Belgie gaat wachttermijn voor bloeddonaties door homo en biseksuele mannen verlagen tot 4 maanden

Vanaf 1 juli 2023 zullen homomannen bloed kunnen geven na een uitsluitingsperiode van 4 maanden in plaats van de huidige 12 maanden. De Kamercommissie Gezondheid heeft daarvoor dinsdag een socialistisch wetsvoorstel goedgekeurd. Toch gaat dit voorstel voor sommige partijen niet ver genoeg. Ondermeer Groen pleit voor een complete afschaffing van de uitsluitingsperiode voor mannen die seks hebben met andere mannen (MSM).

Het verbod voor MSM om bloed te geven dateert reeds van in 1977 - het begin van de aids-epidemie. Toen werden er selectiecriteria opgesteld die bepaalden dat mannen die seks hadden met een andere man, levenslang als bloeddonor werden uitgesloten. Dat moest het risico verkleinen dat patiënten besmet zouden raken met bloedoverdraagbare infectieziekten, met HIV wellicht als de meest bekende. In 2017 kwam er een versoepeling waardoor mannen die een jaar lang geen seks hadden gehad toch bloed mochten geven. Door de wetenschappelijke vooruitgang die de laatste paar jaren geboekt werd, brachten verschillende landen die termijn reeds terug tot enkele maanden of schaften ze die periode helemaal af.

Ook Belgie volgt nu die internationale trend en verlaagt de wachtperiode tot vier maanden. Dat voorstel werd dinsdag goedgekeurd in de Kamercommissie Gezondheid. De tekst kreeg de steun van de meerderheidspartijen en PVDA. N-VA en Vlaams Belang onthielden zich. Het voorstel moet ook nog groen licht krijgen van de plenaire vergadering.

 

Een aantal partijen wilde echter nog verder gaan. Zo pleiten PS en Groen voor de complete afschaffing van de wachtperiode. Volgens Groen-Kamerlid Eva Platteau is het onderscheid tussen heteroseksuele en homo of biseksuele mannen. "Dat verschil is niet langer gerechtvaardigd. Het is ondraaglijk om als homoseksueel uitgesloten te worden van een daad van solidariteit, terwijl het Rode Kruis regelmatig een tekort heeft aan bloed.”`

Ook belangenvereniging Cavaria wil dat de wachttermijn helemaal verdwijnt en noemt het een gemiste kans. “Wij eisen dat de uitsluiting afgeschaft wordt en hopen dat het wetsvoorstel dat Groen indiende hiervoor snel behandeld zal worden”, zo staat te lezen in een bericht op Facebook.

Lees ook: Franse homo-mannen mogen bloed geven.

Fransen versoepelen bloeddonaties voor homo-mannen. Belgische socialisten willen termijn verkorten

Britse monogame homo-mannen mogen bloed geven zonder te wachten

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste