur Levan Aki en acteur Levan Gelbakhiani).

  End of the century

  De dertigjarige Argentijnse dichter Ocho is op vakantie in Barcelona en fladdert doelloos rond tussen de massa toeristen op het strand. Wanneer hij de knappe Javi spot, nodigt hij hem meteen uit in zijn appartement. Na wat zweterige seks merkt Javi op dat ze elkaar twintig jaar geleden al eens ontmoet hebben, toen ze beiden nog een vriendin hadden. Waarna de film maar liefst twee decennia terug in de tijd zapt en zich openbaart als een filosofische bespiegeling van seks en relaties doorheen de tijd. Waren de twee mannen altijd al voorbestemd voor elkaar, of is het een eenmalige bevlieging? De debuterende, Argentijnse regisseur Lucio Castro levert met 'End of the Century' een uiterst zelfzeker visitekaartje af: sexy, mysterieus en emotioneel, met weelderig camerawerk van Barcelona's zonovergoten stranden, en een onmiskenbare chemie tussen hoofdrolspelers Juan Barberini en Ramón Pujol.

  End of the century is op 9,11 en 12 oktober te zien in cinema Sphinx. Tijdens de voorstelling van 12 oktober is ook regisseur Lucio Castro aanwezig.

  The Ground Beneath My Feet

  Lola is het prototype van de 'perfectionista'. Een sterke, hardvochtige vrouw die als bedrijfsadviseur een briljante carrière maakt. Ze draait haar hand niet om voor slapeloze nachten, honderden uren werk per week en uitputtende hardloopsessies. Haar huis is kil en onpersoonlijk, net als de luxueuze hotels waarin ze verblijft. Maar haar minutieus gecontroleerde jetset-leven gaat barsten vertonen wanneer haar zus wordt opgenomen in een psychiatrische instelling na een zelfmoordpoging. Diagnose: paranoïde schizofrenie. Lola doet er alles aan om dit voor de buitenwereld te verbergen, maar hoe lang nog voor de maskers vallen? De Oostenrijkse regisseur Marie Kreutzer dong met 'The Ground Beneath My Feet' mee naar de Gouden Beer op de Berlinale. Haar unieke thrillerdrama is tegelijk een genuanceerd portret van een workaholic op de rand van een zenuwinzinking én een kritiek op onze prestatiemaatschappij.

  The Ground Beneath My Feet is op 14,15 en 18 oktober te zien in cinema Sphinx.

  Jean-Paul Gaultier: Freak and Chic

  Het beroemde korset met de puntige behacups voor Madonna of de kostuums voor verschillende Almodóvar-films, maar vooral massa's eigen collecties: de Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier heeft zijn stempel gedrukt op de populaire cultuur van de voorbije (bijna) halve eeuw. 'Jean-Paul Gaultier: Freak & Chic' is een slimme documentaire. Regisseur Yann L'Henoret volgt het voormalige enfant terrible gedurende zes maanden bij het creëren van een spektakel in de Folies Bergère, wat een helder inzicht geeft in de werkwijze - georganiseerde chaos - van de ontwerper. Gaultier heeft de revue annex show opgevat als een terugblik op leven en werk, en dus is deze docu ook een overzicht van diens verwezenlijkingen. Of juister: van wat Gaultier zelf de moeite van het herinneren waard vindt, zoals de danseressen die hij als kind al tekende of de vroegtijdige dood van zijn levens- en zakenpartner Francis Menuge. 

  Jean-Paul Gaultier: Freak and Chic is op 10 en 16 oktober te zien in cinema Sphinx en op 13 oktober in cinema Kask.

  Judy

  Op 22 juli 1969 overleed de 47-jarige actrice en zangeres Judy Garland (Dorothy in 'The Wizard of Oz') in Londen aan een onvrijwillige overdosis kalmeermiddelen. Het was een triest einde van een bijzonder turbulent leven vol onzekerheden en zelfhaat. Zo goed als blut, verwikkeld in een bitter gevecht over het hoederecht van twee van haar kinderen met een ex-echtgenoot, fysiek onstabiel en mentaal al bijna even labiel, was een reeks concerten in Londen zowat Garlands laatste strohalm. Dat fatale jaar staat centraal in de ontroerende biopic 'Judy' (naar het mooier getitelde toneelstuk 'End of the Rainbow') met als grootste troef de innemende vertolking van Renée Zellweger ('Bridget Jones's Diary') die zelf de zangpartijen voor haar rekening heeft genomen. De Amerikaanse pers was na de wereldpremière op het Telluride Festival duidelijk: Zellweger mag beginnen dromen van een Oscar.

  Judy is op 12,14 en 17 oktober te zien in Kinepolis Gent. Op 12 en 14 oktober is ook regisseur Rupert Goold aanwezig.

  Where's my Roy Cohn?

  Roy Cohn was zo'n gewetenloze schurk, dat er niet één maar twee grappen over hem in 'The Simpsons' werden gemaakt. Zelfs intimi omschrijven de gewezen New Yorkse advocaat als een gehaaide, corrupte, ronduit kwaadaardige crimineel, die de donkerste krochten van de Amerikaanse samenleving en politiek belichaamde. Dat blijkt eens te meer uit dit schokkende portret waarin filmmaker Matt Tyrnauer ('Studio 54') de notoire meester-manipulator ontmaskert als een moderne Machiavelli, die steil opgang maakte door het Joodse echtpaar Julius en Ethel Rosenberg mee de elektrische stoel in te jagen, en vervolgens de rechterhand werd van homo- en communistenjager Joseph McCarthy. Uiteindelijk ontpopte Cohn, die zijn eigen homoleven tot aan zijn dood verborgen hield, zich tot leermeester van een jonge vastgoedontwikkelaar genaamd Donald Trump. Where's My Roy Cohn? Het antwoord vind je in het Witte Huis, waar zijn erfenis springlevend is.

  Where's my Roy Cohn is te zien op 10,11 en 12 oktober in cinema Skoop.

  Meer info op: de Filmfest Gent website.

   

  Bron: Filmfest Gent

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste