Bijna alle Vlaamse gemeenten hangen op 17 mei een regenboogvlag uit

Ook dit jaar zullen in bijna alle Vlaamse gemeenten ter gelegenheid van de Internationale dag tegen de homo en transfobie (IDAHOT) een regenboog of progressvlag uithangen aan een of meerdere gebouwen. Dat blijkt uit de kaart op de Vlaamse IDAHOT site waarop de verschillende gemeenten en steden dit kunnen aangeven. Vorig jaar deden alle steden en gemeenten dat. Al hebben de drie gemeenten die tot nu toe zich nog niet engageerden nog veertien dagen de tijd om een beslissing te nemen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrapte op 17 mei 1990 homoseksualiteit als een mentale aandoening van de lijst met mentale aandoeningen (International Classification of Diseases).Tot dan toe werd homoseksualiteit gezien als iets tegennatuurlijks  en ziekte.

Sinds die dag wordt er jaarlijks de Internationale Dag tegen Homo en Transfobie gehouden, beter bekend als IDAHOT. IDAHOT begon in 2003 als dag tegen homofobie in Canada. Sinds 2005 wordt de dag ook elders ‘gevierd’. Wereldwijd worden er dan acties op poten gezet die het geweld dat LGBTQI-personen aankaarten. In Vlaanderen hangen de meeste gemeenten dan een regenboogvlag aan hun stadhuis of administratief centrum of worden openbare gebouwen verlicht in de kleuren van de regenboog. Reeds enkele jaren slaan de regenbooghuizen van Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost- & West-Vlaanderen en çavaria de handen in elkaar om de lokale overheden op te roepen in deze periode de regenboogvlag aan hun gemeente- of stadhuis uit te hangen. 

In zowel de provincies Limburg,Oost-Vlaanderen,Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen hebben alle gemeentes en steden  aangegeven dat ze gehoor geven aan de oproep van de regenbooghuizen en Cavaria. In de Provincie Antwerpen hebben Westerlo, Ranst en Kapellen zich nog niet geëngageerd. Vorig jaar deden voor het vijfde jaar op rij alle steden en gemeenten mee.

Daarnaast wordt er aan de verschillende besturen ook gevraagd om een gemeentelijk SOGIE-beleid te voeren.Dat houdt onder meer in dat er een anti-discriminatiecharter in het subsidiereglement wordt ingevoerd en dat de gemeentelijke documenten op genderneutraal taalgebruik gescreend worden. Ook moeten er maatregelen genomen worden om het welzijn van holebi’s en transgenders die  in de gemeente of stad wonen te verbeteren. 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste