Britse transjongeren behouden toegang tot hormoonblokkers

De Britse gezondheidsdienst NHS heeft het beroep tegen de controverse uitspraak in de Keira Bell zaak gewonnen. Volgens een vonnis van een lagere rechtbank mochten er geen hormoonblokkers meer toegediend worden aan transtieners jonger dan zestien jaar. Volgens het vonnis konden transtieners jonger dan 16 jaar niet instemmen met een geslachtsveranderende operatie. Vooraleer ze aan hun transitie met het innemen van hormoonblokkers die hun puberteit moeten stoppen konden beginnen moesten ze hiervoor voor een rechter verschijnen.

 

De NHS ging meteen in beroep tegen deze uitspraak omdat jongeren die reeds hormoonblokkers namen voor de uitspraak hierdoor hun transitieproces noodgedwongen moesten stopzetten of uitstellen tot hun zestiende omdat ze hun toegang tot die hormonenblokkers zouden verliezen.

 

In het vonnis dat het Britse Hof van beroep vrijdag uitsprak staat te lezen dat het ‘ongepast’ is dat het Hof van beroep ‘begeleiding moet bieden aan transjongeren omdat die geen toestemming zouden kunnen geven om met hormoonblokkers te beginnen. De rechtszaak die aan de basis lag van het vonnis zou volgens het Hof van Beroep zelfs meteen verworpen moeten geweest zijn.

 

‘Het Hof van beroep erkent het feit dat het eerste vonnis er kwam om kinderen die te maken hebben met genderdysforie en die zeer kwetsbaar zijn te beschermen maar mocht de lagere rechtbank niet alle tieners over dezelfde kam scheren en mocht die dan ook geen uitspraak doen over het verbod om met hormoonblokkers te beginnen.

Het Hof van Beroep vergelijkt  het innemen van puberteitsblokkers door transjongeren onder de zestien jaar met het innemen en gebruiken van voorbehoedmiddelen. Die zijn wel beschikbaar voor pubers onder de zestien jaar.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste