Belgian Cats eisen ontslag Eddy Demarez na schofferende uitspraken over geaardheid speelsters

Basketball Belgium en de Belgian Cats, de Belgische nationale vrouwenbasketploeg, vragen "met aandrang" het ontslag van sportjournalist Eddy Demarez, en beraden zich of verdere juridische acties noodzakelijk zijn, zo klinkt het zondag in een mededeling aan persagentschap Belga. De Sporza-commentator kwam zaterdag terecht in een storm van verontwaardiging toen hij  na een liveverslag van de thuiskomst van de Belgian Cats von de Olympische Spelen schofferende uitspraken deed over de geaardheid en gestalte van verschillende speelsters. 

Verschillende Belgian Cats waaronder Ann Wauters en  Hanne Mestdagh reageerden via Twitter op de uitspraken van Eddy Demarez. Zo noemt Wauters de uitspraken “Totaal onaanvaardbaar! Gechoqueerd. Walgelijk.” “Respectloos, pijnlijk en denigrerend. Leuk thuiskomen zo”, zo vulde Mestdagh aan.

De VRT heeft ondertussen beslist om Sporza-presentator Eddy Demarez voorlopig helemaal op non-actief te zetten. Eerder was al de beslissing genomen dat hij geen commentaar meer mocht voorzien bij sportwedstrijden en andere livestreams. De VRT zegt de komende weken te bekijken “of en hoe Demarez het werk nog kan hervatten”Ook Eddy Demarez reageerde ondertussen: “In de euforie na de huldiging van de teruggekeerde medaillewinnaars heb ik in een privégesprek weg van de studio uitspraken gedaan waarmee ik zwaar over de schreef ben gegaan. Ik heb nooit de bedoeling gehad iemand te schofferen op basis van geslacht of geaardheid. Het is dubbel jammer dat deze uitspraken een smet vormen op de Spelen die voor Team Belgium en Sporza zeer succesvol waren. Ik wil me dan ook oprecht excuseren bij de Belgian Cats en hun team en ook bij iedereen die zich hierdoor beledigd, aangesproken of tekortgedaan voelt. Ik heb aan de Belgian Cats gevraagd om hen persoonlijk mijn excuses te kunnen overmaken. Ik trek hieruit de nodige lessen en zorg ervoor dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.”

Maar dat is niet genoeg voor de Belgian Cats. Zij eisen het ontslag van de Sporza commentator.

 

Ook LGBTQ-koepel Cavaria reageerde verontwaardigd op de uitspraken. “Wij zijn verontwaardigd over de manier waarop er gepraat wordt over onze Belgian Cats. Dit is een klap voor de LGBTI+-community en heeft een groot effect op hun algemeen welzijn. De VRT werkt al jaren actief aan inclusieve, niet-discriminerende en respectvolle berichtgeving die gedragen moet worden door al hun journalisten en andere werknemers. We vertrouwen erop dat ze dit werk verderzetten. Als lid van hun diversiteitscel nemen we dit met hen op en bieden we onze hulp aan oa met info en trainingen voor het personeel over een inclusieve werkvloer en respectvol taalgebruik."

Huidig mister Gay Belgium Joren Houtevels sluit zich in een opiniestuk aan bij de Belgian Cats. “Met een simpel excuus mag je hier niet vanaf komen, de VRT NWS moet hiermee een duidelijk signaal geven, een signaal van inclusiviteit en respect voor de LGBTQI+ en vrouwen gemeenschap! Zoals Belgium Cats speelster Hanne Mestdagh zelf zegt: “Deze moeten eruit!”. Laten we samen stereotypen en muren afbreken, fight for your rights!” Lees zijn volledige opinie hier.

Foto: VRT

Lees ook: Mister Gay Belgium Joren Houtevels:"Taalgebruik van Demarez bewijzen dat stereotypen afgebroken moeten worden"

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste